„Kalbėjome su seniūnais labai dalykiškai, kad turime išspręsti šią situaciją. Dabar peržiūrėsime kvotas, pasižiūrėsime, kur gali tikti ir P. Gražuliui, ir komitetams, ir spręsime. Sutarėme, kad tai vyks artimiausiu metu, mes turime kalbėti ir su komitetais, ir su P. Gražuliu. Aš norėčiau, kad tas pokytis įvyktų“, - po susitikimo su frakcijų seniūnais antradienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Jeigu P. Gražulis nesutiktų keisti komiteto, anot V. Pranckiečio, Seimas daugumos valia turi teisę priimti sprendimą.

„Tai būdavo su daugeliu Seimo narių, jeigu nepasirenka nieko, tai Seimas paskiria į kurį nors komitetą. Tai gali būti ir taip, bet geriausias būdas, kada mes kalbame su žmogumi, atliepiame ir į jo norus, galimybes ir tuo pačiu Seimo poreikius“, - sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovas sakė, kad ketina susitikti su P. Gražuliu ir kalbėtis.

„Reikia tiesiog šnekėtis dalykiškai ir susitarti be šypsenų“, - teigė V. Pranckietis, tikėdamas tuo, kad susitarti pavyks.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis irgi mano, kad Seimo pirmininkas turi kalbėti su Seimo nariu P. Gražuliu ir ieškoti sprendimo.

„Turi šnekėtis su juo, kokie jo matymai, ir toliau frakcijos turi peržiūrėti pagal kvotas. Kokiame jis bebūtų komitete, ar Kultūros, ar Švietimo ir mokslo, ar Žmogaus teisių, kiekvienas Seimo narys, kuris turi mandatą, jis yra visiškai lygus. Šitoje situacijoje, aš manau, kad tie, kurie protestuoja dėl to, kad jis būtų Kultūros komitete, jie tikriausia protestuotų ir dėl to, kad jis būtų bet kuriame komitete. Tai šitoje vietoje reikėtų paprasčiausia teisybei į akis pasižiūrėti ir pasakyti, kad mes negalime žmogaus smerkti dėl jo gyvenimo, dėl kitų kažkokių niuansų. Jis turi tokį pat mandatą kaip ir kiekvienas kitas“, - sakė R. Karbauskis.

Jis neatmetė galimybės, kad pats P. Gražulis norės pakeisti komitetą.

„Aišku, tam tikra visuomenės dalis audrinasi dėl vienų ar kitų dalykų, tai gal jis pats manys, kad Žmogaus teisių komitetas, mažinant aistras, yra jam galbūt netinkamas, bet tai turi būti susitarta“, - žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Kaip ELTA jau skelbė, parlamentaras Andrius Navickas kreipėsi į Seimo Kultūros komiteto pirmininką R. Karbauskį, ragindamas jį nedelsiant spręsti P. Gražulio darbo Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK) problemą.

Parlamentaras ragina R. Karbauskį prisiimti politinę atsakomybę už tai, kad šiandien dar labiau menkinamas Seimo autoritetas, diskredituojama žmogaus teisių apsauga.

Trys opozicijos nariai, priklausantys Seimo Žmogaus teisių komitetui, A. Navickas, Sergejus Jovaiša ir Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Seimo valdybą, reikalaudami perkelti iš komiteto P. Gražulį ir teigdami, kad, priešingu atveju, nemato galimybės dirbti šiame komitete.

Žmogaus teisių gynėjai per labai trumpą laiką surinko keliolikos tūkstančių piliečių, protestuojančių prieš P. Gražulio darbą ŽTK, parašus.