Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas DELFI sakė, kad partija antrajame ture nerems jokio kandidato. M. Bastys būdamas Seime dirbo būtent Socialdemokratų frakcijoje, tačiau Zanavykuose kandidatavo kaip nepriklausomas kandidatas.

„Mes turėjome savo kandidatą (Paulių Visocką – DELFI) šiuose rinkimuose ir mūsų kandidatas, deja, nesulaukė daugumos palaikymo ir viskas. O toliau visos tos paramos ir neparamos, jos yra dirbtinas dalykas. Sakau, tu negali, nepriklauso tau tie balsai, kuriuos tu gavai, jie yra žmonių. Tai mes tikrai neremsime nė vieno kandidato“, - komentavo G. Paluckas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis anksčiau yra taip pat teigęs, kad jo partija antrajame ture neparems jokio kandidato, tačiau jeigu reikės dar kartą balsuoti dėl M. Basčio apkaltos, balsuotų už.

Tuo metu Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, ir pats kandidatavęs Zanavykuose, atvirai parėmė TS-LKD kandidatę I. Haase. Anot jo, M. Bastys turėtų pats pasitraukti iš kovos. Apie tai, kad M. Basčio neturėtų būti Seime, kalbėjo ir Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Šiurkščiai pažeidė Konstituciją

DELFI primena, kad Seimo nario vieta Zanavykų apygardoje liko laisva, kai joje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 metų lapkritis, kai M. Bastys davė naujausią parlamentaro priesaiką. Šių ryšių pagrindu Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pernai kovą atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

Šiuo metu buvęs socialdemokratas M. Bastys nepriklauso jokiai partijai ir teigė neketinąs artimiausiu metu jungtis prie kurios nors politinės jėgos. Tačiau jis sakė jau pirmadienį kalbėsiąs su kitų partijų atstovais dėl galimos paramos antrajame ture.