Pasak vieno iš kreipimosi autorių A. Navicko, dirbti komitete, vadovaujame Seimo nario, iš kurio kasdienės retorikos nuolat sklinda įžeidinėjimai, žmogaus teisių nepaisymas ir pažeminimai, neleidžia žmogiškas orumas.

„Seimo vadovybė ir komiteto narį delegavusios frakcijos seniūnas turi užtikrinti tolesnį sklandų Žmogaus teisių komiteto darbą. Jei Seimo narys P. Gražulis liks komitete, vertinsime tai kaip principų, kuriuos įpareigotas ginti šis komitetas, paniekinimą ir nematome galimybės tęsti darbo šiame komitete“, - sako Seimo narys A. Navikas.

Seimo statutas nurodo, kad frakcijos deleguoja savo narius į komitetus ne tik pagal jų pageidavimą, bet ir atsižvelgdamos į jų kompetenciją. Deja, P. Gražulis ne kartą paniekinamai pasisakė apie svarbius žmogaus teisių klausimus, taip pat ir Seimo salėje garsėja nepakančiais, agresyviais pareiškimais.

„Neleiskime labai svarbiam Žmogaus teisių komitetui, svarstančiam itin jautrius klausimus, tapti politinės klounados vieta“, - rašoma Seimo narių kreipimesi.

Žmogaus teisių gynėjai surinko 16 tūkst. parašų prieš P. Gražulio darbą Seimo ŽTK

Žmogaus teisių gynėjai nori Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui perduoti 16 tūkst. parašų prieš Seimo nario Petro Gražulio paskyrimą dirbti Seimo Žmogaus teisių komitete (ŽTK).

Žmogaus teisių organizacijų koalicija pranešė išsiuntusi laišką Seimo pirmininkui prašydama susitikimo, kad galėtų paaiškinti savo poziciją, kodėl minimas parlamentaras neturėtų dirbti šiame komitete.

Žmogaus teisių portale manoteises.lt publikuotame kreipimesi teigiama, kad „Seimo narys P. Gražulis ne kartą nesilaikė įstatymų, nepakluso policijos pareigūnams, niekino marginalizuotų grupių atstovus ir pačius žmogaus teisių principus“.

Kreipimasis per nepilną savaitę sulaukė daugiau nei 16 tūkst. žmonių palaikymo.

„Toks pasirašiusių asmenų skaičius – beprecedentis, iki šiol jokio Seimo nario skyrimas į vieną ar kitą komitetą nėra sulaukęs tokios neigiamos ir taip aktyviai reiškiamos visuomenės reakcijos“, - sako portalo manoteises.lt redaktorė Jūratė Juškaitė.

Pats parlamentaras P. Gražulis sako nematantis jokių kliūčių jam dirbti Žmogaus teisių komitete.

„Aš turiu didžiausią moralinę teisę dirbti Žmogaus teisių komitete, nes aš sovietmečiu esu buvęs Helsinkio grupės narys, vienintelis iš Seimo narių, kuris gynė žmogaus teises sovietiniais laikais, ir visi Helsinkio grupės nariai nukentėjo ir buvo įkalinti, tame tarpe ir aš“, – BNS sakė P. Gražulis.

„Buvo bolševizmas, o dabar – liberalbolševizmas, negali turėt kitos nuomonės, tik tokią, kokią turi tie 16 tūkst. pasirašiusių žmonių“, – piktinosi parlamentaras.

P. Gražulio paskyrimas į ŽTK praėjusią savaitę sulaukė prieštaravimų ir Seime – opozicijos atstovai teigė, kad toks paskyrimas diskredituotų parlamentą.

Vasarą paaiškėjo, kad parlamentaras turi nesantuokinį vaiką. Žiniasklaida pranešė, jog buvusi Seimo nario mylimoji kaltina politiką nesirūpinant dukra.

P. Gražulis taip pat yra aktyvus seksualinių mažumų kritikas.

Iki tol Seimo Audito komitete dirbęs P. Gražulis turėjo jį palikti, nes jis pašalintas iš „tvarkiečių“ frakcijos ir tapo Mišrios Seimo narių grupės nariu, o ši jau turi savo atstovų Audito komitete.