„Čia baimių jokių. Mes manome, kad šitas sprendimas turėtų būti svarstomas Konstituciniame Teisme, ir tikėtina, kad jo sprendimas būtų pritarti“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Paprašytas įvertinti opozicijos kalbas, esą toks Referendumo įstatymo pakeitimas gali grėsti valstybingumui, R. Karbauskis teigė tokių grėsmių nematąs.

„Opozicija pavojų valstybingumui įžvelgia ir mano asmenyje, ir daug kame. Tos normos pirmiausia bus svarstomos Konstituciniame Teisme. Jeigu KT pasakys, kad mes neteisūs, šitos normos neįsigalios, jeigu KT pasakys, kad mes teisūs, tokiu atveju tai įsigalios. Kur čia grėsmė valstybei?“, - svarstė R. Karbauskis.

Skvernelis: rezervuotai žiūriu į referendumo kartelės nuleidimą

Premjeras Saulius Skvernelis rezervuotai vertina siūlymą sumažinti referendumo kartelę dėl kai kurių Konstitucijos nuostatų pakeitimo.

„Rezervuotai žiūriu į tos kartelės nuleidimą, nes jeigu mes įsivelsime į procesus su Konstituciniu Teismu ir abejonėmis, tai neprisidės prie to sutelkto darbo, kurį galėtume pradėti daryti ir tiesiog agituoti už tai, kad žmonės ateitų į referendumą ir pareikštų savo poziciją“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė S. Skvernelis.

Referendumo įstatyme siūloma nustatyti, kad sprendimams dėl Konstitucijos skirsnių „Lietuvos valstybė“ ir „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo priimti reikia daugiau kaip pusės referendume dalyvavusių piliečių, tačiau ne mažiau kaip 2/5 piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus, primena ELTA.

Referendumo įstatymo pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas, Linas Linkevičius, Rita Tamašunienė ir Juozas Bernatonis.

Pagal dabar galiojantį įstatymą yra keturios skirtingos privalomojo referendumo sprendimo priėmimo normos. Sprendimas dėl Konstitucijos I skirsnio „Lietuvos valstybė“ bei XIV skirsnio „Konstitucijos keitimas“ nuostatų pakeitimo yra laikomas priimtu, jeigu tam pritarė daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.