V. Pranckietis teigė, kad ministrė Jurgita Petrauskienė pirmiausiai pati turi atsakyti į visus klausimus. Paklaustas, ką pats darytų atsidūręs panašioje situacijoje, Seimo pirmininkas nuo tiesioginio atsakymo išsisuko, tačiau teigė, kad jeigu įvertinus visus faktus paaiškėtų, kad situacija tikrai yra bloga, jis priimtų ryžtingą sprendimą.

„Neįsivaizduoju kitaip, turėtų būti tokie dalykai viešai skelbiami ir pasisakoma arba nusišalinama nuo sprendimų. Bet tegul kiekvienas faktas bus sudėliotas pagal laiką, kas ten buvo iki užimant pareigas ir po to. Tai neatrodo gerai. Rekomendacijų neteiksiu. Visur būčiau nusišalinęs, aišku. Aš norėčiau, kad visi faktai būtų sudėlioti, bet jeigu taip yra blogai, tai reikėtų trauktis“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie nuolatinius pykčius Seime tarp valdančiųjų ir opozicijos, Seimo pirmininkas sakė, kad jokių pykčių tikrai nėra, vyksta konstruktyvus darbas, o parlamentarai pasiginčija tik dėl sprendimų ir projektų.

„Puikiausiai visi Seimo nariai bendrauja, tikrai nėra jokio pykčio. (…) O komisijos sukelia diskusijas, nes vieni jų galbūt labai bijo, todėl kelia triukšmą, kad galbūt jų nereikėtų“, – sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, komisijos turėtų atsakyti į visuomenės klausimus ir parodyti, kas buvo daroma tiriamuoju laikotarpiu.

„Tarkime, apie skolinimąsi – nuolatinis klausimas, jau daugelį metų, kodėl buvo skolinamasi brangiai, o ne iš kitur. Manau, kad jeigu atsakys objektyviai ir pasakys, kad taip buvo teisinga, tai irgi visuomenei gera žinia. O jeigu neteisinga, tai bus atsakyta, kas nusipelnė to neteisingo sprendimo“, – mano Seimo pirmininkas.

Kalbėdamas apie Seimo darbus, V. Pranckietis išskyrė biudžeto svarstymą ir referendumo dėl dvigubos pilietybės svarstymą. Jis dar kartą pasidžiaugė, kad valdantiesiems pavyko suburti didesnes pajėgas – naujosios sesijos pradžioje buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su „tvarkiečiais“. Tačiau į pastabą, kad anksčiau kai kurie valdančiųjų atstovai teigė, kad nebendradarbiaus su partijomis, kurioms pareikšti įtarimai, V. Pranckietis atsakė, kad nereikėtų Seimo narių vertinti pagal jų partiją.

Dar vienas klausimas, kurį spręs Seimas – ar skelbti referendumą dėl Seimo narių skaičiaus sumažinimo.

„Kadangi tai LŽVS programoje, tai turime tą įsipareigojimą pateikti ir žmonėms. Nebūtinai tas skaičius bus sumažintas per referendumą, galbūt žmonės pasakys, kad ne, nereikia. Bet žmonėms būtų leista vieną kartą nuspręsti. Visuose susirinkimuose, kur buvau, kai paklausdavau, kiek balsuotumėte už tai, kad Seimas būtų sumažintas, visos rankos pakildavo“, – sakė Seimo pirmininkas.

Jis taip pat pasisako už tai, kad būtų mažinamas pridėtinės vertės mokestis (PVM) būtiniausioms prekėms. Be to, jis mano, kad prie prekės turėtų būti nurodyta, kokią dalį jos kainos sudaro būtent PVM.

„Jeigu sutartume, kad kai kurių produktų kaina būtų mažesnė, vėliau pažiūrėtume, atpigo ar neatpigo, tada būtų galima palyginti. Jeigu ryškesnėmis raidėm atskirtume PVM nuo kainos pačios, tai žmogus žinotų, kokie yra mokesčiai valstybei, kokia yra kaina tiems gamintojams ir pardavėjams, kad nebūtų tapatinama“, – sakė politikas.

Kalbėdamas apie nekilnojamojo turto mokestį, V. Pranckietis sakė, kad iš esmės jam pritartų.

„Diskusijos yra labai senos, ir jeigu nekilnojamojo turto mokestis būtų toks, koks ji buvo užmanytas iš anksčiau, manau, kad tai daugelyje šalių yra mokestis toks, ir žmonės yra prie jo pripratę. Tai būtų bazė dar socialiniams dalykams spręsti“, - „DELFI Dienoje“ sakė V. Pranckietis.

Tačiau Seimo pirmininkas nepritaria automobilių mokesčiui, mat, anot jo, tai taptų per didele našta labiausiai pažeidžiamiems gyventojams.

„Žinote, mūsų žmonės turbūt kol kas dar nepajėgūs įsigyti labai kokybiškų automobilių. Būtų galima pradėti galvoti, kad taršių automobilių mažėtų, nedaugėtų bent jau. Bet jokiu būdu negalime apkrauti, ypač tų žmonių, kurie sunkiai verčiasi, kokiais tai papildomais mokesčiais. Gal kol kas to nedarykime. Gal palaipsniui eikime nuo naujų automobilių, nuo jų sunaudojimo, skatinkime gal elektromobilių įsigijimą, bet niekaip neskriauskime tų žmonių, kuriems yra sunku“, – sakė V. Pranckietis.