Etikos sargai nusprendė rekomenduoti konservatoriui, balsuojant Seime dėl klausimų, susijusių su švietimu, vengti galimo interesų konflikto.

Į EPK dėl G. Landsbergio veiksmų kreipėsi „valstietė“ Agnė Širinskienė, įtardama, kad konservatorius, dalyvaudamas balsavimuose dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, galėjo supainioti viešus ir privačius interesus. Pasak A. Širinskienės, Seimo nariams draudžiama mandatą naudoti privatiems interesams, o konservatorių lyderis aktyviai dalyvavo svarstant bei priimant teisės aktus, turinčius jo šeimos verslui tiesioginį poveikį, veikiančius konkurencinę aplinką, kurioje yra vystomas Landsbergių verslas.

„G. Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė valdo UAB „Karalienės Mortos mokykla“ akcijas, yra šio mokyklų tinklo direktorė. Be to, G. Landsbergis, kaip pats yra viešai pripažinęs, naudoja iš žmonos verslo gaunamus dividendus ir už juos savo vardu šių metų gegužės mėnesį įsigijo investicinio fondo „SEB Modern Growth Fund“ vertybinių popierių už beveik milijoną eurų“, – aiškino A. Širinskienė.

Šį skundą įvertinusi EPK nutarė tyrimo dėl G. Landsbergio veiksmų nepradėti. Komisija sprendimą priėmė bendru sutarimu.

EPK pirmininkė Rita Tamašunienė, svarstant A. Širinskienės skundą, priminė dar balandį komisija buvo atlikusi tyrimą dėl panašaus skundo ir nusprendė rekomenduoti G. Landsbergiui vengti galimo interesų konflikto, balsuojant Seime dėl klausimų, kurie gali būti susiję su jo šeimos verslu.

„Balandį atlikome tyrimą ir pateikėme rekomendaciją“, – priminė R. Tamašunienė.

EPK narys, konservatorius Antanas Matulas tikino, kad tyrimo dėl G. Landsbergio veiksmų imtis nereikėtų. Anot parlamentaro, jei jis balsuotų už klausimus susijusius su Lazdynų ligonine, kuriai vadovauja jo sūnus, tai jam kiltų interesų konfliktas, tačiau balsuoti dėl su sveikatos apsauga susijusių klausimų jis gali.

„Čia yra panašus atvejis“, – apie G. Landsbergio elgesį kalbėjo A. Matulas.

Be to, konservatorius neslėpė manantis, kad A. Širinskienės skundas turi ir politinės kovos atspalvį.

„Tai yra politinė kova. Siūlau komisijai neįsivelti į tai”, – tvirtino A. Matulas.

Jam nepritarė EPK narys, „socialdarbietis“ Andrius Palionis.

„Yra skirtumas, kur sūnaus darbovietė ir kur yra šeimos verslas”, – pažymėjo parlamentaras.

Tiesa, jis pradėti tyrimo dėl G. Landsbergio elgesio nesiūlė.

Galiausiai EPK nusprendė G. Landsbergiui pateikti pakartotinę rekomendaciją vengti galimo interesų konflikto, Seime balsuojant, registruojant, diskutuojant dėl įstatymų projektų, galėtų daryti įtaką jo sutuoktinės verslui.