„Mes veikiame skaidriai ir legaliai“, - BNS kartojo bendrovės „Ecotour“ projektų vadovas Gintautas Samuolis, kelis kartus klausiamas, ar bendrovė turi licenciją ar sutartį su sistemos kūrėjais, suteikiančią teisę aptarnauti buhalterinės apskaitos sistemą „Labbis“.

Šią sistemą kūrė ir daugelyje įstaigų diegė kita bendrovė „Labbis“. G. Samuolis ¥ buvęs UAB „Labbis“ darbuotojas.

Bendrovė „Labbis“ atsakymuose BNS nurodė, kad nei jos buvęs darbuotojas G. Samuolis, nei „Ecotour“ neturi sutarties su UAB „Labbis“, todėl „negali teikti priežiūros paslaugų, jei teikiant paslaugas yra pažeidžiamos „Labbis“ teisės į intelektinę nuosavybę“.

Tačiau bendrovė sako pati negalinti įvertinti, ar jos teisės pažeidžiamos, nes nežino „Ecotour“ teiktų paslaugų ir atliekamų veiksmų turinio.

Tuo metu J. Petrauskienės vyro įmonės konsultanto paslaugas perkančių kelių Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių valstybės įstaigų vadovai kalba skirtingai - vienas sako, kad licencija sistemos aptarnavimui nebūtina, kitas sako, kad šis klausimas – ne įstaigos, o paslaugas teikiančios bendrovės rūpestis.

Sistemos negali prižiūrėti bet kas, sako jos kūrėjai

„Programinės įrangos funkcionavimo užtikrinimui sistemos naudotojas privalo turėti gamintojo, t.y. „Labbis“, palaikymo paslaugas. Jas parduoti gali UAB „Labbis“ ir sertifikuoti, ir sutartis su UAB „Labbis“ turintys platintojai. Programinės įrangos priežiūra/aptarnavimas yra teikiama tik sistemos palaikymo paslaugą įsigijusiems klientams. Ši sąlyga yra būtina, nes teikiant priežiūros paslaugas yra būtinas sistemos naujinimas pasikeitus įstatymams, ar klaidų taisymui“, - raštu pateiktame komentare BNS nurodė „Labbis“ vadovas Darius Guoba.

Pasak jo, neturint sistemos palaikymo paslaugos, „priežiūros paslaugos nėra ir negali būti pilnavertės ir užtikrinančios sistemos kokybišką veikimą“.

„Jei platintojai/dileriai teikia priežiūros paslaugas, neturėdami trišalės sutarties, „Labbis“ neprisiima jokios atsakomybės už sistemos korektišką veikimą, naujinimą ir pan.“, - aiškino įmonės vadovas.

Viena iš valstybės įstaigų, įsigijusių ministrės vyro įmonės „Ecotour“ konsultavimo paslaugas - Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldi Europos socialinio fondo agentūra (ESFA). Pastarosios vadovas Povilas Česonis teigia, kad „Ecotour“ teikiamoms paslaugoms licencija nėra reikalinga.

„Nes, vykdant sistemos priežiūrą, tiekėjo veiksmai su turimų informacinių sistemų uždaru programiniu kodu neatliekami. Pati programinė įranga priklauso mūsų agentūrai“, - BNS aiškino P. Česonis.

Anot jo, „Labbis“ buhalterinės apskaitos sistema agentūroje įdiegta nuo 2005 metų ir nuo to laiko agentūra perka ir šios sistemos licencijos palaikymo paslaugas, ir konsultacijas dėl įrangos atnaujinimo bei naudojimo.

„Kelis metus dirbdami su „Labbis“, patyrėme, kad produktas geras ir visiškai atitinka mūsų lūkesčius, tačiau aptarnavimas, konsultavimas, mūsų problemų sprendimas, atnaujinimo darbai ir pan. labai blogos kokybės, neapibrėžtų terminų ir t.t. Todėl pradėjome pirkti šias paslaugas atskirai ir kiekvienais metais organizuojame mažos vertės pirkimus šioms paslaugoms įsigyti“, - aiškino P. Česonis.

Pasak jo, pernai „Ecotouras“ buvo pakviestas ir dalyvavo mažos vertės pirkime su dar dviem bendrovėm ir laimėjo pasiūlęs mažiausią kainą iš dviejų pasiūlymų - buvo sudaryta trejų metų 21 tūkst. eurų vertės sutartis.

Patenkinti „Ecotour“ konsultacijomis

„Visuomet vykdydami mažos vertės pirkimus, prieš kreipdamiesi į galimus tiekėjus, stengiamės sužinoti jų kompetenciją ir patirtį, klausiame kitų institucijų rekomendacijų. Ne išimtis ir šiuo atveju – žinojome, kad „Ecotour“, turi ekspertą, sukaupusį didelę patirtį šioje srityje nuo 2004 metų ir buvo labai gerai vertinamas kitų klientų“, - aiškino P. Česonis, klausiamas, kaip atrado du darbuotojus turinčią įmonę, viešai besiskelbiančią daugiausia apie kitokio pobūdžio, pavyzdžiui, statybinės technikos nuomos, veiklas.

„Ekspertas G. Samuolis seniau dirbo UAB „Labbis“, todėl ir žinojome jo kompetenciją“, - patikslino ESFA direktorius, paklaustas, kas konkrečiai rekomendavo ministrės sutuoktinio įmonę.

„Ecotour“ svetainėje internete pateikiami tik įmonės rekvizitai bei ministrės sutuoktinio E. Petrausko kontaktai, be išsamesnio įmonės veiklos ar siūlomų paslaugų aprašymo. Tiesa, nuoroda iš „Ecotour“ svetainės nukreipia į kitą puslapį vsas.lt, kuriame nurodoma, kad „Vsas.lt komandą „sudaro kompetentingi ir patyrę buhalterinės apskaitos sprendimų diegimo ir konsultacijų specialistai“. Čia pat nurodomas neįvardijamo įmonės darbuotojo mobilus telefonas, kuriuo atsiliepia G. Samuolis.

Dar viena ŠMM pavaldi įstaiga, perkanti ministrės vyro įmonės konsultacijas „Labbis“ sistemai prižiūrėti - Valstybinis studijų fondas. Jo vadovas Ernestas Jasaitis BNS teigė nežinąs ir neprivaląs žinoti, ar šią paslaugą teikianti bendrovė turi licenciją, sutartį ir ar kitos bendrovės kurtos programinės sistemos priežiūros paslaugas teikia legaliai.

„Čia jau jų reikia klausti („Ecotour“ - BNS). Tai šiuo atveju jų atsakomybė, ne mano. Mes neturime prievolės išsiaiškinti. Mes pasitikriname, ar yra tokia įmonė, ar ji veikianti, ar ji pagal Juridinių asmenų išrašą teikia ir ar turi teisę teikti tokias paslaugas. Kai perkame paslaugą, mes matome ar ji kokybiška, ar ne“, - paaiškino E. Jasaitis.

„Jei paslaugos kokybė mūsų netenkintų, tai čia mūsų klausimas. O dėl juridinio klausimo - teisėtai ar neteisėtai - tai ne mūsų kompetencija spręsti“, - pridūrė fondo vadovas.

Jis taip pat patikino nežinojęs, kad „Ecotour“ įmonė priklauso švietimo ministrės sutuoktiniui. Valstybinis studijų fondas perka „Ecotour“ konsultavimo paslaugas nuo 2012 metų ir šiuo metu turi galiojančią pernai pasirašytą 8 tūkst. eurų vertės sutartį.

G. Samuolis: veikiame legaliai

Tuo metu „Ecotour“ projektų vadovu dirbantis G. Samuolis vengė atsakyti, kokią konkrečiai sistemą aptarnauja įstaigose ir ar turi tam teisinį pagrindą, tačiau patikino, kad įmonė veikia skaidriai.

BNS pateikia pokalbio su G. Samuoliu ištrauką:

- ESFA turite sutartį dėl sistemos „Labbis“ aptarnavimo. Teisingai?

- Tai ką matote viešoje erdvėje, manau, žinot tiek pat, kiek aš, taip.

- Atsakykite prašau tiksliai - aš Jūs aptarnaujate „Labbis“ sistemą?

- „Ecotour“ turi sutartį sudaręs su šia įstaiga (ESFA).

- Dėl „Labbis“ sistemos aptarnavimo? Taip?

- ... (Pauzė).

- Kokią sistemą jūs aptarnaujate?

- Matot, šitas klausimas orientuotas į mūsų verslą, o mes esame verslo subjektas.

- Tai nėra dviejų privačių verslo subjektų santykiai. Jūs esate įkėlę koją į viešąjį sektorių, į mokesčių mokėtojų pinigus ir mes turime aiškiai išsiaiškinti tuos klausimus. Ar jūs aptarnaujate „Labbis“ sistemą Europos socialinio fondo agentūroje?

- Matot, viešajam informavimui yra skirta viešųjų pirkimų bazė ir ten visa informacija pateikta.

- Ar jūs turite licenciją aptarnauti šią sistemą?

- Niekas mano atsakyme nesikeis. Ta informacija yra vieša.

- Na, bet čia ir jūsų įmonės reputacijos, legalumo klausimai. (...) Mes norime išsiaiškinti, ar švietimo ministrės vyro įmonė veikia skaidriai ir legaliai?

- Taip, mes veikiame skaidriai ir legaliai.

- Ar jūs turite licenciją aptarnauti „Labbis“ sistemą?

- Mes veikiame legaliai.

- ESFA mums patvirtino, kad jūs, G. Samuolis, aptarnaujate „Labbis“ sistemą. Mes norime pasiteiraut, ar jūs turite licenciją tai daryti?

- Atsakydamas į bet kokį klausimą turiu suderinti su savo klientu. Matot, aš esu verslo vienetas, jei turit informacijos, kad aptarnaujam, reiškia aptarnaujam.

- Ar turite sutartį kažkokią su bendrove „Labbis“? Aptarnaujate jų kurtą produktą...

- Mes dirbame legaliai. (...)

Įmonė „Ecotour“, kaip BNS nurodė jos akcininkas ir direktorius E. Petrauskas, yra sudariusi sutartis su beveik 50 įvairių klientų. Iš viešojo sektoriaus gaunamos pajamos sudaro 29 proc. bendroje įmonės apyvartoje.

„Sistemų aptarnavimas sudaro ketvirtadalį–trečdalį veiklos. Dabar mūsų įmonė statybinės technikos veikla užsiima, mūsų veikla – betonvežiai, betono siurbliai, prekyba betonu. Ši veikla, bet Rekvizituose to nesimato“, – BNS yra sakęs E. Petrauskas.

2017 metais bendra įmonės apyvarta sudarė 168 tūkst. eurų. Nuo 2012-2016 m. pabaigos įmonė iš viso laimėjo 26 viešuosius pirkimus, iš jų 17 – skelbtus švietimo srityje dirbančių įstaigų. Nuo 2016 metų gruodžio vidurio, „Ecotour“ laimėjo 7 skelbtus Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžių švietimo įstaigų konkursus.

Dėl vyro verslo - ministrė VTEK akiratyje

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) praėjusią savaitę pranešė, kad imsis tyrimo, ar J. Petrauskienė nepažeidė įstatymo, jos vyro įmonei laimint viešuosius pirkimus ministerijai pavaldžiose įstaigose.

Anot komisijos, tyrimo metu bus vertinama, ar ministrė laikėsi pareigos vengti interesų konflikto, nusišalinti nuo sprendimų Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) bei pavaldžiose įstaigose, jei jie susiję su sutuoktinio verslo interesais.

Taip pat bus aiškinamasi, ar ministrė nepažeidė reikalavimų, įpareigojančių deklaruoti interesus.

Tyrimo metu ministrės vyras E. Petrauskas tikino, nežinojęs, kad reikia įspėti sutuoktinę apie dalyvavimą ŠMM įstaigų pirkimuose.

„Aš nežinojau, tikrai, nes nuo 2012 metų, net nepagalvojau, kad pasakotis jai, nes tai prasidėjo nuo nedidelių sumų... Aš žmonai gal pernai užsiminiau, bet nežinau, ar ji deklaravo. Esu tik įmonės bendrasavininkas, akcininkas, ne 100 procentų valdau. Nepagalvojau, tikrai. Bet kad įmonėje dirbu, deklaravo“, – praėjusią savaitę sakė švietimo ministrės sutuoktinis.