Tikėjosi pokyčių ir jų sulaukė

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Ugnė kreipėsi į redakciją prašydama pagalbos. Moteris pasakojo, kad po to, kai jos šeima esą pasielgė pilietiškai ir pranešė apie nusižengimą, sulaukė keršto: šeimą terorizuoja, o jų mažamečiai vaikai gyvena nuolatinėje baimėje.

Šeima apkaltino policijos pareigūnus informacijos nutekinimu, nes skambindama į BPC moteris nenurodė savo vardo pavardė, o kitą rytą jau esą sulaukė keršto iš jų pranešimo dėka nubausto Martyno (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI). Policiją tokį kaltinimą paneigė. Daugiau apie šią istoriją galite pasiskaityti čia.

Sekmadienį į DELFI vėl kreipėsi Ugnė, tvirtindama, kad situacija pablogėjo. Moteris teigia, kad vylėsi, jog viešumas padės išspręsti kilusį konfliktą, tačiau sulaukė dar intensyvesnio atsako.

„Rugsėjo 2 dienos naktį mums buvo sudaužyti automobilio stiklai. O naktį iš rugsėjo 9 į 10 pabudome nuo baisaus kiemo vartų trenksmo“, – pasakoja Ugnė.

Šeima, sako Ugnė, pamanė, kad tai griaustinis. Vyras išėjęs į lauką nieko nepastebėjo: kiemas neapšviestas, tamsu.

Tačiau ryte esą pamatė, kad metaliniai kiemo vartai naktį buvo apspardyti ir sulankstyti. „Matyti bato žymės, 9-10 spyrių. Ir vartai įlenkti. Kvietėme policiją, užfiksavo.

Tą pačią dieną virš mūsų kiemo pradėjo skraidyti dronas (bepilotis orlaivis – DELFI). Jis nuskrisdavo link to Martyno namų. Vėl kvietėme policiją, fiksavome tą įvykį“, – tikina Ugnė.

Vaikai nebeina į mokyklą

Būtent Martyną šeima kaltina terorizavimu, o esą dėl jo veiksmų, Ugnės mažametės dukros nesijaučia saugiai. „Šį rytą mergaičių neišleidome į mokyklą, išvežėme jas kitur. Manome, kad joms nesaugu būti namuose. Po to kai naktį buvo sulankstyti vartai, bijome, kad nebūtų išdaužyti langai, koks Molotovo kokteilis neįskristų pro langą. Bijome didesnių problemų“, – tvirtina pašnekovė.

Patirta bendra žala, teigia ji, siekia apie 3300 eurų. Tačiau šeimai esą svarbiausia jų dukrų psichologinė būsena.

„Kai buvo apgadintas automobilis, viena iš dukrų buvo panikoje. Mergaitė užsidariusi kambaryje verkė, sakė: palikite mane ramybėje. Nežinojome, kaip mes į mokslo metų šventę išeisime. Šiaip ne taip ją nuraminome. O dabar – vartai. Negalime dukrų laikyti namuose. Namuose nesaugu“, – tikina Ugnė.

Moteris teigia, kad vakar kreipėsi į visas įmanomas institucijas. „Prašau, kad iš Vilniaus atvyktų vaiko teisių specialistai. Bandau iki Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato prisibelsti, kad ir iš ten kas nors atvyktų, nes nebetikiu vietine pagalba. Nežinau, kaip kitaip pasakyti, kad mums tikrai labai blogai ir labai neramu“, – atvirauja ji ir priduria, kad nežino, kokia bus šios istorijos pabaiga.

„Svarbiausia vaikai. 9 metų mergaitė klykia, verkia ir užsidariusi kambaryje prašo būti palikta ramybėje... Per vasarą matė kaip tas dėdė mus persekiojo. Kaip automobiliu persekiodavo, signalizuodavo, užsilipęs ant automobilio stogo fotografavo mūsų kiemą“, – apie vaikų patirtą traumą pasakoja Ugnė.

Kova su vėjo malūnais

Pašnekovė sako, kad jokio sustiprinto patruliavimo kaime nepastebėjo, nors DELFI Širvintų r. policijos komisariato viršininkas Almantas Lukša teigė, kad jis buvo sustiprintas.

„Jis mus išvadino skundikais. Jeigu bandai apsaugoti savo aplinką, kad bevažinėtų girti, kad nepažeidinėtų eismo kelių taisyklių – tu esi skundikas. Kaime senyvo amžiaus žmonėms viskas yra gerai, gali pervažiuoti moterį, ji gali gulėti kraujo klane ir viskas yra gerai.

Tai va taip senoji karta gyvena, o kai tu į kaimą atvažiuoji jaunas į kaimą, tai kovoji su vėjo malūnais“, – pabrėžia Ugnė.

DELFI susisiekė ir su kaltinamu Martynu. Vyras visus mestus kaltinimus neigia ir tikina, kad jo pačio šeima dabar gyvena streso būsenoje, nes tai Luko ir Ugnės šeima jį be priežasties skundžia institucijoms.

Vyras pastebi, kad ir kiti kaimo gyventojai yra ne kartą patekę į institucijų nemalonę dėl Ugnės ir Luko šeimos pareiškimų.

Konflikto taip neišspręs

Savo ruožtu Širvintų r. policijos komisariato viršininkas Almantas Lukša teigia, kad dėl Ugnės ir Luko šeimos į policiją kreipėsi kiti kaimo gyventojai, o ne tik kaltinamas Martynas.

„Vieni ant kitų rašinėja skundus. Reikia žmonių geranoriškumo. Policija neprivers jų susitaikyti. Mes bandome kažką daryti, bet nieko per prievartą nepadarysi. Policija dirba savo darbą. Gauname skundų tiek iš vienos, tiek iš kitos pusės ir tiriame, ar yra padaryti nusižengimai. Jei yra, tai kaltininkus baudžiame“, – sako A. Lukša.

Kaimo gyventojai į policiją kreipėsi dėl Ugnės ir Luko šeimos viešosios tvarkos pažeidimų, o kitas skundas yra susijęs su piniginiais santykiais, sako A. Lukša.

Pasiteiravus, ar tikrai policija sustiprino patrulių pajėgas kaime, kuriame gyvena šeima, A. Lukša teigia, kad taip. „Pajėgas pastipriname, bet reikia suprasti, kad ten yra kaimelis, kuriame gyvena gal iki 200 gyventojų. Jis savo kriminogenine situacija nėra kažkuo išskirtinis, be tos šeimos skundų, ten ramu. Mes turime aptarnauti visą rajoną, o ne prie jų namo stovėti“, – paaiškina A. Lukša.

Anot jo, šeima yra šaunuoliai, jei mato pažeidimus ir apie juos praneša policijai. „Bet, žinot, kai skambinama į policiją, kad naktį kaime loja šuo... juk ten visą laiką šuo loja. Nežinau, kokia čia prevencija, ką jie užkardyti nori. Mes į visus pranešimus reaguojame. Tegu pranešinėja“, – sako pareigūnas.

Konfliktuojančias puses, sako jis, bandė sutaikyti. Esą juos kvietė susitikti policijos komisariate. „Bet, jei žmonės to nenori, tai mes negalime priversti jų kaimyniškai bendrauti. Jie įsivaizduoja, kad rašydami skundus vieni ant kitų išspręs problemas“, – teigia A. Lukša.

Anot jo, dažnai kaimynai rašo pareiškimus ir taip bando spręsti problemas, tačiau, A. Lukša pabrėžia, ankščiau ar vėliau jie supranta, kad reikia bendrauti tarpusavyje.

Savo ruožtu Ugnė tikina, kad bendraus tik esant nešališkiems asmenims, nes vietine pagalba šeima nepasitiki.