– Ponia Degutiene, tas žanras – taikymo pozicijos ir opozicijos – iš prezidentės pusės toks neįprastas?

I. Degutienė: Visada taika yra gerai. Gerai, kad yra tokia iniciatyva.

– Prezidentė sako „kruvinas santykių aiškinimasis, apmėtyti purvu“. Jūs jaučiatės, kad jus štai ponia Agnė apmėtė purvu?

I. Degutienė: Ne, tikrai nesijaučia, kad ponia Agnė mane apmėtė purvu, ir nemanau, kad yra karo būsena Seime. Yra turbūt žodžių karas kartais – Agnė turbūt irgi tam pritars. Kad ir tas karas kartais būna tiek iš valdančiosios daugumos pusės, reikia pripažinti, būna ir iš opozicijos pusės, ne visada pamatuotas.

– O čia jau įdomu, ponia Degutiene. Tai dabar kur Jūsų nuodėmės? Pradėkime nuo tų nuodėmių, paskui apsivalysime ir pereisime prie valdančiųjų nuodėmių.

I. Degutienė: Noriu pasakyti tai, kad ką stebiu šios kadencijos Seime: suprantu, kad mes galime turėti skirtingas nuomones, skirtingas pozicijas vienu ar kitu klausimu, bet yra labai daug asmeniškumų. Be abejo, kada tave asmeniškai kaip žmogų liečia, tai nori nenori ir gimsta tie žodžių mūšiai, žodžių karai.

– Jūs turite omenyje Gabrieliaus Landsbergio tokį smarkų dilgtelėjimą Ramūnui Karbauskiui?

I. Degutienė: Taip, sakykim, gnybtelėjimą, įdūrimą – nesvarbu. Ne jis visada pirmas būna, kartais pirmas būna R. Karbauskis, ir iš to gimsta, pavadinkime, tokia atmosfera, sakykim, gana įtempta visame Seime.

– Tai Jūs manote, kad G. Landsbergis neatsakingai elgiasi siekdamas taikos? Galų gale jis pats ką tik išplatino atvirą laišką, kad štai konstruktyviai dirbkime.

I. Degutienė: Pasakyti galiu tik tiek, kad visada jaunas žmogus yra daug emocionalesnis, daug karštesnis negu mes, jau senbuviai, kurie kartais nuryja tokią piliulę, kad ir labai karčią, ir galbūt patyli. Aišku, sveikatai tai nepadeda.

– Bet užtai G. Landsbergis sveikas, kaip ir R. Karbauskis, kuris iškart aikštingai atsako tuo pačiu. Ar ne, ponia Širinskiene?

I. Degutienė: Man atrodo, čia taip ir gaunasi. Bet yra ir kiti dalykai, yra turbūt ir turinio reikalai, ir tas turinys ne visada būna konstruktyvus. Tai, ko pasigendu, ir aš dabar tikrai džiaugiuosi: šiandien išgirdau ir Seimo pirmininko iniciatyvą, kad vienąkart per savaitę kviesis visų frakcijų seniūnus. Iš tikrųjų yra daug tokių klausimų, kur yra valstybei labai svarbūs, ir mes visi turime prie bendro stalo susėsti ir ginčytis, ne Seimo salėje, o ateiti su tam tikra pozicija.

– R. Karbauskis pasakė labai paprastai: valstiečiai pasiruošę kalbėtis, bet reikia balsuoti kartu ir problemų neliksią. Ar Jūs norite tokio sulipimo?

I. Degutienė: Ne. Atskirti reikia du dalykus: reikia kalbėtis iki balsavimo, išsakyti savo pozicijas. Bet ne tik kalbėtis, bet ir girdėti. Suprantu, kad šiandien valdančioji dauguma turi pakankamą skaičių, ir tos opozicijos balsų kaip ir nereikia, bet aiškiai matome, kad mes esame ir provokuojami, ir natūralios kyla po to emocijos, galų gale niekas net neįsiklauso... Prieš posėdžių laiką reikia pasikalbėti tarpusavyje, ar mes galime susitarti tarpusavyje, atrasti kompromisą.

– Ponia Širinskiene, kaip suprantu, iš R. Karbauskio šiandien galima buvo išgirsti, kad nereikia čia vaikščioti Prezidentei į Seimą – niekas čia nenori nieko daryti, ir bus taip, kaip bus, ir jeigu konservatoriai čia neišsispręs savo vidinių problemų, nebus tos taikos Seime.

A. Širinskienė: Jūs iš tiesų netiksliai perfrazuojate, nes R. Karbauskis tikrai nesakė, kad nereikia vaikščioti. Mes visą laiką pasisakome už dialogą. Siekiame ir dialogo su opozicinėmis frakcijomis. Labai gaila, kad kartais tas dialogas suprantamas kaip rodymas tam tikru pirštu arba tiesiog kritika, kuri neveda į jokį konstruktyvų veikimą, neveda į konkrečius pasiūlymus.

– Jūs pritariate poniai Degutienei, kad vienas pasako, kitas aikštingai sureaguoja, ir atvirkščiai?

A. Širinskienė: Tikrai manyčiau, kad ponui Landsbergiui reikėtų gerokai pergalvoti savo elgesį ir atitinkamai retoriką. Labai puikiai atsimenu: pavasario sesijoje, kada buvo į vyresnius Seimo narius rodoma pirštu, kada buvo demonstruojamas gana arogantiškas elgesys. Nuo arogantiško elgesio iš tikrųjų niekada neapsaugos niekas, taip pat ir pietūs su prezidente. Jei žmogus neišmoko kultūros namuose ar mokykloje, tai atitinkamai...

– Ponia Širinskiene, čia ne Gabrielius – mūsų herojus. Jūs sutinkate su ponia Degutiene, kad ir R. Karbauskiui reikėtų šiek tiek ramiau reaguoti?

A. Širinskienė: Iš frakcijos seniūno tikrai nemačiau kažkokios reakcijos ar badymo pirštu į žmones, tačiau man įdomu pačios prezidentės šiandieninis dialogas ir kvietimas diskusijos. Ir ta forma, bent jau spaudos konferencijoje, – nežinau, ką ji kalbėjo valdyboje, nes nesu valdybos narė – buvo pasirinkta labai įdomi. Tiesiog buvo pasakyta, kad Seime yra viršūnės ir apačios, ir viršūnės kaip ir sutiktų su dialogu, tačiau apačios, supraskite, Valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnas, nesutinka. Tai aš nežinau, ar kas nors dialogui kviečia vartodamas tokį žodyną.

– Ponas R. Karbauskis ir sureagavo, kad bus čia tie tyrimai. Jeigu Prezidentė atėjo prašyti, kad nebūtų tyrimų, ar ne, toliau?

I. Degutienė: Atsiprašau, aš buvau tame susitikime, kadangi esu nuo opozicijos valdyboje. Tikrai nebuvo tokio pasakymo, kad nebūtų tyrimų. Taip, šiandien, kada mes matome, vis norime gyventi praeitimi, kapstytis, kas kur kažką padarė ar nepadarė. Jeigu yra kažkokie įtarimai dėl pažeidimų vienoje ar kitoje srityje, tai yra tam tikros institucijos, kurios tą tyrimą tikrai gali puikiai atlikti. Seimas iki šiol buvo įstatymų leidžiamoji valdžia.

– Ponia Degutiene, R. Karbauskas labai aiškiai pasakė, kad jis nesitraukia, ar ne? Tyrimai bus – čia buvo iš tokių intrigų. Ponia Širinskiene, gerai – tai tyrimai yra gerai? Bet kodėl, pavyzdžiui, nėra tyrimo dėl padėties žemės ūkyje? Jūs pati asmeniškai tikrai viską darėte, kad tos komisijos nebūtų.

A. Širinskienė: Šiandien prezidentė pacitavo Konstitucinio Teismo sprendimą, kuris tikrai de fakto yra toks, kad Seimo komisijos negali dubliuoti teisinių institucijų veiklos. Jūsų minimo „Agrokoncerno“ atveju prokuratūra vykdo žemės patikrinimą, Mokesčių inspekcija jau dalį baigia, dalį mokestinių patikrinimų dar tęsia. Lietuvos bankas darė mokėjimo atidėjimo patikrinimą ir taip pat nesurado jokių pažeidimų.

– Lietuvos bankas nėra teisinė institucija.

A. Širinskienė: Tai yra institucija, kuri turi teisę vertinti, ar su finansais įmonės elgiasi atitinkamai, ar jos nedubliuoja kitos veiklos.

– Ar Jūs garantuojate, kad tai, kas bus tiriama komisijoje dėl konservatorių veiklos, dėl prezidentės, nedubliuoja nieko?

A. Širinskienė: Jūs, manau, puikiai matėte NSGK tyrimą, kuris tikrai nedubliavo ir labai sėkmingai atribojo tą liberalų bylos dalį, kuri yra teisme, ir tą dalį, kuri... Na, informacija surinkta kitomis priemonėmis, surinkta VSD. Manau, lygiai taip pat Seimas pakankamai atsakingas, yra pajėgus atriboti, ką tiria teisėsaugos institucijos. Aš tikrai negirdėjau, kad teisėsaugos institucijos tirtų šiuo metu kažką iš 2008 m. kadencijos ar iš kitų dalykų.

– Mes nelabai žinome, ką galbūt teisėsaugos institucijos tiria...

A. Širinskienė: Manau, kur yra nauda, ir įžvelgiu naudą tokių parlamentinių tyrimų – tiesiog jie padeda atskleisti mūsų politinės sistemos silpnąsias vietas.

– Ponia Širinskiene, čia Jūs taip galvojate, R. Karbauskis... Ponia Degutiene, Jūs mane pataisykite – dalis valstiečių nepritaria tam ir, kaip suprantu, net ir Seimo pirmininkas V. Pranckietis tam nepritaria. Ponia Rima Baškienė tam nepritaria. Tai yra turbūt vienas didesnių lūžių „valstiečių“ frakcijoje.

A. Širinskienė: Manau, kad demokratija, ypač frakcijoje, yra labai sveikintinas dalykas.

– Bet net „valstiečiai“ nėra vieningi...

A. Širinskienė: Aš tiesiog labai džiaugiuosi, kad frakcijoje yra keletas žmonių, kurie turi kitokią nuomonę. Į tokią nuomonę jie tikrai turi teisę. Man lygiai taip pat yra labai skausminga, kada, tarkime, tikrai yra buvę balsavimų mums iš dešinės frakcijoje, kada frakcijos lyderis pribėga prie kitaip balsavusių žmonių ir vėl bado pirštu – kaip jūs balsavote. Tai tą demokratiją frakcijos viduje mes išlaikome. Frakcijos dauguma priima vieną ar kitą sprendimą ir atitinkamai balsuoja. Tai normalus procesas.

– Ir paskutinis klausimas. Labai trumpas. Audringas bus šis sezonas? Įmanoma bus pasiekti kažkokį konstruktyvesnį darbą?

I. Degutienė: Pagal tai, ką šiandien girdžiu ir matau, neįmanoma.

– Kaip Jūs manote, ponia Širinskiene, – nuraminsite R. Karbauskį taikos vardan?

A. Širinskienė: Manau, mes tikrai galime dirbti konstruktyvų darbą. Ir dirbame...

– Tik reikia klausyti R. Karbauskio...

A. Širinskienė: Paprastai visąlaik atsižvelgiame į opozicijos racionalius pasiūlymus, ir tikrai atsižvelgsime.

I. Degutienė: Tikrai optimizmo turėjau daugiau, bet po šiandienos visų pasisakymų mano optimizmas išblėso.

– Ačiū, ponia Degutiene, ponia Širinskiene. Laukia iš tiesų emocingas ruduo. Galbūt bus kraujo, purvo. Ačiū, kad žiūrėjote.