„Jeigu toks kvietimas buvo, įtarčiau, kad jis yra truputį naivus. Jis kažkuo primena tai, ką teko girdėti iškart po rinkimų, kad prezidentė turėjo vilčių, kad bus bendra „valstiečių“ ir Tėvynės sąjungos koalicija“, – sakė V. Valentinavičius.

Politologas pabrėžė, kad „valstiečių“ ir konservatorių partijos yra labai skirtingos, su skirtingomis vertybėmis, o mintys, kad jos galėtų vienytis, tėra iliuzija.

„Jeigu kviesi taikytis, tai kažin, ar sulauksi svečių, nes visi pasijus jaunais peštukais, kuriuos čia kažkas nori taikyti. (…) Taikos vakarienei apetito nėra“, – sakė V. Valentinavičius.

Pasak jo, prezidentė kvietime galėjo kelti tikslą ne sutaikyti konfliktuojančias puses, o formuluoti konkrečias problemas. Politologas atkreipė dėmesį, kad buvo klausimų – urėdijų reforma, situacija „Lietuvos geležinkeliuose“ – kur pozicija ir opozicija rado bendrą sutarimą.

V. Valentinavičiaus įsitikinimu, vienas iš tokių klausimų ateities darbui galėtų būti, pavyzdžiui, Lobizmo įstatymo pataisos.

Pasigenda konservatorių pasiūlymų

Politologas nesistebėjo, kad konservatoriai, kaip ir idera opozicinei partijai, daug kritikuoja valdančiuosius. Tačiau jis pasigedo konkrečių jų pasiūlymų.

„Susidaro įspūdis, kad kartais konservatorių vadovybė neturi savo balso, jie kalba antru numeriu – ką pasako R. Karbauskis, jie tvarkingai atsako, bet jų darbotvarkės pasigendama.

Padėtis pasikeistų, jeigu konservatoriai mažiau galvotų apie tai, ką šiuo metu daro R. Karbauskis, ir kaip jam šmaikščiau atsakyti, o susitelktų į tai, koks yra jų pačių tekstas“, – sakė V. Valentinavičius.

Nesistebi, kad Karbauskis atsisakė

Politologo nestebina ir tai, kad R. Karbauskis vengia dalyvauti prezidentės iniciatyvose.

„R. Karbauskis pastaruoju metu džiaugiasi buldozeriu, šiek tiek paremontuodamas jį, jis jaučiasi tvirtai, turi didelę daugumą Seime, ją toliau tvirtina. Jis galvoja, kad šviesiaplaukė Greta Kildišienė yra pamiršta, ir visos kortos – jo rankose, prezidento postas tuoj bus laimėtas, savivaldybėse padarys tvarką“, – teigė V. Valentinavičius.

Politologas teigė, kad jo vietoje jis irgi atsisakytų eiti į taikymo vakarienę.

„Todėl kad yra nuvertinamas statusas rimto politiko, kuo Ramūnas Karbauskis įsivaizduoja esąs. Prezidentė, kurią jis ruošiasi tirti savo komisijose, traktuoja jį kaip vaiką, kuris per daug pešasi ir išdykauja. Jis nesutinka su tokiu vertinimu, ir atsisako eiti“, – sakė V. Valentinavičius.

Politologas neatmeta ir to, kad R. Karbauskis baiminasi ir to, kad „ gal prezidentė sukels kažkokį gailestį, ir jam sudrebės ranka sudaryti komisiją“.

„Jis to nenori“, – sakė V. Valentinavičius.

Bandė inicijuoti taikymo vakarienę

DELFI žiniomis, prezidentė svarstė ketvirtadienio vakarą už bendro stalo sukviesti ministrą pirmininką Saulių Skvernelį, Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį, Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininką Gabrielių Landsbergį ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LŽVS) pirmininką Ramūną Karbauskį. R. Karbauskiui atsisakius, susitikimas buvo atšauktas.

Plačiau apie tai galima paskaityti čia.