Tokį sprendimą Seimo valdyba priėmė trečiadienį po susitikimo su keliais signatarais ir centro vadove Birute Burauskaite.

„Tarsimės su komisija, kad galimai greičiau atliktų išaiškinimą“, – po Seimo valdybos posėdžio BNS teigė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

„Tai, kad buvo išviešintos garsių asmenų, esą dalyvavusių KGB veikloje, pavardės, išgirdome signatarų pastebėjimus, ar pakankamai atsakingai buvo pasielgta, kad tiek daug žmonių išviešinta“, – pridūrė R. Baškienė.

Ji neatmeta, kad parlamentinės komisijos išvada dėl LGGRTC veiklos turės įtakos jo vadovybės pokyčiams. „Kai bus atliktas tyrimas, įvertins, tada komisija rekomenduos arba nerekomenduos“, – teigė ji.

Pasak R. Baškienės, liko daug neatsakytų klausimų, nes LGGRTC vadovė „nepajėgė pakankamai išaiškinti“.

„Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro vadovė aiškino, kad ne asmenys buvo svarbu, o tai, kad atliktas tyrimas, kuriuo buvo siekta įrodyti KGB veiklos veiklos išvešėjimą, išviešinti, kokia ta veikla buvo plati ir neadekvati“, – aiškino parlamentarė.

Su Seimo valdybos nariais aptarti viešinamų galimai su KGB susijusių asmenų situaciją susitiko signatarai Andrius Butkevičius, Zigmas Vaišvila.

Penkerius metus palaipsniui viešinęs agentų archyvinių asmens bylų registracijos žurnalus, LGGRTC šiemet sausį paskelbė, kad į tokį KGB agentų žurnalą buvo įrašyti garsūs menininkai aktorius Donatas Banionis ir dirigentas Saulius Sondeckis.

Liustracijos komisija gegužės pabaigoje pareiškė, kad nėra pagrįsto pagrindo teigti, kad jie bendradarbiavo su KGB.

LGGRTC skelbiamame KGB agentūros archyvinių asmens bylų registracijos žurnale iš viso pateikiama beveik 1700 bylų.