Tiesa, susitikimas, turėjęs įvykti ketvirtadienį vakare (rugsėjo 6 dieną), buvo atšauktas. DELFI šaltinių teigimu, taip atsitiko dėl to, kad R. Karbauskis atsisakė jame dalyvauti.

Tai, kad ketvirtadienio vakare iš tiesų buvo planuojamas valstybės vadovų susitikimas, DELFI oficialiai patvirtino G. Landsbergis. Anot jo, kvietimas iš Prezidentūros buvo, bet netrukus jis buvo atšauktas.

Kiti neįvykusio susitikimo dalyviai apie jį kalbėjo aptakiau ir teigė, kad oficialaus kvietimo negavo. Taip DELFI teigė ir R. Karbauskis.

„Tiesiogiai tokio kvietimo nesu gavęs, bet esu girdėjęs tokių kalbų. Ir net jeigu būčiau oficialiai pakviestas, tai atsisakyčiau, nes tokiame formate nematau apie ką kalbėtis. Ir jeigu prezidentei kyla klausimų, man irgi kyla klausimų, tai jie galės būti aptarti susitikimuose su Seimo valdyba, komisijų metu ir kituose oficialiuose formatuose“, – DELFI komentavo R. Karbauskis.

DELFI bandė susisiekti ir su pačiu ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu, ir su jo atstovu spaudai. Abiejų telefonai buvo išjungti – šiuo metu premjeras su savo komanda yra Lenkijoje.

Tuo metu Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atstovė spaudai Karolina Frolovienė DELFI sakė, kad kalbų apie tokį susitikimą girdėjo, tačiau Seimo pirmininkas oficialaus kvietimo negavo. Patikslinus, ar kvietimas elektroniniu paštu būtų laikomas oficialiu, K. Frolovienė dar kartą patvirtino - kad kvietimo nei elektronine, nei jokia kitokia oficialia forma V. Pranckietis negavo.

Prezidentūra neneigia turėjusi minčių susitikti su konfliktuojančių partijų vadovais, tačiau, pasak jos atstovų, ši idėja nesulaukė palaikymo.

„Prieš Seimo rudens sesiją buvo kilusi idėja susitikti su konfliktuojančių politinių partijų vadovais aptarti šalies žmonėms svarbius sprendimus, kuriems reikia plataus politinio sutarimo. Deja, ši idėja nesulaukė palaikymo“, – teigiama Prezidentūros spaudos tarnybos DELFI perduotame komentare.

Tikslas gali būti ne vienas

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute dėstantis politologas Raimundas Lopata teigė, kad šį susitikimą reikėtų matyti artėjančio politinio sezono kontekste.

„Jis bus aštrus, su visa eile rinkimų ir iniciatyvų, kurias rodo „valstiečiai“. Smaigalyje atsiduria bandymai vėl kurti komisijas, neatmetant ir galimo tyrimo dėl prezidentės vaidmens politiniuose procesuose. Aš manau, kad viena iš Prezidentūros intencijų gali būti švelninant situaciją ieškoti kompromiso“, – sakė R. Lopata.

Politologas atkreipė dėmesį į situaciją Seime: „valstiečiai“ pasirašę bendradarbiavimo sutartį su „tvarkiečiais“ vėl įgis daugumą.

„Ir įsijungs vadinamasis buldozerio principas su galimybe visiškai ignoruoti opozicijos nuomonę. Manau, kad prezidentės rūpestis gali būti išvengti buldozerinio principo ir grįžti prie konsensusinio žaidimo taisyklių“, – teigė R. Lopata.

Pasak jo, R. Karbauskio atsisakymas dalyvauti tokio pobūdžio susitikime yra logiškas, „turint mintyje prezidentės kadencijos pabaigą, norą parodyti, kas čia yra kas“.

Prezidentė kalbėjo apie raudonas linijas

Prieš prasidedant naujam politiniam sezonui prezidentė D. Grybauskaitė yra paraginusi politines jėgas vengti destruktyvių ir suasmenintų santykių aiškinimosi, anot jos, dominavusių Seimo pavasario sesijoje, rašė naujienų agentūra BNS.

„Tai, ką matėme politiniame pavasario sezone, kai politikai vietoj to, kad dirbtų, kažką kartu darytų, nebūtinai kartu, bet darytų produktyvaus, pagrinde užsiėmė destruktyviu kerštavimu, politinio erzelyno kėlimu, santykių aiškinimusi. (...) Ir jei mūsų poilitikai užsiims tik santykių aiškinimųsi, kerštavimu ir galvojimu tik apie tai, kas buvo ir ką apkaltinti, tai Lietuva nesivystys, mūsų žmonės neturės to dėmesio, kurio nusipelno, ekonomika pradės strigti ir gali būti visokiausių pasekmių“, – LRT televizijai penktadienį sakė D. Grybauskaitė.

Ji teigė kitą savaitę su Seimo valdyba žadanti aptarti svarbiausius rugsėjo 10 – ąją prasidėsiančios rudens sesijos darbus ir sakė kviesianti telktis konstruktyviam darbui kartu.

D. Grybauskaitė pripažino nesitikinti staigių politinės elgsenos permainų, ypač artėjant net keliems rinkimams, stebinti politinės brandos stoką, tačiau pabrėžė, jog esama „raudonų linijų“, kurių nevalia peržengti niekam.

„Mes turime tuos ciklus prieš rinkimus, bet yra raudona riba, kai tai tampa absoliučiai destruktyvu ir trukdo valstybės raidai bei vystymuisi. Tą ribą reikia visiems jausti. Be abejonės, mes matome ir tikimybė yra, kad tų konfliktų bus ir interesai skiriasi, bet yra tam tikros raudonos linijos, kurių peržengti negali joks politikas“, – kalbėjo šalies vadovė.

Kitąmet vyks savivaldos, prezidento bei Europos Parlamento rinkimai. Taip pat numatoma tuo pačiu metu rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo.

Pavasario sesijoje prezidentės ir valdančiosios Valstiečių ir žaliųjų partijos santykiai gerokai pašlijo, šalies vadovė yra aštriai kritikavusi ir Seimo, ir Vyriausybės veiklą, parlamentas jau rudens sesijos pradžioje turėtų svarstyti ir kelis prezidentės veto.

Tuo metu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis svarstė, jog gali būti inicijuojamas parlamentinis tyrimas dėl D. Grybauskaitės veiksmų bendraujant su kyšininkavimu politinės korupcijos byloje kaltinamu buvusiu Liberalų sąjūdžio pirmininku Eligijumi Masiuliu.