Vakar Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studija buvo pristatyta Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete, kuris tokiam žingsniui pritarė.

Kapinių plėtros galimybių studiją rengusi įmonė UAB „Urbanistika“ pareiškė, kad galimybės kapinių teritorijai plėstis mieste praktiškai nėra. Dėl šios priežasties plėtrai buvo ieškoma vietos priemiestyje.

Galimybių studija numatė tris galimas naujų kapinių vietas Klaipėdos rajone - dvi netoli Kretingalės ir vieną - Kiškėnuose. Kadangi reikia tik dviejų vietų, viena būtų tarsi alternatyva. Kiekvienos numatytų kapinių teritorijos plotis siektų po 40 ha.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento Urbanistikos skyriaus vedėjos Mantės Černiūtės-Amšiejienės, kapinių plėtrai iš viso reikėtų apie 80-90 hektarų.

„Pirmumas numatytas teritorijoms prie Kretingalės. Atlikus geologinius tyrimus nustatyta, kad ten nėra problemų dėl gruntinio vandens. Kapinių plėtra visada kelia visuomenės susirūpinimą. Šis objektas turėtų būti įtrauktas į Klaipėdos rajono savivaldybės bendrąjį planą. Mūsų administracija dar oficialiai į rajono Savivaldybę nesikreipė, bet mintis yra išsiųsti ne tik raštą - mūsų aukščiausio rango politikai galėtų susitikti ir pakalbėti. Tai tik pirmas žingsnis“, - sakė M. Černiūtė-Amšiejienė.

Po žengto pirmo žingsnio sektų žemės pirkimas Klaipėdos rajone, projekto parengimas ir jo įgyvendinimas. Studija numato galimybę prie proceso prisidėti ir privatiems investuotojams.

„Į Klaipėdos rajono savivaldybės bendrąjį planą įtraukti reikėtų visas tris vietas. Viena ar dvi vietos apskritai gali tapti neprieinamos, nes gyventojai bus netoli ir galbūt labai prieštaraus. Dėl kapinių jau buvo važiuota į Klaipėdos rajono savivaldybę. Pradinio studijos rengimo etapo metu buvo sulaukta labai neigiamos nuomonės, didelio nepritarimo“, - teigė Urbanistikos skyriaus vedėja.

Pasak Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, jeigu Klaipėdos savivaldybei nepavyks rasti kompromiso su Klaipėdos rajono savivaldybe, uostamiesčio valdžiai bus galima kreiptis tiesiai į Vyriausybę.

„Tada reikės sakyti, kad mums reikalinga žemė. Vyriausybė gali neatsižvelgdama į Klaipėdos rajono savivaldybės nuomonę ir mūsų prašymą tenkinti“, - tikino L. Diūda.

Kapinių plėtrą numatyta įgyvendinti iki 2022 metų. Jeigu Klaipėdos savivaldybei nekiltų kliūčių dėl žemės išpirkimo rajone, projektas veikiausiai būtų baigtas metais anksčiau.