Apie tai – „DELFI Dėmesio centre“ su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu.

Draudimai jau tampa šios valdžios vizitine kortele. Pavyzdžiui, naujos iniciatyvos drausti rūkyti lauko kavinėse, bendro naudojimo balkonuose, paplūdimiuose. Siūloma drausti demonstruoti cigaretes parduotuvėse ir suvienodinti visus cigarečių pakelius. Anksčiau buvo siūlymas drausti rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo gyvenamų pastatų, kas reikštų, kad Vilniaus senamiestyje beveik niekur nebūtų įmanoma rūkyti, nes viskas tankiai užstatyta. Jūs pritariate tokiam draudimų paketui?

Pirmiausiai, vyriausybės tikrai niekas negalėtų apkaltinti, kad ji yra draudimų propaguotoja. Šiuo atveju - taip, mes matėme sveikatos apsaugos ministerijos poziciją ir planus. Turbūt būtų keista, jeigu ši ministerija siūlytų idėjas ir planus, kurie skatintų rūkymą. Tačiau tikrai daug priemonių nesulauks palaikymo vyriausybėje. Kitas labai svarbus dalykas, kuris buvo akcentuotas ir ministerijai - jeigu mes kalbame apie prieinamumo sumažinimą ir tiems žmonėms, kurie rūko, tai koks yra pasiūlymų paketas, susijęs su pagalba rūkantiems? Kaip šį žalingą įprotį turinčiam žmogui atsikratyti jo? Taigi kalbėjome ir apie galimą tam tikrų medikamentų kompensavimą, apie mechanizmą, kuris skatintų žmones jei ne mesti rūkyti iš viso, tai bent jau pereiti nuo labiausiai žalingos įprastos cigaretės prie alternatyvių, kaip, pavyzdžiui, elektroninės cigaretės. Jos, žinoma, taip pat žalingos, bet gal kiek mažiau. Dėl reklamos - taip, mes linksime pritarti, kad nebūtų viešai eksponuojamos cigaretės.

Bet jos ir dabar nėra eksponuojamos.

Aš turiu omenyje prekybos centrus, kur cigaretės matomos prie kiekvienos kasos. Taigi pritariame, kad nebūtų tiesioginės reklamos. Tačiau dėl pakelio suvienodinimo tai tikrai žiūriu labai skeptiškai. Manau, vyriausybėje pritarimo nebus. Yra pasaulio valstybių, kurios tai pritaikė ir naudoja, tačiau tai tik viena iš kompleksinių priemonių. Dėl rūkymo zonų. Jeigu mes sutinkame, kad nerūkantiems žmonėms nesinori uosti tabako dūmų pravėrus namų langus, tai pasiūlykime alternatyvas. Kažkas juk vis tiek rūkys, tai kur tos rūkymo zonos turi būti? Lygiai taip pat lauko kavinės - gal irgi galima pasinaudoti praktika, kad vienoje lauko terasoje būtų atskiros zonos rūkantiems ir nerūkantiems. Vien tik uždrausti nieko nepasiūlius, perspektyvos tikrai nėra. Manau, mes turime priimti subalansuotą sprendimą tiek rūkantiems, tiek nerūkantiems žmonėms, kurių, beje, yra daugiau.

Šiemet išėjo kurioziška situacija su alkoholiu ir rugsėjo 1-ąja. Rugsėjo 1-oji buvo šeštadienis. Tą dieną praktiškai nė viena švietimo įstaiga nedarė šventės, o alkoholio įsigyti nebuvo galima. Tačiau pirmadienį, kai beveik visos mokyklos ir universitetai šventė mokslo metų pradžią, alkoholio prekyba nebuvo niekaip apribota. Daug kas stebėjosi tokia įstatymo logika. Socialinėje erdvėje buvo dalijamasi ir užsieniečių nusistebėjimais, kurie nesuprato, kodėl tokie absurdai vyksta.

Reikia priminti, kad šitas draudimas galioja labai seniai. Tai nėra šios valdžios priimta tvarka. Tačiau taip kartais supuola, kad rugsėjo 1 d. būna savaitgalį. Aš tikrai nematau didelės problemos. Be to matome, kad atsirado ir savanoriškų iniciatyvų iš kai kurių prekybininkų ir rugsėjo 3-ąją neprekiauti alkoholiu. Tos priemonės, kurios buvo įvesti jau šios vyriausybės ir šios Seimo daugumos dėl alkoholio prieinamumo ribojimo, duoda rezultatą ir tai akivaizdu. Tikrai nebūna taip, kad įstatymo normą pritaikysime visiems gyvenimo atvejams. Kitais metais ar dar vėliau rugsėjo 1-oji bus darbo dieną ir tuomet tas draudimas bus prasmingas.