DELFI pasiekė Širvintų rajone gyvenančių Ugnės ir Luko (tikri vardai ir pavardės redakcijai žinomi – DELFI) pagalbos šauksmas. Šeima kaltina policijos pareigūnus informacijos nutekinimu ir korupcija.

Policijos pareigūnai tokius kaltinimus griežtai neigia ir tikina, kad šeimos veiksmai nieko bendro neturi su deklaruojamu pilietiškumu.

Viskas prasidėjo nuo skambučio į BPC

„Teisinėje valstybėje teisinėmis priemonėmis apsiginti per keturis mėnesius nesugebėjome, nes neturime draugų policijoje, kitose valstybinėse įstaigose, kas mus būtų galėję užtarti. Esame palikti nežinioje, bijome dėl savo dukrų sveikatos, saugumo, psichologinės būsenos, bijome, kad jas išleidus į mokyklą su jomis gali būti fiziškai ir/ar psichologiškai susidorota, siekiant mums atkeršyti“, – laiške atvirauja Ugnė.

Esą ramus šeimos gyvenimas pasibaigė dėl jų pilietiškumo: 2018 metų balandžio 22 dieną moteris BPC kreipėsi dėl po kaimą su neregistruota transporto priemone važinėjančio nepilnamečio.

Nepilnametis, teigia Ugnė, buvo nubaustas. Neregistruota transporto priemonė esą priklauso kitam kaimo gyventojui Martynui (tikri vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI). Policija, teigia moteris, neapsilankė pas transporto priemonės savininką ir nepasirūpino, kad šis nepilnamečiams neleistų važinėti bendro naudojimo keliais.

Ugnė DELFI tikino, kad kai skambino į BPC savo tikro vardo ir pavardės nenurodė, o prisistatė kaip kaimo gyventoja.

Tačiau kitą rytą, teigia ji, prasidėjo Martyno keršto akcija, kuri trunka iki šiol. Tą rytą prie kiemo vartų šeima rado vinių. „Kadangi buvo rytas ir vaikus reikėjo vežti į mokyklą, tai vinis susirinkome, pranešėme BPC ir išvykome. Tačiau po kelių valandų namo grįžus prie vartų vėl radome vinių. Kvietėme policiją. Vakare trečią kartą radome vinis prie vartų. Kvietėme policiją", – teigia Ugnė.

Pradėjo persekioti

Esą po kelių dienų šeima buvo iškviesta į Širvintų r. Policijos komisariatą. Važiuodami namo po apklausos, Ugnė su Luku pastebėjo nežymėtą policijos automobilį. Du policijos pareigūnai (vardai ir pavardės redakcijai žinomi – DELFI) apsilankė Martyno darbo vietoje. „Mums privažiavus arčiau jų, vienas policijos pareigūnas iš karto įsėdo į policijos automobilį, o kitas pasitraukė nuo Martyno. Mums pasidarė keista, ko policijos pareigūnai išsigando", – pasakoja Ugnė.

Moteris teigia, kad esą Martynas ir vienas iš policijos pareigūnų yra „Facebook“ draugai. „Policijos pareigūnai, būdami Martyno draugais, jam iš anksto galimai nutekino informaciją apie parašytą pareiškimą, nes dar tą pačią dieną sulaukėme Martyno vizito prie savo namų vartų.

Per langą pamatėme, kad prie mūsų kiemo vartų privažiavęs Martynas užsilipo ant savo automobilio stogo ir pradėjo fotografuoti mūsų kiemą“, – pasakoja Ugnė.

Incidentą, teigia moteris, matė jos mažametės dukros. Vaikams esą kilo panika. Šeima parašė pareiškimą, tačiau tyrimas, anot jų, rezultatų neturėjo.

Tačiau šis nutikimas buvo tik Ugnės šeimos vargų pradžia: Martynas esą pradėjo persekioti jų automobilius, užkirsdavo kelią, neleisdavo aplenkti. „Visą tai vėl matė mūsų dukros. Kai įsigijome registratorių ir pateikėme filmuotą medžiagą policijai, Martynas buvo nubaustas 80 eurų bauda“, – teigė Ugnė.

Ugnė sako, kad jos Martynas daugiau kelyje nepersekioja, tačiau jos vyrui dar kartais su tokiu elgesiu tenka susidurti.

„Jis pradėjo mus persekioti prie mūsų namų. Prasidėjo ilgalaikiai važinėjimai palei mūsų namų vartus įvairiomis neregistruotomis transporto priemonėmis ir signalizavimai, variklio apsukų didinimai, taip sukeliant didelį triukšmą. Įsirengėme vaizdo stebėjimo kamerą prie vartų, kurios pagalba buvo užfiksuotas Martyno chuliganiškas ir pavojų keliantis važiavimas su bagiu palei mūsų namus", – teigia Ugnė.

Teistas 5 kartus

Ugnė ir Lukas augina 3 dukras. Vyriausioms – 9 metai. Esą po tokių Martyno veiksmų, mergaitės pradėjo bijoti išeiti į gatvę. „Jos pradėjo bijoti bet kokių garsų, sklindančių iš už tvoros, nes joms atrodė, kad vėl atvažiuoja „tas dėdė“, kuris daro „blogus dalykus“ prie mūsų vartų", – pasakoja Ugnė.

Esą jos dukroms prasidėjo psichologinės problemos: mergaitės išėjusios į kiemą ieško vinių, stebi aplinką, negali ramiai žaisti savo kieme.

„Kalbėdami su aplinkiniais apie patiriamas problemas su Martynu, sužinojome, kad šis asmuo netolimoje praeityje už chuliganizmus ir vagystes buvo penkis kartus teistas, sėdėjo sugriežtinto režimo kolonijoje. Turėdamas tokią kriminalinę praeitį ir turėdamas draugus policijoje, jis pradėjo jaustis nebaudžiamas ir veikti dar atkakliau ir brutaliau mūsų atžvilgiu", – teigia Ugnė.

DELFI susisiekė su šia situacija susipažinusiu vyriausiuoju Ukmergės skyriaus prokuroru Gintu Vaičiūnu. Šis patvirtino, kad Martynas yra teistas, tačiau tai buvo senai ir negali patvirtinti, kiek kartų vyras buvo teistas.

Pasiteiravus, ar Ugnė, ar jos vyras kalbėjo su Martynu, Ugnė patikina, kad laikosi tyrėjos duotos rekomendacijos – kol vyksta tyrimas nebendrauti su Martynu.

Vinių mėtymas kieme, pasakoja Ugnė, tęsėsi ir toliau, o liepos 11 d., šiek tiek po vidurnakčio, buvo sudaužyta jų įsirengta vaizdo stebėjimo kamera.

Moteris pasakoja, kad dar tą pačią dieną kreipėsi į Širvintų vaikų teisių apsaugos skyrių, nes jų dukros negali saugiai gyventi. Esą atvykusios vaikų teisių apsaugos specialistės nustatė 1 grėsmės lygį.

Šio fakto DELFI nepavyko patvirtinti. Buvo susisiekta su Širvintų socialinių paslaugų centru ir jo darbuotoja patvirtino, kad apie Ugnės ir Luko situaciją žino, tačiau negali komentuoti, paneigti ar patvirtinti DELFI turimą informaciją.

Esą buvo organizuotas ir posėdis dėl vaikų saugumo, tačiau šeimai nebuvo pasiūlytas joks realus problemos sprendimo būdas.

Pareigūnai esą šališki

„2018 rugpjūčio 29 d. Vilniaus regiono apylinkės teismo Širvintų rūmuose vyko teismo posėdis pagal mūsų skundą dėl Martyno pavojingo vairavimo su bagiu",– teigia Ugnė. Esą posėdyje dalyvavo ir vienas iš pareigūnų, draugauja su Martynu ir, Ugnės teigimu, galimai nutekino informaciją.

„Teismo posėdyje pareigūnas dar kartą įrodė, kad yra šališkas, nes jis niekaip nematė fakto, kad Martyno parduodamas bagis ir palei mūsų kiemo vartus pavojingai važiavęs bagis yra ta pati transporto priemonė; pareigūnas vaizdo medžiagoje nemato pavojingo vairavimo; nemato, kad transporto priemonė neregistruota. Pareigūnas kalbėjo, kad kaimynams viskas gerai, niekas nieko nemato, negirdi. Nors pagal mūsų pranešimą BPC buvo nubaustas neregistruota, Martynui priklausančia transporto priemone važiavęs paauglys. Kaimynams tai irgi nekliuvo ir niekas nieko nematė. Bet pažeidimas buvo padarytas ir asmuo nubaustas", – teigia moteris.

Esą per visą laikotarpį nuo balandžio mėnesio iki rugsėjo atsakingos institucijos nesiėmė priemonių, kad šeima nebūtų persekiojama ir bauginama.

Policijos atsakymas: buvimas viename ar kitame statuse socialiniuose tinkluose neturi nieko bendro su tarnyba

Širvintų r. policijos komisariato viršininkas Almantas Lukša DELFI teigia, kad policija skatina gyventojus būti bendruomeniškais, laikytis visuomenėje nustatytų elgesio normų, o visus iškilusius tarpusavio konfliktus spręsti taikiai.

Bendraudamas su DELFI A. Lukša kelis kartus pabrėžė, kad policija nenutekina jokios informacijos. „Tik policijai atvažiavus į tą kaimą, gyventojai klausia: ar jie vėl skundą parašė? Ten nieko sakyti nereikia, visi žino. Ta šeima vienintelė skundžiasi“, – teigia A. Lukša.

Anot jo, Ugnės ir Luko kaltinimų susilaukė ne tik Martyno šeima. Ji, teigia A. Lukša yra tik viena iš daugelio dėl kurių neteisėtų veiksmų į policiją kreipiasi Ugnės ir Luko šeima. „Vien šiais metais buvo gauta 14 skundų dėl Ugnės ir Luko manymu, netinkamo kaimynų elgesio ( kaip antai: per daug triukšmo keliantis važinėjimas automobiliais, motociklais bendro naudojimo keliais dienos metu, šunų skalijimas, gatvėje rastų vinių ir t.t.).

Vienas pavyzdys: parašę skundą dėl primėtytų vinių ant bendro naudojimo kelio prie jų vartų, jie per kelias dienas tris kartus pakeitė parodymus, apkaltindami vis skirtingus asmenis, kuriuos neva jie matė mėtant vinis. Teismas bylą nutraukė“, – tvirtina komisariato viršininkas.

Anot A. Lukšo, skundžiamų veiksmų negalima vadinti terorizavimu. „Jie teigia, kad jis važinėja palei jų namą. Bet tai bendro naudojimo kelias. Jei jis įmetė varžtų, taip, tai nusižengimas. Taip elgtis negalima. Bet ar tai galima vadinti terorizavimu?“, – retoriškai klausia pareigūnas.

Priminus, kad Martynas buvo baustas 80 eurų bauda dėl Ugnės automobilio persekiojimo, užkirtinėjimo, A. Lukša atkerta, kad šeima meluoja. „Jis gavo baudą, bet ne už chuliganišką vairavimą. Tikrai ne chuliganiškas vairavimas, nes būtų kitokia bauda“, – sako pašnekovas.

A. Lukša teigia, kad pareigūnams belieka tik dar kartą apgailestauti, kad šeima yra pasirinkusi nekonstruktyvų bendravimo būdą tiek su kaimynais, tiek su policija, tiek su kitomis institucijomis ir įstaigomis.

„Vietoje konstruktyvaus kalbėjimosi ir ieškojimo kaip išspręsti kylančius nesutarimus su kaimynais, jie jau dešimtmetį nuolatos ir sistemingai rašo skundus į įvairiausias institucijas bandydami kitiems kaimo gyventojams primesti savo susikurtas taisykles. Ir tai nieko bendro neturi su jų nuolatos deklaruojamu pilietiškumu.

Visus kaltinimus tiek Širvintų policijai, tiek atskiriems policijos pareigūnams mes atmetame kaip visiškai nepagrįstus ir neturinčius nieko bendro su realybe, o buvimas viename ar kitame statuse socialiniuose tinkluose neturi nieko bendro su tarnyba“, – pabrėžia A. Lukša.

Anot jo, dėl nuolatinių šeimos skundų, Širvintų policijos komisariato veikla šiame kontekste buvo tikrinta daug kartų, tačiau pažeidimų nustatyta nebuvo.

Išgirdusi teiginį, kad jau dešimtmetį šeima skundais užverčia kitus kaimo gyventojus, Ugnė teigia, kad jos šeima nepatogi – pamatę pažeidimą, jie apie jį praneša. Esą ne vienam girtam po kaimą važiavusiam asmeniui dėl šeimos pranešimų yra atimtos teisės. Anot jos, reikia imtis prevencinių priemonių, kad vėliau nereikėtų klausti: kodėl įvyko nelaimė?

Pasiteiravus, kaip policijos pareigūnai siūlo spręsti šį konfliktą, A. Lukša teigia, kad šeimai siūlo ateiti su Martynu į policijos komisariatą pasišnekėti, aptarti, kas kam nepatinka. „Negalime prie jų namo pastatyti policijos patrulio“, – priduria jis.

A. Lukša žada, kad bus bandoma ir toliau kalbėtis su konfliktuojančiomis pusėmis, siūlyti savo pagalbą sprendžiant iškilusias problemas policijos kompetencijos ribose. Tuo pačiu bus dedamos visos pastangos ištirti galimai įvykdytus administracinius nusižengimus, siekiant išaiškinti juos įvykdžiusius asmenis. Anot jo, policija jau yra sustiprinusi patruliavimą kaime, kuriame gyvena Ugnės ir Luko šeima, siekdama, kad visi gyventojai jaustųsi saugiau.

Neigia visus kaltinimus

DELFI susisiekė ir su kaltinamu Martynu. Vyras visus mestus kaltinimus neigia ir tikina, kad jo pačio šeima dabar gyvena streso būsenoje, nes tai Luko ir Ugnės šeima jį be priežasties skundžia institucijoms.

Vyras taip pat į redakciją atsiuntė ir oficialų laišką, kuriame pateikia savo poziciją.

„Kiekvieną dieną tenka sulaukti žinios apie gautą naują skundą (triukšmas, chuliganiškas vairavimas, vaikų nepriežiūra bei kitų daug skundų įvairiomis priežastimis bei aplinkybėms). Visų gautų skundų neįmanoma net išvardinti.

Per mėnesį laiko mūsų šeimos atstovų atžvilgiu mūsų žiniomis buvo pateikta ne mažiau kaip penki skundai policijai. Pateikus paaiškinimus policijoje kiekvieno iš pareiškimo atveju ir valstybinėms institucijoms nesiėmus veiksmų, tokie veiksmai buvo nuolatos skundžiami“, – rašte dėsto Martynas.

Anot jo, nepavykus nubausti jo šeimos, neva terorizuojamos šeimos tėtis Lukas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) parašė pareikšimą, kad neva Martynas grasino Luką nužudyti.

„Tenka pastebėti ir tas buvo nurodyta tyrimo metu, kad nurodytą dieną ir nurodytu metu iš viso nebuvo bendravimo su Ugnės ir Luko šeima, o Martynas buvo namie. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas, tačiau tai nesustabdė skundų ir pareiškimų rašymo mūsų šeimos atžvilgiu“, – dėstoma rašte.

Kalbėdamas apie šį konfliktą, Martynas sako, kad jaučiasi lyg meluotų. „Buvau teistas, tai kaip ir jo pirmenybė. Mano nuomonė niekinė ir nereikalinga“, – ciniškai pastebi jis.

Tačiau, anot Martyno, jis yra ne vienintelis, kuris nukentėjo nuo Luko šeimos perdėto pilietiškumo. „Kaime yra 100 gyventojų. Gal 80 yra nuo jo nukentėję, pas juos važiavo vaikų teisės. Aš negeriu 15 metų, nerūkau, dirbu. Pasistačiau namą, auginu vaikus. Aš padedu kaimynams. O jis mane juodina. Nežinau, ką daryti. Tai pas mane dronas nusileido, tai aš važinėju transporto priemonėmis. Aš jas tvarkau, tai mano hobis, ar aš tuo negaliu užsiimti?“, – klausia nevilties apimtas vyras.

Šeimos argumentai, kad yra grėsmė jų vaikų saugumui, anot Martyno, yra naudojami jau ne pirmą kartą. „Prieš du metus jis buvo televizijos laidoje. Toje laidoje jis sakė tą patį, ką dabar. Tada konfliktas kilo todėl, kad po kaimą traktoriais važinėdavo ūkininkas. Argumentai tie patys: važiuos traktorius, nublokš vaikus, jo vaikai patiria stresą. Tai tas pats, ką jis sako apie mane: važiuosiu automobiliu, nutrenksiu vaikus“, – sako Martynas.