Išgąstį mokytojai (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) sukėlė Jonavos „Neries“ pagrindinės mokyklos administracijos įteiktas pranešimas. Jame teigiama, kad dėl LR Seimo dar birželį priimtų pakeitimų, nuo rugsėjo pirmosios keičiasi darbo sutarties sąlygos. Pranešime taip pat pažymima, kad nesutikus mokytoja gali būti atleista iš darbo.

„Jei jūs nesutinkate dirbti pakeistomis darbo sąlygomis, galite būti atleistas (-a) iš darbo Lietuvos Respublikos darbo kodekso 57 straipsnyje numatyta tvarka“, – teigiama pranešime. 57 Darbo kodekso straipsnis – darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės. Remiantis šiuo straipsniu, darbdavys gali atleisti darbuotoją, jei jis atsisako dirbti pakeistomis būtinosiomis ar papildomomis darbo sutarties sąlygomis arba keisti darbo laiko režimo rūšį ar darbo vietovę.

Mokytojai pateiktas pranešimas

Tokį pranešimą gavusi mokytoja jį pavadino „genocidu nepriklausomoje Lietuvoje“. „Labai knieti sužinoti ar Lietuvos mokytojams nėra vykdomas genocidas nepriklausomoje Lietuvoje, kai įsigaliojus naujai apmokėjimo tvarkai, mokslo įstaigų vadovai pakiša štai tokį raštą pasirašyti mokytojams, – kalbėjo mokytoja. – Įdomiausia tai, jog paskutinėse eilutėse yra rašoma, jei nesutinki, vadinasi būsite atleistas.“

Mokytoja abejoja šio dokumento teisėtumu: „Ar įstaigų vadovai yra teisūs? O gal čia yra savivaldybės administracijos nuostatos?“

DELFI susisiekus su Jonavos „Neries“ pagrindinės mokyklos administracija, telefonu atsiliepusi moteris teigė, kad direktorė Virginija Guščiuvienė dalyvauja savivaldybės posėdyje ir negali bendrauti su žiniasklaida. Elektroniniu paštu nei direktorė, nei administracijos atstovai situacijos taip pat dar nepakomentavo.

ŠMM: pateiktas raštas yra niekinis

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas DELFI teigė, kad toks pranešimas neatitinka Darbo kodekse numatytų reikalavimų, kaip informuoti darbuotoją dėl darbo sąlygų, darbo apmokėjimo pasikeitimo.

„Taip, darbdavys tai privalo padaryti oficialiai, bet tikrai ne tokiu raštu, kaip kad pridedama. Turi būti aiškiai nurodyta siūlomo darbo apimtis (etatas ar jo dalis), darbo laiko norma per savaitę/ metus ir pareiginės algos koeficientas“, – teigė A. Aldauskas.

ŠMM atstovo teigimu, mokyklų vadovai, prieš rašydami pranešimus, turėtų pasikonsultuoti su teisininkais. „Pateiktas raštas yra niekinis. Prieš rašant pranešimą vadovai galėtų bent pasikonsultuoti su savivaldybių teisininkais. Suprasdama konsultacijų poreikio mastą ŠMM yra pasitelkusi į pagalbą mokyklų vadovams konsultuoti Vilniaus universiteto darbo teisės ekspertus. Mokyklų vadovai gali kreiptis elektroniniu paštu etatinis@teisesklinika.lt, rengiamos vaizdo konferencijos darbo teisės klausimais.“