VRK kreiptis į prokurorus ragina Zanavykų rinkimų apygardos komisija, ji įžvelgia, kad galėjo būti suklastoti dokumentai.

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, kyla abejonių dėl 229 įrašų. Pasak jos, rinkėjų parašų rinkimų lape, toje skiltyje, kur privalu nurodyti asmens dokumento numerį, buvo įrašyti telefonų numeriai arba šiaip neaiškūs skaičiai.

„Matyti, kad iš karto nebuvo užpildyti visi duomenys. Komisija atliko nedidelį tyrimą, susisiekė su tam tikru skaičiumi nurodytų asmenų, jie paaiškino, kad asmens tapatybės dokumento numerio nenurodė. Apygardos komisijos nariai atmetė parašus rinkusių asmenų suklydimo, neatidumo, neapdairumo galimybes, jie mano, kad pateikti duomenys asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų numeriai neatitinka objektyvios tikrovės ir galbūt yra išgalvoti“, – BNS sakė L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, taip pat matyti, kad tie duomenys įrašyti kito asmens ranka.

„Ta „klaida“ kartojasi ir vienam, ir antram, ir trečiam įraše“, – pabrėžė ji.

Taip pat svarstoma kreiptis į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją dėl Bendrojo duomenų apsaugos reglamento vykdymo.

VRK neregistravo Centro partijos atstovės Lauros Radzevičiūtės kandidate į laisvą vietą Seime Zanavykų apygardoje, nes jai nepavyko surinkti būtinų 1 tūkst. rinkėjų parašų. Iš 1343 pateiktų parašų tinkamais pripažinti 882.

„Esu rami nei klastojau, nei ką dariau“, – BNS sakė L. Radzevičiūtė.

„Tai vertinu kaip politikavimą, neatmesčiau, kad arba VRK neturi ką veikti, arba iš nieko nori priskaldyti malkų“, – teigė ji.

L. Radzevičiūtės tvirtinimu, įrašų kita ranka buvo dėl to, kad žmonės su savimi nesinešioja asmens dokumentų.

„Situacija yra labai paprasta. Pavyzdžiui, mėlynių šventėje renkame parašus, ir žmogus neturi su savimi (asmens tapatybės – BNS) kortelės, bet jis tikrai nori pasirašyti. Jis savo ranka viską užpildo ir sutariame, kad paskambinsime po poros dienų ir jis padiktuos asmens tapatybės kortelės numerį. Paskambini ir žmogus padiktuoja ir tu įrašai savo ranka. Tikrai nematau čia kriminalo“, – aiškino politikė.

Ji apgailestavo, kad tokiais skundais gaišinamas teisėsaugos pareigūnų darbas.

„Bet tada nepatingėsiu ir kelsiu klausimą, kodėl rinkimų lapuose prašoma nurodyti gyvenamąją vietą, o jie, kai tikrina, tikrina deklaruotą gyvenamąją vietą. Šiuo atveju tiek rinkikas klaidinamas, tiek žmogus, kuris nori pasirašyti“, – sakė L. Radzevičiūtė.

Seimo nario rinkimai Zanavykų apygardoje numatyti rugsėjo 16 dieną. Ši apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Seimo nario vieta laisva čia liko, kai Zanavykų apygardoje išrinktas Mindaugas Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.