Vis dėlto klaipėdiečiams primenama, kad smarvė nėra skubi pagalba ir jie tik trukdo prisiskambinti tiems žmonėms, kuriems reikia realios skubios pagalbos.

Socialiniame tinkle „Facebook“ į grupę susibūrę pietinės miesto dalies gyventojai antradienio vakarą ragino vieni kitus dėl nemalonių kvapų skųstis ir BPC operatoriams - skambinant trumpuoju numeriu 112.

BPC sulaukė tiek skambučių, kad trečiadienį net viešai paprašė klaipėdiečių, kad jie šiuo numeriu nebeskambintų.

„Gerbiami klaipėdiečiai, apie ore tvyrančią smarvę visos atsakingos institucijos informuotos. Labai prašome dėl smarvės daugiau neskambinti numeriu 112. Užimtos linijos trukdo prisiskambinti žmonėms, kuriems reikalinga skubi pagalba“, - rašoma socialiniame tinkle.

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Nerijus Žudys sakė, kad pastaruoju metu skambučių dėl smarvės sulaukiama nemažai.

„Tai nėra skubi pagalba. Ta problema žinoma ne vienerius metus, ją žino aplinkosauga, Visuomenės sveikatos centras, Savivaldybė ir kitos institucijos. Per savaitę dėl kvapų pietinėje miesto dalyje sulaukėme 48 skambučių. Gali atrodyti, kad tai nėra daug, bet kai kitiems skambinantiems žmonės iš tikrųjų reikia skubios pagalbos, tai yra trukdis“, - sakė N. Žudys.

Pasak pašnekovo, BPC tokiems skambintojams negali niekaip padėti - nukreipia į Visuomenės sveikatos centrą, Aplinkos apsaugos departamentą, Savivaldybę ar kitur.

„Duodame jiems telefonus, kad skambintų tiesiogiai. Jeigu skambina po darbo valandų, vakarais, informaciją perduodame Aplinkos apsaugos departamentui, jie turi reaguoti, o kaip jie reaguoja, ar negaliu atsakyti“, - pabrėžė N. Žudys.

Jis prašė gyventojų supratingumo - kai linijos yra užimtos skambučiais dėl smarvės, tuo metu negali prisiskambinti žmonės, kuriems reikia iš tikrųjų skubios pagalbos: „Jeigu paskambinsite 112, niekas nuo to nepasikeis, mes tos smarvės nesumažinsime. O nuspėti, kurią minutę žmogui gali prireikti skubios pagalbos, niekas negali. Todėl prašome supratingumo ir siūlome skambinti tiesiogiai atsakingoms institucijoms“.

BPC teigimu, pirmųjų pranešimų dėl smarvės ir pavojaus žmonių sveikatai pietinėje Klaipėdoje sulaukė praėjusią savaitę - rugpjūčio 22 d. Teigiama, kad informacija aplinkosaugininkams ir Visuomenės sveikatos centrui buvo perduota iš karto.

BPC siūlo kreiptis tiesiogiai į Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo ir aplinkosauginių ekstremalių situacijų valdymo skyrių, kuris dirba ir naktį. Jiems galima skambinti tiesiogiai telefono numeriais (8 5) 273 2995 ir 8 698 81837.