Apie tai mūsų skaitytojai daug diskutuoja ir „Ukmergės žinių“ feisbuko paskyroje. Tokį sprendimą jie vadina nesąmone, o vaikus – skriaudžiamais.

Neseniai rašėme, kad mūsų miesto ir rajono mokyklos duris į naujuosius mokslo metus atvers rugsėjo 1 dieną, kuri šiemet – šeštadienis. Vaikų lopšeliuose-darželiuose, Meno mokykloje ir Sporto centre šventė – rugsėjo 3 dieną, pirmadienį.

Švietimo ir mokslo ministerija šalies savivaldybes prieš kurį laiką informavo apie tvarką. Kadangi šiemet Mokslo ir žinių diena – šeštadienį, tai, ministerijos teigimu, mokslo metų ir ugdymo proceso pradžia nukeliama į artimiausią darbo dieną – rugsėjo 3-iąją. Savivaldybės ir mokyklų vadovai taip pat informuoti, kad, susitarusios mokyklos bendruomenėje ir suderinusios su savivaldybe ar kitais mokyklos savininkais, mokslo metų pradžios šventę mokyklos gali surengti ir šeštadienį.

Ukmergėje būtent taip ir nuspręsta, o tai patinka ne visiems. „Pas mus vis kitaip nei visur, išeiginė diena, o vaikams – į mokyklą! Kažkokia nesąmonė“, „Kodėl skriaudžia Ukmergės vaikus, jei visoje Lietuvoje šventė bus pirmadienį!“, „O kas apmokės vaikams ir tėvams už prarastą išeiginę?“ – tokių nuomonių ir klausimų sulaukėme.

„Tai gal Ukmergės vaikams ir mokslo metai nebus ilginami? Juk jei vienu klausimu galima nesiderinti prie ministerijos potvarkių, tai kodėl negalima spręsti ir kitais? Gal rajono valdžios atstovai galėtų atsakyti, kodėl Ukmergėje kitaip įstatymai galioja?“ – piktinasi skaitytojai.

Dar kiti svarsto: „Įdomu, ką nutartų, jei rugsėjo 1-oji būtų sekmadienį?“; „Labai turtingas biudžetas, kad galėtume šeštadieniais dirbt. Žinoma, mokytojus suprantu, kad jie laimingesni bus gavę didesnę algą. Geriau algas jiems pakeltų.“

Nėra vienintelė

Kaip vertina tokius pamąstymus, pasiteiravome savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino.

„Mieli ukmergiškiai, – kreipiasi jis į tėvelius, – Ukmergės rajone sprendimas minėti Mokslo ir žinių dieną rugsėjo pirmąją priimtas, atsižvelgiant į didesnės dalies mokyklų pareikštus pasiūlymus. Švietimo ir mokslo ministerija pateikė tik rekomendacijas, bet nenurodė, kada turi prasidėti mokslo metai.“ Vedėjo teigimu, Ukmergė tikrai nėra vienintelė savivaldybė, priėmusi tokį sprendimą.

„Mums labai svarbu, kad mokyklų šventėse dalyvautų kuo daugiau tėvelių. Tai labai svarbu ir vaikams. Manome, kad šeimoms šeštadienį mažiau kils problemų tai atlikti nei darbo dieną. Na, o jei jau yra suplanuotos kelionės ar kitos svarbios veiklos, tiesiog informuokite mokyklas, jog negalėsite būti šventėse“, – sako jis.

Mokama dvigubai

Anot V. Kalino, nauji mokslo metai taps ilgesni viena savaite: „Girdėdami nemažos dalies tėvelių ir vaikų nepasitenkinimą dėl mokymosi birželį, mokykloms siūlome įvairių sprendimų sutrumpinti mokslo metus. Dėl sprendimo juos mokyklose pradėti rugsėjo 1 d. jie sutrumpės viena diena.“

Ukmergės rajonas vienas pirmųjų šalyje pradėjo įgyvendinti priemones, susijusias su mokytojo profesijos prestižo didinimu. Esame tikri, kad mokytojams turi būti atlygintina teisingai. Todėl už darbą šventinę dieną bus atsiskaitoma pagal Darbo kodekso nuostatas“, – pridūrė pašnekovas.

Švietimo ir mokslo ministerija primena, kad pradėjus ugdymo procesą Mokslo ir žinių dieną – šeštadienį – darbuotojams taikomas apmokėjimas kaip poilsio dieną. Darbo kodeksas nustato, kad už darbą poilsio dieną, kuri nenustatyta pagal darbo (pamainos) grafiką, mokama ne mažiau kaip dvigubai.

Švęs įvairiai

Ministerijos specialistai, paklausus, ar verta šitaip piktintis, nemano, kad čia reikėtų pūsti burbulą. „Kiekviena švietimo įstaiga ir savivaldybė gali priimti ir kitokį, savo švietimo bendruomenei labiau priimtiną, sprendimą dėl mokslo metų pradžios šventės. Galbūt šeštadienis yra palankesnis šeimoms, kai tėvams nereikia skubėti į darbą ir gali daugiau laiko skirti vaikams“, – rašoma Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus „Ukmergės žinioms“ atsiųstame atsakyme.

Pasidomėjome, kada naujuosius mokslo metus pasitiks aplinkinių rajonų ar didmiesčių švietimo įstaigos. Iš skelbimų jų tinklalapiuose matyti, kad Rugsėjo 1-ąją šalies mokyklos ir gimnazijos švęs įvairiai: vienos – šeštadienį, kitos – pirmadienį.

Primena apie garantijas

Valstybinė darbo inspekcija, siekdama, kad būtų išvengta įvairaus įstatymų traktavimo numatomais dvejopais šventės pasirinkimų atvejais, taip pat primena kai kurias Darbo kodekso nuostatas.

Pasak VDI, jei mokyklos mokslo metų pradžios šventę rengtų rugsėjo 1-ąją, šeštadienį, ir mokykloje tą dieną nenumatytas darbas pagal grafiką, šventėje dirbsiantiems mokytojams turėtų būti apmokama kaip už darbą poilsio dieną, t. y. dvigubai. Darbuotojo pageidavimu padvigubintas darbo poilsio dieną laikas gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų.

Tėveliams VDI primena, kad galima pasinaudoti viena iš Darbo kodekso garantijų asmenims, auginantiems vaikus. Pirmąją mokslo metų dieną darbuotojams, auginantiems vaiką iki keturiolikos metų, kuris mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo, pradinio ugdymo ar pagrindinio ugdymo programas, suteikiama teisė gauti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo laiko, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Kadangi ši garantija sietina su mokslo metų pradžios švente, ja turės teisę pasinaudoti ir tėvai, kurių vaikams mokslo metų pradžios šventė rengiama rugsėjo 3-iąją.

Tačiau ši garantija taikoma tik tiems darbuotojams, kurie neturi teisės į visą papildomą poilsio dieną per mėnesį, t. y. netaikytina darbuotojams, jau turintiems teisę į vadinamuosius mamadienį ar tėvadienį (auginantiems du vaikus iki 12 metų) ar auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.

Kilus klausimų VDI kviečia konsultuotis telefonu (8 5) 213 9772, el. paštu info@vdi.lt arba feisbuko VDI paskyroje.