Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius teigia, kad jo vadovaujamos ministerijos vaidmuo ir struktūra neatitinka šiuolaikinės ekonomikos iššūkių, todėl ministerija pertvarkoma, stiprinant sritis, kurios artimiausioje ateityje privalo tapti šalies ekonomikos varikliu: inovacijų, skaitmeninės ekonomikos, pramonės, eksporto, investicijų.

„Atsižvelgiant į šiuos procesus, ministerijos pavadinimo keitimas nėra pats svarbiausias veiksmas, tačiau jis atskleis ministerijos virsmą į modernią viešojo administravimo instituciją ir tiksliau atspindės ministerijos kuruojamas viešojo valdymo sritis“, – pranešime teigė V. Sinkevičius.

Pasak ministerijos, ji šiemet tapo vienvalde inovacijų politikos formuotoja – jai patikėta skaitmeninės ekonomikos politika ir šalies informacinių išteklių konsolidacija.

Planuojama, kad papildomų asignavimų nebus prašoma – su Ūkio ministerijos ir Nacionalinio akreditacijos biuro pavadinimo pakeitimu susijusios išlaidos bus padengtos iš vidinių ministerijos išteklių.

„Pakeitus Ūkio ministerijos pavadinimą, bus kuriamas modernus valstybės požiūris ir atkreipiamas dėmesys į šiuolaikišką ekonominių procesų reguliavimą, o visų pirma – į inovacijas. (...) Ministerijos pavadinimas bus labiau suprantamas tarptautinei bendruomenei. (...) Pakeitus Švietimo ir mokslo ministerijos pavadinimą, bus sudarytos prielaidos reikšmingai padidinti sporto prestižą visuomenėje ir valstybės bei savivaldybių institucijose ir įstaigose“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Jame nurodoma, kad su pavadinimo keitimu susijusios valstybės biudžeto išlaidos sieks 15 tūkst. eurų, o su ŠMM – 59,6 tūkst. eurų.

Ūkio ministerijos pavadinimo keitimą inicijavo pati ministerija, o Švietimo ir mokslo ministerijos – Seimas. Parlamentas birželį priėmė rezoliuciją, kuria pasiūlė Vyriausybei į jos pavadinimą įrašyti ir sportą, ministerijos žinion perėmus Kūno kultūros ir sporto departamentą.

Vyriausybės įstatymo pataisos, jei joms pritars Seimas, įsigalios nuo kitų metų sausio 1 dienos.