18-os paminklų memorialas pastatytas Kadrėnų kaime esančiame Didžiosios kovos apygardos partizanų parke. Šio parko įkūrėjas Vyčio kryžiaus ordino kavalierius, dimisijos pulkininkas, monsinjoras Alfonsas Svarinskas, pats iškentęs tremtis ir lagerius, daug metų siekė, kad okupantų sušaudyti pirmosios Lietuvos Respublikos ministrai, kurių didžioji dalis buvo kariškiai, būtų deramai pagerbti. A. Svarinskas buvo numatęs ir vietą šiame parke memorialiniam paminklui pastatyti.

Kadangi monsinjoras šios savo svajonės įgyvendinti nespėjo - jo valią išpildė Ukmergės rajono savivaldybė, Ukmergės kraštotyros muziejus ir iniciatyvinė grupė „Atmintis“.

Šis edukacinis istorinės atminties projektas projektas įtrauktas į Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo programą, Šio projekto globėjas yra premjeras Saulius Skvernelis.

Bendrovės „Vilniaus archija“ projektuotojai parengė šio paminklų memorialo projektą. Iš šlifuoto juodo granito pagaminti 18 paminklų iškilto parke šalia ten esančio vandens telkinio. Maždaug metro aukščio kryžiai išdėstyti lanku - kad sudarytų ministrų kabineto įvaizdį. Be kryžių, memorialą formuoja ir kiti architektūriniai elementai: centrinė plokštė „In memoriam“, foninė lanko formos betoninė sienutė, centrinis ir lanko formos takas, išgrįsti betoninėmis trinkelėmis. Pasak projektuotojų, visas monumentas turėtų puikiai įsilieti į natūralią gamtos aplinką jos nepažeisdamas.

Kiekvienas memorialo paminklas ministrui turi specialią hologramą, kuri leis turintiems išmaniuosius telefonus perskaityti išsamiai visą informaciją apie įamžintą žmogų keliomis kalbomis. Tuo siekiama, kad kuo daugiau jaunų žmonių šiuolaikinėmis technologijomis susipažintų su savo šalies istorija bei ją kūrusiais žmonėmis. Šiame parke vyksta įvairūs renginiai, lankosi rezistentai, moksleiviai.

Projekto iniciatoriai taip pat išleido ir knygą „Kovų už laisvę keliu į Amžinybę...“ Šiame leidinyje aprašyti visi parke esantys atminimo kryžiai ir ženklai bei jų atsiradimo istorijos, taip pat pateiktos ir memoriale įamžintų LR ministrų gyvenimo istorijos.

Atgaivinta atmintis - tai mūsų kartos pagarbos ir dėkingumo ženklas mūsų Tėvynės sūnums, kūrusiems mūsų Pirmąją demokratinę ir teisinę valstybę bei tapusiems politinio kataklizmo aukomis.

1942-aisiais Sverdlovsko NKVD valdybos vidaus kalėjimo rūsiuose sušaudyta beveik 80 Lietuvos piliečių, tarp jų - aštuoni 1918-1940 metų Lietuvos ministrų kabineto nariai: ministras pirmininkas Pranas Dovydaitis, vidaus reikalų ministrai Petras Aravičius, Antanas Endziulaitis, Zigmas Starkus, susisiekimo ir užsienio reikalų ministras Voldemaras Vytautas Čarneckis, švietimo ministras Kazys Jokantas, krašto apsaugos ministras Juozas Papečkys ir finansų ministras Jonas Sutkus, jie palaidoti drauge su kitomis politinių represijų aukomis šalia Sverdlovsko esančiame miške. Dalis tarpukario ministrų mirė tremtyje.