„Noriu jums padėkoti už stiprią poziciją, kurios laikėtės per ES forumus – tiesos vardu, Izraelio vardu, padorumo vardu“, – žurnalistams Vilniuje ketvirtadienį sakė B. Netanyahu per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Briuselyje ES su Izraeliu dažnai netinkamai elgiasi, esama daug iškraipymų mūsų atžvilgiu, ir džiugu matyti, kad jūs laikotės aiškumo, tiesos ir drąsos pozicijos“, – teigė jis.

„Mes aptarėme, kaip tai gali būti išplėsta“, – pridūrė B. Netanyahu.

Lietuva tradiciškai yra tarp tvirčiausių diplomatinių Izraelio rėmėjų Europoje, iš dalies dėl Holokausto istorijos ir pozicijų derinimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Pernai gruodį Lietuva inicijavo B. Netanyahu kvietimą į Briuselį susitikti su ES ministrais, o tai papiktino kai kuriuos bendrijos pareigūnus.

Vos B. Netanyahui atvykus į Vilnių, ES pareigūnai Briuselyje išplatino pareiškimą, kuriuo pasmerkė Izraelio planus plėsti žydų gyvenvietes okupuotame Vakarų krante.

Izraelio veiksmus kritikavo ir kelios dešimtys protestuotojų, pasitikusių B. Netanyahu prie Lietuvos Vyriausybės rūmų Vilniaus centre.

Ragino spausti Iraną

B. Netanyahu susitikimo metu sakė esantis patenkintas, kad Lietuva užėmė „labai blaivią poziciją Irano susitarimo klausimu“.

JAV neseniai pasitraukė iš susitarimo, kuriuo nuspręsta panaikinti sankcijas Iranui mainais už branduolinės programos apribojimą.

Izraelis teigia, kad nuolaidos tik paskatino agresyvius Izraelio veiksmus.

„Tai buvo siaubingas susitarimas“, – sakė B. Netanyahu.

Jis pasidžiaugė anksčiau ketvirtadienį paskelbtomis žiniomis, kad kai kurios Europos avialinijos dėl JAV sankcijų nutrauks skrydžius į Iraną.

„Šiandien sužinojome, kad Irane savo veiklą nutraukia trys stambios oro kompanijos – „British Airways“, KLM ir „Air France“. Tai yra gerai. Daugiau (kompanijų) turėtų pasekti jų pavyzdžiu, daugiau ir paseks, nes Iranas neturėtų būti apdovanojamas už savo agresiją regione, už savo bandymus skleisti terorizmą“, – teigė B. Netanyahu.

S. Skvernelis savo ruožtu Izraelį pavadino Lietuvos strateginiu partneriu Artimųjų Rytų regione ir sakė tikintis, kad šis vizitas dar labiau suaktyvins dvišalius santykius.

Pasak Lietuvos premjero, vienas iš prioritetų – dvišalių ekonominių ryšių stiprinimas, aktyvesnis tarpvyriausybinis bendradarbiavimas, todėl būtų tikslinga įsteigti tarpvyriausybinę bendradarbiavimo komisiją, kuri turėtų suteikti šiems procesams didesnį pagreitį.