Vilniaus oro uoste jį pasitiko užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, vėliau Izraelio premjerą priims Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, BNS pranešė diplomatai.

Tai – pirmasis istorijoje Izraelio premjero vizitas Lietuvoje.

Per keturių dienų viešnagę B. Netanyahu sieks užsitikrinti didesnę Baltijos šalių paramą tarptautinės politikos klausimais ir pagerbs Lietuvos žydų paveldą.

„Esu suinteresuotas subalansuoti ne visai draugišką Europos Sąjungos požiūrį į Izraelio valstybę, siekiant užtikrinti sąžiningesnį ir teisingesnį santykį su Izraelio valstybe“, – žurnalistams prieš skrydį į Lietuvą oro uoste Izraelyje sakė premjeras.

Lietuva tradiciškai yra tarp tvirčiausių diplomatinių Izraelio rėmėjų Europoje, iš dalies dėl Holokausto istorijos ir pozicijų derinimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau pastaruoju metu Lietuvos diplomatijai vis dažniau tenka laviruoti tarp išsiskiriančių ES ir JAV nuomonių. Laikydamasi europinio solidarumo, Lietuva neseka JAV pavyzdžiu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir remia susitarimą su Iranu dėl branduolinės programos, nepaisant JAV ir Izraelio priešiškumo.

Lietuva kritikuoja Izraelio vykdomą žydų naujakurių plėtrą okupuotose palestiniečių teritorijose, tačiau tai daro ne taip aštriai kaip kai kurios kitos Vakarų Europos šalys.

Lietuva savo ruožtu norėtų, kad Izraelis užimtų griežtesnę poziciją Rusijos atžvilgiu.

„Turime geriau suprasti vieni kitų saugumo politikos iššūkius, nes saugumas yra nedalomas, o problemos viename regione gali persikelti ir į kitus regionus“, – BNS sakė Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Dvišaliame susitikime taip pat numatoma aptarti bendradarbiavimą gynybos srityje, kibernetinio saugumo klausimus, turizmą ir inovacijas.

Žydų paveldas

Vėliau vizito metu Izraelio ministras pirmininkas susitiks su Lietuvos žydų bendruomene Vilniaus sinagogoje, dalyvaus žuvusiųjų pagerbimo ceremonijoje Panerių memoriale, Pasaulio tautų teisuolio medaliais apdovanos Domo ir Marijonos Viščių šeimą. B. Netanyahu taip pat ketina aplankyti Vilniaus Gaono kapą.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje gyveno per 200 tūkst. žydų, bet daugiau kaip 90 proc. iš jų buvo nužudyti per nacių okupaciją.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų. Lietuva siekia stiprinti ryšius ir su visame pasaulyje gyvenančiais litvakais – žydais, kilusiais iš istorinių Lietuvos žemių.

Anot Lietuvos žydų bendruomenės, Izraelio premjero senelė Sara Lurie Mileikovkowsky 1885 metais gimė Šeduvoje, o senelis Natanas Mileikowskis – Krėvoje.

„Apsilankymas Lietuvoje, aišku, mums primena šlovingą ten gyvavusį judaizmą, primena jo aukštumas ir Holokausto tragedijos gilumas“, – kalbėjo B. Netanyahu.

„Mane tai liečia ir asmeniškai. Mano tėvo ir motinos šeima, tebūnie palaiminta jų atmintis, atvyko iš Lietuvos 19 amžiaus pabaigoje – 20 pradžioje. Aš ir tai paliesiu savo apsilankyme“, – teigė jis.