Meilė baigėsi kalėjimu

Kristinos sugyventinis, teigia moteris, teistassmurtą artimoje aplinkoje. Abu kartus, kai Kristina parašė pareiškimą, ji laukėsi. „Buvo atvejų, kai nesikreipiau pagalbos. Visada maniau, kad tai vienkartinis reikalas. Jis atsiprašydavo. Patikėdavau. Bet kai antrą kartą parašiau pareiškimą, man policijos pareigūnai sakė: durna tu, bėk nuo jo“, – pamena 22 metų moteris.

Tačiau Kristina tikina, kad palikti smurtaujantį sugyventinį paskatino ne pareigūnų žodžiai, o draugė. „Ji turi tris vaikus, juos augina viena. Aš tik du turiu, todėl žinojau, kad man pavyks gyventi vienai“, – teigia Kristina. Anot jos, moterys turėtų nebijoti likti vienos.

Pusantrų metų jauna mama gyveno Utenos apskrityje esančiame Šeimos ir vaiko gerovės centre, o dabar gyvena savarankiškai. Lengva, teigia ji, nėra, tačiau vaikams nieko netrūksta.

Su Rolandu (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) Kristina susipažino dar besimokydama mokykloje. Moteris teigia, kad jis tada draugavo su jos buvusia klasioke. „Kai mes pradėjome draugauti, man buvo 18 metų. Jis išgerdavo, bet į tai nekreipdavau dėmesio“, – pamena Kristina.

Praėjus dviem savaitėms po draugystės pradžios, pora apsigyveno kartu. Pasiteiravus, kaip į tokį sprendimą reagavo moters tėvai, Kristina atsako, kad augo tik su mama – tėtis alkoholikas, todėl mama su juo išsiskyrusi. „Mama nelabai pritarė, bet susitaikė su ta mintimi“, – priduria ji.

„Per savaitę jis gerdavo 3-4 dienas. Dirbo miškų ūkyje, viskas buvo gerai. Į darbą nueidavo“, – pasakoja moteris.

Kristina tikina, kad pati nevartoja alkoholio ir juokais priduria, kad vienintelė draugo bloga įtaka tai, kad ji dabar rūko cigaretes.

Puldavo į ašaras ir atgailadavo

Tačiau Kristinos požiūris į Rolando išgėrimus pasikeitė, kai moteris sužinojo, kad laukiasi dukters. „Kai pastojau, galvojau, kad jis susitupės. Juk būsime šeima. Bet jis ir toliau gėrė, todėl prasidėjo pykčiai“, – atvirauja moteris.

Pasiteiravus, ką sugyventinis vartodavo, moteris pradeda juoktis. „O Jėzau, jis viską gerdavo. Būdavo, kad geria porą mėnesių. Taip kiekvieną dieną“, – neslepia Kristina. Situacija dar labiau pablogėjo, kai Kristina suprato, kad Rolandas vartoja ir marihuaną.

„Šnekėdavome, kad jis nebegertų. Grįždavo iš darbo, pavalgydavo, nusiprausdavo ir išeidavo. Vėl grįždavo apie 11 valandą vakaro. Išgėręs. Galima sakyti, kad jo tada nebūdavo namuose: ateina, pavalgo, pamiega ir išeina“, – pasakoja moteris.

Kristina prasitaria, kad Rolandas prieš ją smurtavo, kai ji laukėsi judviejų dukros. „Išgėręs jis savęs nekontroliuoja, pasidaro agresyvus. Su juo susišnekėti neįmanoma. O ryte sakydavo, kad nieko neatsimena. Kai papasakodavau ką darė, puldavo verkti, prašyti atleidimo. O vakare vėl tas pats“, – pritilusiu balsu sako Kristina ir priduria, kad Rolandas kartą jai net nosį sulaužė.

„Eilinį kartą grįžo išgėręs. O kai jis būdavo išgėręs, sakydavo, kad vaikas ne jo. Mes susipykome ir jis mane puolė“, – po šių Kristinos žodžių stoja tyla. Per telefono ragelį girdisi tik žaidžiantys Kristinos vaikai. „Išgėręs jis visada sakydavo, kad „ne mano vaikas“, – su kartėliu sako Kristina.

smurtas
Moteris tikina, kad nežino, kodėl taip sakydavo sugyventinis. Tačiau esą taip jis šnekėdavo tik girtas. „Neduok Dieve, eini gatve ir koks jo draugas pasisveikins su manimi, nes mane pažįsta. Rolandas iškart sakydavo: tu miegi su juo. Blaivam tokių minčių net nekildavo, o išgėręs puldavo mane“, – atvirauja Kristina.

Tą kartą, kai vyras jai sulaužė nosį, Kristina parašė pareiškimą. Moteris tvirtina, kad jos kūnas buvo nusėtas mėlynėmis. Po šio įvykio Rolandas buvo nuteistas metams lygtinai.

Meilė viską atleidžia?

Moteris neslepia, kad jos mama labai pyko, kai dukra susitaikė su smurtautoju. „Nežinau, kodėl taip ilgai su juo buvau, kodėl atleisdavau. Gal mylėjau? Dabar kai apie tai pagalvoju, randu vienintelį paaiškinimą, kad turbūt jį tada mylėjau. Meilė atleisdavo viską“, – šiandien sako Kristina.

Pažįstami Kristinai patardavo, kad su juo girtu ji nekalbėtų. Bet esą tada Rolandas pykdavo, kad Kristina tyli ir vis tiek ją puldavo. „Jam vienodai šviesdavo“, – priduria ji.

Dažniausiai esą vyras gerdavo mėnesį, o tada porą savaičių pabūdavo blaivas. Kristina tikina, kad tuomet aplinkiniai jai sakydavo, kad, jei Rolandas negertų, būtų auksinis žmogus.

Alkoholizmas Rusijoje
Blaiviai, teigia Kirstina, jam neleisdavo gyventi draugai, Esą jie vyrą įkalbėdavo išgerti ir tada trukt už vadžių, vėl iš pradžių. Moteris neslepia, kad visi Rolando draugai vartoja arba narkotines medžiagas, arba alkoholį. Kai kurios draugų poros, sako ji, kartu geria.

„Aš nusprendžiau, kad tikrai nenoriu tokios aplinkos savo vaikui. Juk tai būtų pavyzdys, kurį jis matytų. Mano mama su tėčiu išsiskyrė dėl to paties. Tėtis gėrė, smurtavo. Tikrai nenorėjau, kad vaikai augtų tokioje aplinkoje“, – apie savo sprendimą pasakoja Kristina.

Nusprendė atkeršyti

Sprendimą palikti Rolandą Kristina priėmė po eilinio kivirčo. Tik tą kartą vyras vėl prieš ją pakėlė ranką. „Jau porą mėnesių laukiausi. Turėjau mergytę ir laukiausi berniuko. Išėjau dieną iš namų, nuėjau pas draugę. Namo parėjau vakare ir jis vėl mane puolė. Niekada šito nepamiršiu: išėjau sekmadienį 11 valandą vakaro ir pas draugę prabuvau iki ketvirtadienio. Ketvirtadienį pradėjau gyventi Šeimos ir vaiko gerovės centre“, – pamena moteris.

Moteris parašė antrą pareiškimą dėl smurto artimoje aplinkoje ir susilaukė vyro keršto: šis atėjęs į centrą puolė ją mušti. Už tokius veiksmus vyras sėdo už grotų. Iš kalėjimo jis išėjo birželio mėnesį ir iškart išvyko gyventi į Angliją.

„Vaikai turi augti normalioje aplinkoje. Mano vaikų tėvas yra augęs tokioje aplinkoje, kurioje gėrė abu tėvai. Mušdavosi. Nežinau, gal jam tai atrodo normalu, nes jis tokioje aplinkoje užaugo. O aš augau su mama ir močiutė. Jos alkoholio nevartojo“, – tvirtina Kristina.

Esą priimti sprendimą palikti Rolandą nebuvo lengva. „Kai sužinojau, kad laukiuosi antro vaiko, galvojau, ką aš darysiu? Vienai su dviem vaikais bus sunku. Bet vėliau pripratau. Po kiek laiko pamačiau, kad pati viską galiu pasidaryti. Nors ir pajamos mažos, galiu su dviem kūdikiais išgyventi. Pradžioje buvo sunku, bet pripratau. Labai puikiai ir vienai sekasi“, – sako dviejų vaikų mama.

Smurto ratas sukasi toliau

VU psichologijos profesorė Laima Bulotaitė teigia, kad statistiniai tyrimai parodė, jog alkoholikų, smurtaujančių tėvų dukros labai dažnai pasirenka vyrus, kurie elgiasi taip pat, kaip elgėsi jų tėvai. „Vienas iš paaiškinimų: mergina renkasi vyrą, kuris panašus į jos tėtį. Kiti aiškina, kad vaikai tikisi, kad pakeis tėtį.

Esu dirbusi su mažamečiais, kurių tėvai alkoholikai. Galiu iš praktikos pasakyti, kad jie prisigalvodavo visokiausių dalykų, draudimų sau. Pavyzdžiui, jei nevalgysiu ledų, tai tėtis negers. Jie nori pakeisti savo tėtį. Kai moterys teka už tokių vyrų, jos tikisi, kad jos, beatodairiškai mylėdamos, pakeis vyrą“, – sako profesorė.

Laima Bulotaitė
Alkoholis, anot L. Bulotaitės, nors dažnai yra susijęs su smurtu, nėra smurto kaltininkas. „Kodėl moterys gyvena su smurtaujančiais vyrais yra tomų tomai prirašyti, atlikta begalė tyrimų. Viena iš priežasčių gali būti tai, kad smurtautojas po to atgailauja ir moteris tikisi, kad tai paskutinis kartas“, – teigia L. Bulotaitė.

Profesorė pastebi, kad santykius nutraukti būna sudėtinga. „Yra smurto ratas: įvyksta smurtas, yra atgaila. Tai tarsi medaus mėnesio periodas, kai smurtautojas atgailauja, perka dovanas ir moteris vėl ima tikėti, kad viskas bus gerai. Bet smurto ratas sukasi toliau.

Kita priežastis: gėda prisipažinti. Gal tėvai nelabai norėjo, kad tekėtum už to vyro, pasirodo, kad jis smurtautojas. Pasakysi tėvams ir visi sakys: va matai, aš tau sakiau. Gėda yra labai dažnas jausmas“, – teigia L. Bulotaitė.