„Jau preliminariai kalbėjome su Lietuvos radijo ir televizijos direktore ponia M. Garbačiauskaite-Budriene dėl signalo stiprinimo“, – trečiadienį lankydamasis Lenkijoje BNS telefonu sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Jis sakė tokį poreikį išgirdęs per susitikimą su lietuvių bendruomenės Lenkijoje nariais.

„Poreikis buvo išsakytas. Tikrai džiaugiuosi, kad tas poreikis yra ir ta problema yra aktuali“, – teigė S. Skvernelis.

Anot jo, dabar netoli sienos su Lietuva – Punske, Seinuose, Suvalkuose – gyvenantys lietuviai turi sunkumų matyti bei girdėti LRT televizijos ir radijo programas.

„Ieškosime sprendimų, ar stiprinant signalo ar kitokiais būdais, kad Lietuvos televizija ir radijas būtų prieinami tose lietuviškose žemėse gyvenantiems lietuviams“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Šių metų gegužę Pietryčių Lietuvoje, lenkų gyvenamuose rajonuose, pradėtos nemokamai rodyti penkios lenkiškos televizijos.

„Mes analogiškai situaciją išsprendėme, kada Lietuvos valstybė finansavo, ir penki Lenkijos kanalai yra transliuojami antžeminiu skaitmeniniu būdu tautinės mažumos gyvenamuose rajonuose. Taip pat turime ieškoti sprendimų, kad būtų galima ir būtų prieinama mūsų Lietuvos televizija čia (Seinuose, Punske, Suvalkuose – BNS) gyvenantiems lietuviams“, – BNS sakė S. Skvernelis.

Lenkiškos televizijos programos Lietuvos pietryčiuose transliuojamos nekoduotu būdu – tai reiškia, kad programas Lietuvos pietryčiuose gyventojai gali žiūrėti nemokamai. Tam Vyriausybė per metus skiria apie 350 tūkst. eurų.

Lietuvoje gyvena apie 200 tūkst. lenkų tautybės žmonių.

Šis žingsnis žengtas kaip atsakas į Kremliaus propagandą ir dažnai jos naudojamą tautinių bendrijų temą.