„Svarbiausias rezultatas nepasikeitė“, – BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko pavaduotoja Svetlana Misevičienė.

Ji trečiadienį su kolega iš VRK ir keliais Zanavykų rinkimų apygardos komisijos nariais peržiūrėjo L. Radzevičiūtės surinktus parašus. To prašė Centro partijos pirmininkas parlamentaras Naglis Puteikis. Jis tvirtino pats radęs kelis parašus, kai dokumento numeris nesutapo, nes į sistemą supainiojus skaičius vietoje aštuoneto buvo įvestas šešetas. Anot N. Puteikio, taip pat ranka rašytas septynetas gali būti painiojamas su vienetu, trejetas – su penketu ir panašiai.

„Ir pretendentė, ir partijos pirmininkas įsitikino, kad parašų rinkimų lapuose buvo neteisingų duomenų, o komisijos nariai sąžiningai, pagal nustatytus reikalavimus tikrina įrašus“, – trečiadienį BNS sakė S. Misevičienė.

Anot jos, viena dažniausiai pasitaikančių klaidų – klaidingai užrašytas dokumento numeris. Jis suvedamas į Gyventojų registrą. Jeigu šio duomenys nesutampa su įrašu parašų rinkimo lape, toks parašas anuliuojamas.

Kad kandidatas į Seimo narius galėtų dalyvauti rinkimuose vienmandatėje apygardoje, jį parašais turi paremti ne mažiau kaip 1 tūkst. tos apygardos rinkėjų.

Pasak N. Puteikio, po perskaičiavimo Centro partijos keltai kandidatei L. Radzevičiūtei pritrūko 73 parašų.

„Įsitikinome, kad 73 klaidos yra mūsų, – BNS sakė Centro partijos pirmininkas. – Tai dar vienas įrodymas, kad partijai, negaunančiai valstybės dotacijos, sunku rungtis su partijomis, gaunančiomis paramą.“

Ketvirtadienį VRK planuoja priimti galutinį sprendimą dėl L. Radzevičiūtės neregistravimo kandidate į Seimo nares Zanavykų apygardoje ir paskelbti visą kandidatų sąrašą.

Kandidatais šią savaitę registruoti savarankiškai išsikėlęs Mindaugas Bastys, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Irena Haase, Darbo partijos kandidatas Vigilijus Jukna, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamas žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, nepriklausomas kandidatas Mindaugas Tarnauskas bei Lietuvos socialdemokratų partijos keliamas Paulius Visockas.

Liberalų sąjūdžio iškeltas Haroldas Glauzeris Zanavykų apygardos rinkimų komisijai pats pripažino nesurinkęs reikiamų parašų.

Seimo nario rinkimai Zanavykų apygardoje numatyti rugsėjo 16 dieną. Ši apygarda apima Šakius bei kelias Kauno bei Vilkaviškio rajonų apylinkes.

Seimo nario vieta laisva čia liko, kai Zanavykų apygardoje išrinktas M. Bastys atsisakė parlamentaro mandato. Sprendimą trauktis iš Seimo jis priėmė, kai per apkaltą parlamente neužteko balsų panaikinti jo mandato ir dėl to prie Seimo surengtas tūkstantinis mitingas.

Konstitucinis Teismas M. Bastį pripažino sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju.