Klaipėdos politikai dar prieš dvejus metus prabilo apie idėją Smiltynei iškovoti kurortinės teritorijos statusą, kurį suteikia Vyriausybė. Tačiau norint pasiekti tokį tikslą būtina sukurti ir atitinkamą infrastruktūrą, o šiuo metu čia net nėra kanalizacijos.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas „Lietuvos žinioms“ sakė, kad būtent itin griežti KNNP planavimo schemos reikalavimai, draudimai, metų metus trunkančios derinimo procedūros blokuoja Smiltynės infrastruktūros plėtojimą.

„Vyriausybė suinteresuota, jog Pirmojoje Melnragėje būtų statomas išorinis uostas Jį įrengus miestas netektų svarbios rekreacinės teritorijos, todėl reikia galvoti apie alternatyvas. Esame parengę Klaipėdos miesto savivaldybės dalykinių sąlygų sąvadą, kuriame – 17 punktų. Vienas jų – išbraukti Smiltynę iš KNNP teritorijos. Dabar, kai mus visur, kiekviename žingsnyje varžo KNNP statusas, parko planavimo schemoje išdėstyti draudimai, ribojimai ir kita, negalime sklandžiai organizuoti kurortinės infrastruktūros Smiltynėje plėtros“, – pasakojo S. Budinas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė tokius planus vertina kritiškai.

„Absurdas. Labai neigiamai vertinu tokius klaipėdiečių planus. Tai būtų tas pat, kaip nukirsti žmogui galvą ir saugoti tik jo kūną. Jei valdžiai nepavyksta ko nors padaryti Smiltynėje, tai ne jos statuso, o institucijų nesusikalbėjimo problema. Kuršių nerija – nedaloma, ji yra ir turi būti saugoma visa“, – dienraščiui sakė R. Baškytė.