Tyla – natūralus reiškinys

Kol kas 2019 metų gegužę vykstančiuose prezidento rinkimuose pareiškė norą dalyvauti šeši kandidatai: Naglis Puteikis, Aušra Maldeikienė, Valentinas Mazuronis, Petras Auštrevičius, Žygimantas Pavilionis ir Vygaudas Ušackas.

Tačiau, anot Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovo Vlado Gaidžio, per metus situacija nepasikeitė: išlieka tie patys trys ryškūs kandidatai. Tai yra ministras pirmininkas S. Skvernelis, ekonomistas ir SEB banko prezidento patarėjas G. Nausėda bei Kauno miesto meras V. Matijošaitis. Tačiau šie kaip susitarę tyli ir nei paneigia, nei patvirtina savo kandidatūrų į prezidento rinkimus.

Saulius Skvernelis

Politologė Jūratė Novagrockienė teigia, kad tokia tyla yra natūralus reiškinys. „Išėjimas į viešumą yra didžiulė atsakomybė. V. Matijošaitis ir S. Skvernelis yra viešos asmenybės. G. Nausėdai tai (kandidatūros paskelbimas – DELFI) būtų sunkiau. Visi, kurie eina į politiką, į viešumą atsiveda ir savo šeimos narius. Jie yra skalbiami, į juos žiūrima per padidinamąjį stiklą. Reikia stipraus šarvo bei pasiryžimo. Politika visada reikalauja aukų“, – teigia politologė. Būtent dėl to, sako ji, menami kandidatai neskuba pranešti apie savo sprendimus.

Jūratė Novagrockienė

Ministro pirmininko pareiškimas, kad savo sprendimą dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose praneš kitąmet, V. Gaidžio nestebina. „Lyginant su kitais kandidatais, jam nėra kur skubėti. S. Skvernelis ir taip kiekvieną dieną televizijoje. Kiti turi materialinių problemų, galvoja kaip surinkti reikiamus 20 tūkstančius parašų. Jam tokie dalykai nerūpi. Jei norės, tai jis labai greitai surinks parašus. Šiuo klausimu jis yra patogesnėje situacijoje nei G. Nausėda“, – įsitikinęs sociologas.

Savivaldos rinkimai – pasibandymui

Artėjantys savivaldos rinkimai, pasak J. Novagrockienės, bus kaip lakmuso popierėlis, kuris leis partijoms išbandyti jėgas. Tačiau, kad jų rezultatai nulems S. Skvernelio sprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose, J. Novagrockienė nemano. „Tiek S. Skvernelis, tiek V. Matijošaitis – jie ūkiški žmonės.

S. Skverneliui labiau tiktų, ir, manau, būtų saugiau, likti premjero pozicijoje, o ne eiti į valstybės vadovo poziciją. Klausimas, ar būdamas prezidentu, jis sugebės turėti tokią pačią svarią padėtį, kurią užima Dalia Grybauskaitė“, – sako politologė. Jos nuomone, visai realus variantas, kad „valstiečiai“ radę kitą stiprią asmenybę gali tartis su kitomis partijomis ir susivieniję siūlyti bendrą kandidatą.

Anot V. Gaidžio, iš trejetuko, mažiausiai noro tapti prezidentu rodo Kauno miesto meras V. Matijošaitis. Už jį, remiantis birželio 19-27 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ naujienų portalo DELFI užsakymu atlikta apklausa, balsuotų 10 proc. šalies gyventojų.

Pasiteiravus, kas V. Matijošaičiui nusprendus nekandidatuoti galėtų perimti jo rinkėjų balsus, V. Gaidys neskuba pateikti tikslaus atsakymo. Kaip teigia sociologas, V. Matijošaičio rinkėjo portretas yra labai painus. „Bet pagal partines preferencijas, tai labiau „valstiečių“ rinkėjas“, – tikina V. Gaidys.


Patarimas G. Nausėdai

Socialinėmis-demografinėmis savybėmis, sako sociologas, išraiškingesni yra S. Skvernelio ir G. Nausėdos rinkėjai. „S. Skvernelį remia mažesnio išsimokslinimo, kvalifikacijų žmonės. Jie turi žemesnes pajamas, yra rajono ir kaimo vietovių gyventojai. Taip pat jį remia ir tautinės mažumos.

G. Nausėdos elektoratas yra lyg veidrodinis atspindys. Jį remia jaunimas, studentai, asmenys su išsilavinimu, su aukštuoju, specialistai. Tai aukštesnes pajamas turintys žmonės, didžiųjų miestų gyventojai. Yra ryškus skirtumas“, – vardija V. Gaidys.

Anot jo, kandidatai nėra susipriešinę. Priešingai – jų elektoratai papildo vienas kitą. „Toks vienas kito papildymas nėra unikalus Lietuvoje ar kitose šalyse. Tai buvo ir 1997 metais: Valdas Adamkus, kuris, matyt, atitiktų G. Nausėdą ir R. Paulauskas, kuris atitiktų S. Skvernelį“, – teigia V. Gaidys.

Nors elektoratai yra labai skirtingi, V. Gaidys turi patarimą G. Nausėdai. „Yra daug lengviau atbaidyti žmones nei prisivilioti. G. Nausėda žmones gali atbaidyti sakydamas garsius liberalų šūkius: aš jums duosiu meškerę, bet neduosiu žuvų. Tinginiai žuvis valgo, o darbštuolis gaudo su meškere ir taip toliau. Libertarizmo mintys gali dalį žmonių įžeisti, kad jie yra tinginiai. Kandidatas turėtų būti socialiai jautrus, kad suprastų paprastus žmones, būtų empatiškas“, – įžvalgomis dalinasi V. Gaidys.

Vladas Gaidys

V. Ušacko sėkmė gali ilgai nesitęsti

Remiantis birželio mėnesio apklausos duomenimis, pastebima ir tai, kad savo kandidatūrą oficialiai paskelbęs Vygaudas Ušackas išstūmė S. Skvernelį iš pirmaujančio trejetuko. Už jį birželio mėnesį būtų balsavę 6,7 proc., o už S. Skvernelį – 6,3 proc. Tačiau ekspertai didelių vilčių dėl V. Ušacko pergalės neturi.

Jo sėkmė, teigia V. Gaidys, priklausys nuo to, ar rinkimuose dalyvaus minėtas trejetukas. O J. Novagrockienė įsitikinusi, kad šansų laimėti jis neturi. „V. Ušackui neturėtų blogai sektis. Jis yra šou žmogus, sugeba gražiai reaguoti į aplinkybes. Bet, manau, kad jis neturi galimybės laimėti. Jo kilmė yra rusiška. Atvirai pasakius, ji gali didelę dalį rinkėjų atbaidyti“, – pastebi politologė.

Sėkmė, anot jos, gali nusisukti ir nuo pirmaujančio G. Nausėdos. Už jį birželio mėnesį savo balsą atiduoti buvo pasiryžę 20,06 proc. rinkėjų. Jis kol kas yra pirmauja.

Kaip naujai į politiką įžengiantis žmogus, teigia J. Novagrockienė, G. Nausėda apie save gali išgirsti ne itin malonių dalykų. „Dažniausiai bandoma ieškoti kompromituojančių faktų. Imamasi juodųjų technologijų, siekiant suteršti žmogų. Taip pat G. Nausėdos sėkmė priklausys nuo jo patarėjų. Mes jį matome kaip komentuojantį ekonomiką, finansus. Patirties jam gali pritrūkti, nes politikos užkulisiai yra sudėtingas dalykas. Labai svarbu, ką jis sau pasirinks kaip patarėjus“, – sako J. Novagrockienė.

Vygaudas Ušackas
Taip pat, sako politologė, situacija gali pasikeisti, atsižvelgiant į tai, kokį kandidatą iškels TS-LKD. Ji įsitikunusi, kad TS-LKD yra ambicinga partija, kuri tikrai norės turėti savo kandidatą.

Anot jos, kitas kortas sumaišantis veiksnys galėtų būti ir naujai galimai iškilsiantys kandidatai. „Prisiminkite D. Grybauskaitę ir jos rinkiminę kampaniją. Ji visą laiką buvo užsienyje. Naujo žmogaus atėjimas į politinę areną yra koziris, kuris padeda laimėti. Man gaila, kad G. Nausėda buvo iškeltas anksčiau laiko, nes jis galėjo būti tas Trojos arklys, kuris paskandintų visus kandidatus Bet, deja, jis statomas su tais, kurie galbūt net nekandidatuos“, – teigia politologė.