„Kalbant apie amnestiją, galima svarstyti, iš principo aš ją palaikau“, – portalo delfi.lt studijoje sakė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad amnestija turėtų būti taikoma socialiai pažeidžiamiems nuteistiesiems.

„Tai yra, jei taip galima sakyti, labiausiai socialiai pažeidžiami nuteistieji: kalbame apie moteris, vyresnio amžiaus nuteistuosius, kurie turi tam tikrų sveikatos problemų. Tai paliestų nedidelį skaičių žmonių“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pagal R. Karbauskio registruotą projektą, nuo bausmės būtų atleidžiamos iki šešerių metų nelaisvės nuteistos nėščios bei nepilnamečių vaikų turinčios moterys. Taip pat būtų paleidžiami nuteistieji iki trejų metų nelaisvės: vyresni kaip 65 metų, turintys vidutinį ar sunkų neįgalumą, nusikaltimus padarę būdami nepilnamečiais asmenys.

Kitiems nuteistiesiems bausmės laikas galėtų būti sumažinamas – nėščioms bei nepilnamečių vaikų turinčioms moterims, taip pat padariusiems nusikaltimus dėl neatsargumo.

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pritaria amnestijai, tačiau sako, kad ją reikia taikyti „atsakingai ir pamatuotai“. Anot jo, pasiūlytas amnestuojamų asmenų kriterijų sąrašas užtikrintų, kad į laisvę nepateks pavojingi nusikaltėliai.

Amnestijos projektas paliestų apie 200–250 nuteistųjų. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius yra sakęs, kad Vyriausybė svarstys pasiūlyti Seimui dar maždaug 200 žmonių atleisti nuo arešto bausmės.