Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigė, kad šią savaitę lankydamas Lietuvoje jis labai domėjosi žydų bendruomenės gyvenimu, aplankė Vilniaus choralinę sinagogą.

„Ponas Abramovičius didžiuojasi savo litvakiškomis šaknimis, o mums visada malonu sulaukti Vilniuje besilankančių litvakų“, – sakė F. Kukliansky.

R. Abramovičius kvietimo apsilankyti Lietuvoje buvo sulaukęs 2007-aisiais, rašė „Lietuvos žinios“. Tada jo protėvių miestas Tauragė minėjo miesto įkūrimo 500-ąsias metines. Kvietimą į jubiliejų rajono valdžia nusiuntė ir R.Abramovičiui. Šis mandagiai atsakė apgailestaująs, kad negalėsiąs pasirodyti šventėje, nes tuo metu būsiąs Čiukčijoje.

Milijardierius yra Čiukčijos nacionalinės apygardos gubernatorius. Kartu jis perdavė jaučiąs sentimentus savo senelių kraštui ir tikino labai norįs Tauragėje apsilankyti.

Pats R.Abramovičius Lietuvoje niekada negyveno, su Taurage jį sieja tik tai, kad šiame mieste namus ir kito nekilnojamojo turto turėjo jo seneliai, tėvas Aronas, dėdė Abramas ir kiti giminės.

Tauragė prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo žymus žydų miestas. Jidiš kalba jis buvo vadinamas Tavrik. Čia gyveno 5 tūkst. žydų ir 11 tūkst. lietuvių. Tauragėje buvo keturios sinagogos, žydų progimnazija, žydų mokykla ir pradinė religinė mokykla, žydų liaudies bankas.

Tuo metu Abramovičiams Tauragėje priklausė maitinimo įstaiga ir viešbutis. Šie pastatai nėra išlikę. Kompensacija už neišlikusius pastatus buvo sumokėta milijardieriaus tėvo vyresniajam broliui Abramui Abramovičiui, Lietuvos piliečiu tapusiam 1996 metais.

Jam taip pat buvo skirtas žemės sklypas Tauragėje. Lietuvos ypatingajame archyve saugoma Abramovičių šeimos trėmimo byla. Žinoma, kad didžioji dalis šeimos tremtyje Komijoje praleido 17 metų.

Šiandien R. Abramovičius yra vienas turtingiausių pasaulio žmonių. Žiniasklaidoje skelbta, kad 51-ių verslininko turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų). 2003-aisiais jis nupirko futbolo klubą „Chelsea“.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R. Abramovičius ėjo Čukotkos srities gubernatoriaus pareigas ir skyrė šio atokaus Rusijos regiono vystymui milijonus JAV dolerių.

V. Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau šis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Britanijoje.

2005-aisiais R. Abramovičius pardavė naftos bendrovės „Sibneft“ kontrolinį akcijų paketą valstybiniam koncernui „Gazprom“ už 13 mlrd. JAV dolerių (11,2 mlrd. eurų).