Didžiulį kiekį vandens žolių jūra į krantą ties Melnrage išmetė praėjusią savaitę. Iš pradžių jos kaupėsi tik prie šiaurinio molo, o šią savaitę pasklido ir po platesnį paplūdimio ruožą. Klaipėdiečių mėgstamas ir gausiai lankomas pirmosios Melnragės pliažas kasdien sulaukia tūkstančių vasarotojų, kuriems tos žolės nekelia didelio pasigėrėjimo.

„Šlykštu ir tiek, gerai, kad toliau nuo kranto nubridus vanduo jau švaresnis ir maudytis galima“, - pečiai gūžčiojo prie kranto besikaitinantys klaipėdiečiai.

Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Biologinių tyrimų skyriaus vedėja Eglė Šupinienė aiškina, kad tai dar nėra rugpjūčiui įprastas vandens žydėjimas.

„Tai dar nėra tas vadinamasis vandens žydėjimas, kurį sukelia mikrodumbliai. Tai makrodumbliai, išneštos žolės gali būti ir iš marių. Jos panašios į maurarykštinius dumblius, kurie būna prisitvirtinę prie vandenyje gulinčių akmenų. Jos išneštos iš gilesnių vandens sluoksnių, nuplėštos ir išneštos. Pastarosiomis dienomis buvo stiprus bangavimas, todėl jas ir sunešė į vieną vietą. Būna, kad ir po Palangos tiltu suneša. Aišku, ten komunalininkas iškart sureaguoja, nes kurorto svečiais ten rūpinamasi labiau, nei paprastais miestiečiais, kurie ilsisi Melnragėje. Per porą dienų išvalydavo ir problemos baigdavosi. O šičia kaži kas jas valys?“, - abejojo E. Šupinienė.

Jos teigimu, prieš savaitę žolės buvo priplaktos prie kranto arčiau šiaurinio molo, o dabar bangos jas išsklaidę po platesnį pakrantės ruožą. Didžiojoje pajūrio dalyje ties Melnrage susidarė gamtinis sąvartynas, kurį reikia likviduoti.

Tvarkdariai ketina... laukti

Tvarką Klaipėdos miesto savivaldybės administruojamuose paplūdimiuose patikėta prižiūrėti biudžetinei įstaigai „Klaipėdos paplūdimiai“. Jos direktorius Virginijus Urbonas DELFI sakė, kad artimiausiu metu žolių niekur išvežti neketina. Darbo imsis tik tuomet, kai tos žolės ims dvokti. „Mes su aplinkosaugininkais kalbėjome... Juk ateina banga ir tas žoles nusineša. Pagal mūsų tvarką yra taip, jei koks kenkimas, tai mes papildomą vandens tyrimą darome.

Jei tas žoles nurinksime, iš dugno vėl patrauks ir vėl išmes. Kaip sakoma, perpetum mobile. Čia nieko nepadarysi. Bet jei Aplinkos skyrius duos nurodymą, mes aišku rinksime. Kol jos nekenksmingos, kol kvapo neskleidžia... Kai ims skleisti kvapą, imsimės priemonių. Šiuo metu ten kvapo nėra. Gal ateis banga ir jas nuneš. Dugne tų žolių įsivaizduojate, yra tonomis. Negalvokite, kad išmetė paskutinius.

Dar nežydi

„Poilsiautojams tos žolės nėra nei kenksmingos, nei pavojingos. Kai kas jose renka ir gintarus, kurie būna prie žolių prisikabinę. Žmonės jose randa ir naudos. Tačiau juk į šiukšlyną nelipame. Taip ir čia... Reikia tiesiog surinkti ir išvežti“, - svarstė biologė.

Biologė tvirtina, kad kasmet rugpjūtį fiksuojamas vandens žydėjimas dar neprasidėjo. „Tai dar nėra tas vandens žydėjimas, kurio metu vanduo, kai sušyla iki 20 ir daugiau laipsnių ir pradeda intensyviai vystytis dumbliai, nusidažo žaliai ar rudai ir tampa panašus į tirštą sriubą. Dabar jūros vanduo nors ir šiltas toliau į jūrą yra gana skaidrus, švarus ir maudytis tinkamas“, - konstatavo E. Šupinienė.

Šiuo metu vanduo Baltijos jūroje sušilęs iki 25 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)