„Pasigirsta aukštas pareigas užimančių asmenų teiginių, kad nuteistųjų filmuojamos ir žurnalistams siunčiamos „Jūros šventės“ ar kitaip pranešamos situacijos, kai nuteistieji siautėja Pravieniškių pataisos namuose, yra nuteistųjų kerštas ir provokacijos prieš gerai dirbančią administraciją, – rašė pareigūnai, kuriuos savo feisbuko įraše citavo S. Malinauskas.

Pasak jo, tai tiesa, tačiau klausimų kelia ir kiti įvykiai.

„Ar galima vadinti nuteistųjų provokacija rugpjūčio 3 d. vykusį nuteistųjų išvežimą iš 1-ojo lokalinio sektoriaus, kai akivaizdžiai buvo pataikaujama „bachūrams“ ir pajuokos objektu tapo Prevencinės grupės pareigūnai, taip pat kiti pareigūnai, atvykę padėti į 2-ąjį sektorių?“, – klausė S. Malinauskas.

Pasak jo, net ir anoniminio laiško autorius sutinka, kad „Jūros šventė“ tuo pat metu vykdant kratas yra provokacija.

„Dėl kitų išdėstytų faktų – jei pasitvirtina, kad nuteistiesiems grąžinami per kratas paimti daiktai, už „vierchus“ verčiami dirbti kiti nuteistieji, Stasys Cvilikas pataikauja „autoritetams“ ir t.t., visi tai darę pareigūnai sistemoje nebedirbs. Tyrimai pradėti, faktai nesunkiai patikrinami, tai greitai paaiškės“, – rašė S. Malinauskas.

Pasak jo, jei paaiškės, kad laikinasis Pravieniškių vadovas neužtikrino savo pavaldinių pareigų vykdymo, jis taip pat bus keičiamas.

„Tai ką sakiau išlieka tiesa – tai buvo vadovas, kuris padėjo valyti Pravieniškes, bet jei pareigūnai daro nusižengimus, atsakomybė visada tenka ir vadovui. Ypač, jei paaiškėtų, kad tokie akivaizdūs pažeidimai buvo dangstomi“, – rašė S. Malinauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad DELFI tekste, kuriuo pasidalino minima, kad tris mėnesius dirbantis teisingumo ministras jau antrą kartą vyksta į Pravieniškes, prieš tai vyko į Kybartus, Alytų, kitas pataisos įstaigas.

„Tai labai gerai. Taip ir turi elgtis ministras“, – įvertino S. Malinauskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad kalbama, kad nuteistieji sužino apie kratas.
„Pareigūnai, kurie praneša, pažeidžia įstatymus, padeda vykdyti nusikaltimus, ir turės atsakyti. Tai pirmiausia Imuniteto tarnybos, Kriminalinės žvalgybos darbas. Kita vertus, kratų intensyvumas šiuo metu labai išaugęs. Manau, visi supranta, kad tai gera žinia, o ne priekaištas. Net jei nuteistieji ir žino apie dalį jų“, – rašė S. Malinauskas.

Premjero patarėjas konstatavo, kad „ sistema supuvusi ir nuo sovietmečio mažai pakitusi“.

„Prieš pusmetį aš pats nežinojau, ar liksiu dirbti po tai, kai mačiau, kad pokyčiai nevyksta taip greitai, kaip norisi. Reikės laiko ir pastangų situaciją keisti. Nėra sudėtinga parodyti į šiukšlių krūvą sąvartyne. Kur kas sudėtingiau tą sąvartyną išvalyti, bet tai jau daroma. Jei būtų daroma visus 27 metus, vaizdas būtų visai kitas“, – rašė S. Malinauskas.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius lankysis Pravieniškių pataisos namuose. Plačiau problemas šiuose pataisos namuose atskleidė DELFI žurnalisto Dainiaus Sinkevičiaus publikacijų ciklas „Pravieniškių mafija“.