Liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas pavadino jį profesionaliu patologiniu manipuliatoriumi. Tuo tarpu „valstiečių“ atstovės sako, kad politika yra permaininga, tad būtina prie jos prisitaikyti.

Pasak E.Gentvilo, prieš kelerius metus pats inicijavęs vicepirmininkų skaičiaus mažinimą, dabar R. Karbauskis persigalvojo, nes iškilo valdančiosios daugumos subyrėjimo rizika. „Ne valstybės pinigų taupymas ir demokratija jam rūpi“, - pabrėžia liberalas.

Tuo tarpu „valstiečių“ lyderiai pasikeitusių nuostatų nesureikšmina ir tvirtina, kad normalu ir būtina prie kintančių politinių aplinkybių prisitaikyti.

Seimo vicepirmininkų skaičius buvo sumažintas 2016 m. „valstiečiams“ pradėjus darbą Seime. Šią iniciatyvą R. Karbauskis aiškino akcentuodamas būtinybę taupyti valstybės lėšas.

Tačiau pastaruoju metu pasigirdus kalboms apie ketinimą pasirašyti valdančiųjų ir Tvarkos ir teisingumo frakcijų sutartį, „valstiečių“ lyderis užsimena, kad jau rudenį papildomų Seimo vicepirmininko pareigybių gali tikėtis tiek „tvarkiečiai“, tiek Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS).

Opozicijos atstovams, kurių frakcijoms nepriklauso Seimo pirmininko pavaduotojo postas, tokios R. Karbauskio kalbos yra nesuprantamos ir nepateisinamos.

Pasak E. Gentvilo, valdantieji šiomis užuominomis tik parodė, kad jiems nusispjauti į valstybės pinigų taupymą, demokratiją ir opoziciją. Jiems svarbiausia tik išsaugoti savo valdžią, pabrėžia liberalas.

„Dabar, kai valdančioji dauguma byra, kai iš frakcijos gali būti išmestas Justas Džiugelis, o Vytautas Bakas pats gali iš jos pasitraukti, viskas, kas buvo anksčiau sakyta, yra pamirštama. Valstiečiai tiesiog siekia „posteliais“ papirkti jiems reikalingas frakcijas“, - Eltai aiškino E. Gentvilas.

„Justas Džiugelis jį pavadino patologiniu melagiu. Aš to patvirtinti negaliu, bet, kad Ramūnas Karbauskis yra patologinis manipuliatorius - tai akivaizdu. Aš noriu priminti, kad šis Seimas prisiekė 2016 m. lapkričio 14 d. ir jau lapkričio 15-ąją buvo pakeistas Seimo Statutas, mažinant Seimo pirmininko pavaduotojų skaičių. Na, ir kas svarbiausia, buvo išbraukta viena frazė - opozicijai priklauso ne mažiau kaip du vicepirmininko postai. Tai tą nuostatą jie išbraukė ir liko taip, kad opozicijai dabar priklauso tik vienas vicepirmininko postas“, - pabrėžė liberalas. Jo nuomone, toks valdančiųjų žingsnis kertasi su demokratiniais principais.

Tuo tarpu valdančiųjų „valstiečių“ lyderės Agnė Širinskienė ir Rima Baškienė pernelyg nesureikšmina pasikeitusios valdančiųjų pozicijos dėl Seimo vicepirmininkų skaičiaus. Pasak jų, politika yra permaininga, tad būtina prie jos prisitaikyti.

„Gyvenimas politikoje yra pulsuojantis, banguotas ir bėgantis laikas tiesiog įneša savo pataisų ir atitinkamą matymą“, - samprotavo „valstietė“ Rima Baškienė.

„Taip, kadencijos pradžioje buvo supratimas, kad viskas bus stabilu, kad bus pakankama dauguma ir bus galima labai racionaliai spręsti visus klausimus. Bet viskas kinta ir norint plačiau išdiskutuoti ir gal demokratiškiau spręsti klausimus ir galbūt turėti mažesnį krūvį pirmininkaujant Seimui, vicepirmininkų skaičius galėtų būti didesnis“, - pasikeitusias valdančiųjų nuostatas teisino pirmoji Seimo pirmininko pavaduotoja.

Labai panašiai situaciją mato ir A. Širinskienė. Politikei neatrodo, kad pasikeitusią partijos lyderių poziciją būtų galima traktuoti kaip persigalvojimą.

„Tiesiog pasikeitė situacija, atsiranda papildomų frakcijų, kurios prisiima atsakomybę už vyriausybės programą ir padeda ją įgyvendinti. Manau, kad yra nuoseklu, jog tos frakcijos galėtų dalyvauti Seimo valdyme. Suteikti galimybę joms prisiimti tą atsakomybę yra teisinga“, - aiškino A. Širinskienė.

Politikė pabrėžė, kad kelių vicepirmininko postų grąžinimas neturėtų labai daug kainuoti šaliai. Pasak jos, valdantieji išlaidas ženkliai apkarpė nusprendus mažinti turėtas Seimo pirmininkų privilegijas.

Galiausiai abi politikės tvirtino nemanančios, kad opozicijos reiškiami priekaištai dėl to, jog 2016 m. sumažinus Seimo vicepirmininkų pareigybių kvotą, tenkančią opozicijai, buvo suvaržytos ir jų galimybės Seime priimant sprendimus.

Politikės aiškino, kad pati opozicija yra kalta, jog šiuo metu tarp Seimo pirmininko pavaduotojų jai atstovauja tik viena konservatorė Irena Degutinė. „Valstietės“ tvirtino, kad opozicijai išsirinkus lyderį, automatiškai atsirastų ir teisė į dar vieną Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybę.

„Man yra keista, kodėl opozicija taip manipuliuoja, nes jie iš tikrųjų turi galimybę turėti dar vieną Seimo pirmininko pavaduotojo pareigybę. Tačiau jie kažkodėl nesugeba ta galimybe pasinaudoti“, - stebėjosi A. Širinskienė.

Tuo tarpu R. Baškienė neatmetė galimybės, kad rudens sesijoje nusprendus keisti Seimo statutą, naujos vicepirmininkų pareigybės gali būti pasiūlytos ir socialdemokratams bei liberalams. „Visi variantai yra svarstytini“, - apibendrino R. Baškienė.

Tačiau „valstietės“ žodžių socialdemokratas Algirdas Sysas už gryną pinigą nepriėmė.

„Aš iš valdančiųjų tiek girdėjau visokių pažadų ir man asmeniškai skirtų siūlymų, kad aš niekuo netikiu. Šiandien pasakė, o rytoj jau užmiršo“, - kalbėjo politikas.

Socialdemokrato aiškinimu, jei valdantieji tikrai norėtų, kad Seimo valdyboje ir tarp Seimo pirmininko pavaduotojų būtų dar vienas opozicijos narys, tai tą ir padarytų.

„Valdantieji tiesiog manipuliuoja“, - tvirtino politikas.

Šiuo metu Seimo pirmininko pavaduotojų pareigas eina R. Baškienė, „valstietis“ Arvydas Nekrošius, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas, LSDDP narė Irena Šiaulienė ir konservatorių partijos narė Irena Degutienė.