Po šia statistika slepiasi širdį draskančios žmogiškosios istorijos. Situacijoms, kuriose atsiduria vaikai iliustruoti, parlamentarė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė prisiminė atvejį, kai Palangos paplūdimyje buvo pastebėtas be priežiūros besimaudantis mažametis. Berniuko motina buvo aptikta pliaže visiškai girta.

„Vaikas visai nebuvo nustebęs, jis jau buvo, akivaizdu, pripratęs prie tokių situacijų, ir ramiai gelbėtojus ir policijos pareigūnus nuvedė prie savo visiškai trūkusios motinos. Šiuo atveju jiems buvo pripažintas pirmas grėsmės lygis, kas, man atrodo, parodė švelnų požiūrį, nes kažin, ar ta moteris pirmą kartą taip pasielgė“, – sakė D. Šakalienė.

Parlamentarė teigė iš vaiko teisių specialistų girdėjusi ir tokių istorijų pavyzdžių, kai tėvai aklai neigia problemas. Pavyzdys: keletą valandų klausęsi mažylio verksmo kaimynai iškvietė policijos pareigūnus.

Atvykę specialistai pamatė, kad bute yra baisiai apleista aplinka, plytelių grindys buvo sudaužytos, ant tų duženų basomis vaikščiojo kiek vyresnis nei vienerių metų berniukas. Jo sauskelnės buvo tokios pilnos, kad vilkosi jam iš paskos.

„Mama grįžusi sureagavo labai agresyviai. Ji problemos nematė. Vaiką paėmė iš nesaugios aplinkos, bandoma dirbti su motina“, – pasakojo D. Šakalienė.

Pasak parlamentarės, vaiko teisių specialistai sulaukia labai daug skambučių. Ne visi atvejai pasitvirtina.

„Tikrinami visi atvejai, bet žmonėms, kurie nieko blogo nedaro, nereikia nieko bijoti. 15-20 min. pasikalbėti su vaiko teisių specialistu nėra labai sudėtinga, juolab, kad visi suvokiame, koks yra tikslas. Tai yra daroma, kad mes turėtume kuo mažiau pražiūrėtų atvejų“, – sakė D. Šakalienė.

Parlamentarė pasidžiaugė, kad liepą nebuvo nužudytas nei vienas vaikas.

„Vidutiniškai Lietuvoje per mėnesį būdavo nužudomi du vaikai. Šį mėnesį mes sugebėjome apsaugoti visus vaikus. Buvo sugebėta sureaguoti ir paimti iš nesaugios aplinkos“, – sakė D. Šakalienė.

Pasak jos, iš 600 vaikų maždaug pusė buvo grąžinti tėvams, nes jie išsiblaivė arba atsirado, susivokė, kad reikia spręsti problemas.

„Dabar su 300 šeimų yra dirbama vaikams esant jose, o tik 300 vaikų nebuvo grąžinti. Bet, kaip rodo praktika, jeigu būtų efektyviai dirbama su šeimomis, 7 iš 10 atvejų grąžinami vaikai“, – sakė D. Šakalienė.

Atsiskleidžia problemos mastas

Tas paimtų iš šeimų vaikų skaičius atrodo toks šokiruojantis, pasak parlamentarės, todėl, kad tik dabar po truputį pradedame matyti realesnį problemos mastą.

„Čia – kaip ir su smurtu artimoje aplinkoje, mes tiesiog neigėme problemą. Kai buvo priimtas apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, per pirmus metus turėjome 15 tūkst. ikiteisminių tyrimų. Tai – ne todėl, kad tais metais tiek naujų moterų sumušė, o paprasčiausiai todėl, kad jos iki šiol negaudavo pagalbos“, – sakė D. Šakalienė.

Parlamentarė atkreipė dėmesį, kad, kalbant apie vaikus, reikia atkreipti dėmesį, kad daugiau negu pusė tėvų laiko smurtą tinkama auklėjimo priemone, Lietuvoje yra vienas didžiausių priklausomybių nuo alkoholio lygių visame pasaulyje.

„Tai, buitiškai šnekant, mes turime dešimtis tūkstančių girtaujančių ir savo vaikus mušančių tėvų. Tai, kur tada tie vaikai? Tai kokią realybę atspindi 1,5 tūkst. registruotų atvejų per metus? Tai buvo aisbergo viršūnė“, – sakė D. Šakalienė.

Jos nuomone, visos problemos kyla iš to, kad „mes gyvename smurto kultūroje“.

„Pas mus vis dar yra stipresniojo teisė. Patyčių, savižudybių, smurto artimoje aplinkoje lygis yra tie rodikliai, kurie rodo, kad mes vis dar esame labai agresyvūs ir tuo pačiu labai bejėgiai“, – sakė D. Šakalienė.

Stinga paslaugų šeimoms

Pasak parlamentarės, šiuo metu labiausiai trūksta paslaugų šeimoms. Už jų organizavimą yra atsakingos savivaldybės.

„Savivaldybės labai aktyviai laikosi įsižeidusios pozicijos, kad su jomis nebuvo pakankamai kalbamasi, kad gal jos nebuvo pakankamai instruktuotos, ir nežino ką daryti. Kai kurios vos ne viešai sako, kad mes minimaliai vykdysime tą naują įstatymą, ir nesiruošiame dėl jo persistengti“, – sakė D. Šakalienė.

Pasak parlamentarės, būtent ant savivaldybės pečių guli svarbiausias darbas – dirbti su šeima, ištraukti ją iš problemų liūno, suteikti priklausomybės gydymą, psichologo konsultacijas, pozityvios tėvystės kursus.

„Jie gi turi šiemet beprecedentį biudžetą – papildomus 190 mln. eurų socialinėms reikmėms. Tai yra tie pinigai, kuriuos galima ir reikia panaudoti paslaugų kūrimui“, – sakė D. Šakalienė.

Parlamentarei norėtųsi, kad jos aktyviau išnaudotų ir bendruomenės pajėgumus – paskirtų žmones, kurie už tai atsakingi, kviestų šeimų susibūrimus, organizuotų žmones, kurie turi noro ir laiko, ir gali padėti kaimynystėje gyvenančioms šeimoms susitvarkyti su savo problemomis.