Dabartinio laikinojo vadovo Dainiaus Sušinsko premjero patarėjas kritikuoti neskubėjo. Jis nemano, kad laikinasis vadovas dangsto problemas, tačiau sutinka, kad jam sunkiai sekasi komunikuoti apie situacijos rimtumą jo įstaigoje.

„Aš irgi skaitau jo komentarus, suprantu, kad jis nėra pratęs bendrauti su žurnalistais jautriomis temomis. Jis stengiasi tas problemas parodyti mažesnes. To daryti nereikia. Bet aš nesutinku, kad jis dangsto, aš manau, kad jis buvo tas žmogus, kuris kaip tik nedangstė“, – sakė S. Malinauskas per laidą „DELFI diena“.

Premjero patarėjas atkreipė dėmesį, kad jis buvo tas vadovas, kuris pradėjo Pravieniškių pataisos namų auditą. Jis įvertino, kad tai buvo padaryta nepaisant specifinės situacijos pataisos namuose.

„Vienas iš jo pavaduotojų yra ponas Stankevičius, kurio uošvis yra buvęs Pravieniškių vadovas ir dabar vienos privačių įmonių, kuri valdo tą biokuro katilinę (kuri išdygo be Kalėjimų departamento leidimo) direktoriaus pavaduotojas“, – sakė S. Malinauskas.

Vis dėlto, premjero patarėjo manymu, D. Sušinskas negalės toliau eiti šių pareigų.

„Ar jis toliau galės dirbti? Aš manau, kad jis vadovu toliau nedirbs. Dirbs kažkas kitas, kas bus, galbūt, ne iš sistemos, galbūt, iš kitų sistemų“, – sakė S. Malinauskas.

Pasak premjero patarėjo, naujojo vadovo bus ieškoma konkurso būdu.

„Per naują konkursą jis gali pretenduoti, bet net ir jis pats yra pasakęs, kad po visos šitos situacijos – vargu, ar jis pretenduos tapti vadovu“, – sakė S. Malinauskas.

Teisingumo ministras rengiasi vykti į Pravieniškes

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius artimiausiu metu žada artimiausiu metu vykti į Pravieniškių pataisos namus, kur bus ieškoma priemonių, kurios trumpuoju laikotarpiu spręstų situaciją.

„Greitu metu aš vykstu į Pravieniškes, darysime spaudos konferenciją, ir pristatysime trumpalaikių priemonių paketą“, – sakė E. Jankevičius po susitikimo su valstiečių-žaliųjų lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

Tiek R. Karbauskis, tiek E. Jankevičius neskubėjo vertinti Pravieniškių pataisos namų laikinojo vadovo D. Sušinsko darbo.

Valstiečių-žaliųjų lyderis sutinka su premjeru Sauliumi Skverneliu, kad reikia atlikti tyrimą, kad būtų galima atsakyti į klausimą, kas ir už ką turi atsakyti.

„Yra tam tikrų įtarimų, kad ta informacija gali būti iškreipiama būtent dėl to, kad dabartinis laikinasis vadovas ėmėsi priemonių. Aš sutinku su premjero pozicija, kad reikia labai nuodugniai įvertinti bet kokią informaciją. Žiūrint ilgalaike prasme, ta situacija, kuri formavosi dešimtmečiais, ji neišsisprendžia per vieną dieną“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, norint spręsti situaciją iš esmės reikia investicijų į infrastruktūrą ir personalo atlyginimus.

„Ir labai daug kitų dalykų reikia spręsti, kas manau, kad bus padaryta“, – sakė R. Karbauskis.

Ministras aiškinsis situaciją

Teisingumo ministro nuomone, Pravieniškių pataisos namų vadovas valdo situaciją. Tačiau jis negalėjo atsakyti į klausimą, kodėl jis nepakankamai informavo visuomenę apie smurto atvejus jo įstaigoje.

„Tiksliau reikėtų jo paklausti, kodėl jis neišskyrė šitų dviejų atvejų. Bet kaip aš esu informuotas, anksčiau „Jūros šventė“ vykdavo masiškai, būdavo labai skriaudžiami kaliniai, ir pagrinde – kitame sektoriuje.

Tame pagrindiniame sektoriuje „Jūros šventės“ nebuvo, tačiau nedideli židinukai atsirado kitame sektoriuje, kas irgi garbės nedaro. Direktorius nepakankamai informavo apie tai visuomenę. Sunku pasakyti, kokie jo buvo motyvai“, – sakė E. Jankevičius.

Ministras negalėjo komentuoti kalinio išprievartavimo atvejo.
„Vyksta ikiteisminis tyrimas. Negalima kol kas daryti išvadų ir teigti, kad kažkas buvo. Dabar yra įtarimai. O kai pasitvirtins, mes tada matysime visą realią situaciją“, – sakė E. Jankevičius.

Ministras informavo, kad artimiausiu metu jis pats ketina vykti į Pravieniškių pataisos namus, ir aiškintis situaciją.

Problemų dėl kalinių smurto yra ne tik Pravieniškėse

Premjeras Saulius Skvernelis yra teigęs, kad problemų dėl kalinių smurto esama ne tik Pravieniškėse, bet visose Lietuvos įkalinimo įstaigose, o jas spręsti padės tik sistemos pertvarka.

„Nereikėtų kalbėti apie konkrečius pataisos namus, ši bausmių vykdymo sistema atkūrus nepriklausomybę perėmė praktiškai visą sovietinę subkultūrą ir per beveik tris dešimtmečius nekito“, – LRT radijui antradienį sakė premjeras, kurį citavo BNS.

Naujienų portalas delfi.lt pirmadienį paviešino vaizdo įrašą, kur matyti, kaip liepos pabaigoje prieš Pravieniškių kalėjimo naujokus smurtavo kiti kaliniai. Taip pat portalas pranešė, kad kalinys kilus konfliktui buvo seksualiai išprievartautas.

Teisingumo ministerija po šių įvykių paskelbė stiprinsianti Pravieniškių pataisos namų vadovybę ir kriminalinę žvalgybą.

Dėl abiejų smurto atvejų, ministerijos teigimu, pradėti ikiteisminiai tyrimai. Juos žadama atlikti dėl kiekvieno smurto atvejo kalėjimuose.
Kalėjimų departamentas šiuo metu taip pat vykdo tarnybinį patikrinimą, kur aiškinamasi, ar smurto per vadinamąją „Jūros šventę“ liepos pabaigoje neužkardę Pravieniškių pataisos namų pareigūnai tinkamai atliko savo pareigas.

Pataisos namų vadovybė teigia neturinti galimybių kontroliuoti nuteistųjų elgesio, nes čia dirba per mažai pareigūnų, o nuteistieji gyvena bendrabučio tipo patalpose.

Praėjusią savaitę iš Pravieniškių pataisos namų pirmo sektoriaus, kuriame bausmę atlieka neigiamą įtaką darantys nuteistieji, 20 nuteistųjų jau perkelti į Alytaus pataisos namus.

Artimiausiomis savaitėmis tai bus padaryta dar su 180 nuteistųjų.