„Moterys, merginos, ištiko problema, sumažinau auksinį žiedą ir po žiedu šone pasidarė taip pirštui. Kas tai gali būti? Skauda, niežti, yra puslyčių, oda atrodo daug plonesnė, sutrūkinėjusi. Pridedu nuotrauką“, „Jau kurį laiką iš niekur nieko ant kojų atsiranda mėlynės. Tikrai niekur nesusitrenkiau. Nuo ko čia taip galėtų būti?“, „Ką daryti su tokiu spaudimu? Sūriai negaliu šiuo metu, kavos negeriu. Silpna, akis, galvą skauda, galva visą dieną sukasi. Bandyt pačiai kažką ar jau kreiptis į medikus. O gal šarvynę jau pirktis?“, „Man atrodo, kad man jau nubėgo vandenys. Kaip suprasti, kad tikrai ir ką daryti?“ – tai tik dalis klausimų, kuriuos moterys viena kitai užduoda grupėse, kuriose dalijasi įvairia moteriška patirtimi.

Patarimų moterys klausia ne tik apie save, jos taip pat siekia padėti ir vyrams, ir vaikams: „Mažylį išbėrė, nežinau, nuo ko. Dabar atostogaujame, tad nėra galimybės nueiti pas gydytojus, gal žinote, kas tai ir kokius vaistus pirkti?“, „Gal žinote, kas tai per įkandimai? Vyras visas sukandžiotas ir niežti. Greičiausiai, ne uodai...“

Visi klausimai gausiai iliustruojami nuotraukomis: mėlynių, įkandimų, žaizdų, nutrynimų ir panašiai.

Pažasties niežuliu pasiskundusiai merginai kitos moterys puolė patarinėti pažastį trinti krakmolu arba vaikščioti kaip vyrui (plačiai išskėtus rankas). O vaiko pėdutės nuotrauką įkėlusi moteris užvirė tikrą diskusiją: moterys spėliojo, ar čia nuospauda, ar karpa.

Įskilusio mažojo kojos pirštelio nago nuotrauka pasidalijusi internautė taip pat sulaukė didelio susidomėjimo: dauguma kone akimirksniu „diagnozavo“ grybelį ir ėmė siūlyti gydymo būdus, tačiau vėliau persigalvojo ir patarė tiesiog atlikti tvarkingą pedikiūrą.

Ne mažiau dėmesio sulaukė ir palinkusio nago nuotrauka pasidalijusi mergina. „Kodėl nagas lenkiasi į vidų?“ – klausė mergina. Moterys suskubo dalytis įžvalgomis: vienos tikino, kad reiktų susirūpinti širdies veikla, kitos teigė, kad visa tai dėl vandens trūkumo, o trečioms tai pasirodė tiesiog įprasta nago augimo kryptis.

Specialistai: tai gali ne tik nepadėti, bet priešingai – pakenkti

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus patarėja Anželika Balčiūnienė DELFI teigė, kad toks gydymasis gali labiau pakenkti nei padėti.

„Ligas ir sveikatos būklių sutrikimus, pagal kompetenciją, diagnozuoja ir gydo gydytojai, kurių kompetenciją, pareigas ir atsakomybę apibrėžia medicinos normos bei kiti teisės aktai ir kurie to mokosi ne vienerius metus“, – teigė A. Balčiūnienė.

Jos teigimu, net ir tam pačiam sutrikimui kartais skiriamas visiškai kitoks gydymas. „Daugelis ligų ir sveikatos sutrikimų turi panašią eigą, tačiau visiškai skirtingus gydymo būdus. Tai kas tinka vienam pacientui, gali pakenkti ar pabloginti ligos eigą kitam. Kiekvienas žmogus yra unikalus, individualiai reaguojantis į ligos sukėlėją, todėl net tų pačių ligų gydymas skirtingiems pacientams gali skirtis“, – kalbėjo A. Balčiūnienė.

Anot jos, sprendimus dėl konkrečiam pacientui reikalingo gydymo tikslingumo, atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus ir savo kompetenciją, priima pacientą gydantis gydytojas. „Netinkamas gydymas, kuris galimai puikiai padėjo kaimynui ar draugui, gali ne tik nepadėti, bet priešingai – pakenkti ar sukelti rimtų komplikacijų“, – perspėjo SAM atstovė.

A. Balčiūnienės teigimu, sutrikus sveikatai reiktų kreiptis į gydytojus, o jei tai skubus atvejis – kviesti greitąją medicinos pagalbą arba nedelsiant kreiptis į gydytojus.

„Pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos Lietuvoje visą parą ir su savo pasirinktu šeimos gydytoju (vaikų ligų gydytoju) yra sudarytos geros sąlygos pasikonsultuoti skubiais ar planiniais atvejais. Pasirinktoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje yra nurodyta, kur pacientams teikiamos pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugos įstaigos nedarbo valandomis, – kalbėjo A. Balčiūnienė. – Taip pat Lietuvos gyventojai turi galimybę dėl sveikatai grėsmingų situacijų išsikviesti greitąją medicinos pagalbą arba patys kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigas, teikiančias skubią medicinos pagalbą.“