„Atvirai šnekant aš pasirašiau neturėdamas nieko prieš VSD. Sakyčiau, gal visai ir atsitiktinai“, – sakė Egidijus Vareikis.

Spustelėtas, kad „atsitiktinai“ yra neįtikinantis motyvas, parlamentaras papasakojo, kad per sąskrydį prie jo priėjo M. Puidokas, pasakė, kad čia yra frakcijos nuomonė.

„Aš nesigilinau. Niekas manęs nei spaudė, nei ką, tai įvyko sąskrydžio metu. Aš pagalvojau, kad na jeigu tai jau yra frakcijos nuomonė, tai ištirti galima. Bet tikrai ištirti ne tam, kad prie kažko prikibtum“, – sakė E. Vareikis.

Formuluočių neprisimena

Po klausimais pasirašęs Bronius Markauskas teigė palaikęs kolegą, nes sutinka su nuomone, kad tyrimas nėra užbaigtas, ne į visus klausimus atsakyta.

„Manau, kad kuo daugiau turėsime atsakymų, tuo bus aiškiau“, – sakė B. Markauskas.

Jis tikino skaitęs klausimus prieš pasirašydamas. „Jeigu pasirašiau, reiškia pritariu“, – sakė B. Markauskas.

Paklaustas, ar jam tos klausimų formuluotės neatrodo kaltinančio pobūdžio, parlamentaras suabejojo.

„Aš formuluotės neprisimenu. Jeigu būčiau aš rašęs, būčiau kitaip klausimus formavęs. Bet esmė yra teisinga“, – sakė B. Markauskas.

Pasak jo, tam ir kreipiamasi į VSD, kad ji pateiktų atsakymus, o konservatoriai esą irgi, jeigu jiems kas nors neaišku, rašo paklausimus Vyriausiajai tarnybinės etikos arba Seimo Etikos komisijoms.

Pasitikėjo kolega

Tarp pasirašiusiųjų klausimus yra ir vienas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys – Audrys Šimas. Šis parlamentaras teigė, kad jis padėjo savo parašą, nes jam klausimai pasirodė aktualūs.

„M. Puidokas paprašė, kad palaikytume, aš palaikiau“, – sakė A. Šimas patikinęs, kad susipažino su raštu prieš pasirašydamas.

Klausimų turinio parlamentaras plačiau komentuoti negalėjo, tačiau teigė pasitikįs M. Puidoku.

„Aš manau, kad jis žino kažką užduodamas klausimą. (…) Aš iš tikrųjų nesigilinau, ar jis žino ar ne, bet bent jis man taip sakė, kad jam yra žinoma. Aš nesigilinau, neklausiau, kas jam žinoma“, – sakė A. Šimas.

Klausimus pasirašė dešimt parlamentarų

Iš viso klausimus VSD vadovui pasirašė dešimt valstiečių-žaliųjų – M. Puidokas, Arvydas Nekrošius, Valius Ąžuolas, Alfredas Stasys Nausėda, A. Šimas, Aurimas Gaidžiūnas, Lauras Stacevičius, Viktoras Rinkevičius, E. Vareikis ir B. Markauskas.

Kaip DELFI jau rašė, valstiečių-žaliųjų vadovas Ramūnas Karbauskis teigė niekaip nesusijęs su M. Puidoko klausimais, ir netgi tikino jų neskaitęs.

Seimo NSGK pirmininkas Vytautas Bakas irgi teigė, kad, jo žiniomis, tai yra savarankiška grupės iniciatyva.

„Kiek žinau, tai yra savarankiška grupės iniciatyva, kuri, kiek suprantu, nebuvo derinta nei su frakcijos seniūnu, nei su premjeru. Aš galvoju, kad artėjant rinkimams tokių iniciatyvų gali daugėti“, – sakė V. Bakas.

Plačiau su klausimų turiniu galima susipažinti čia.