Praėjusi vasara buvo išties lietuviška: vėsi ir drėgna. Ši – visiškai kitokia: sausa ir karšta. Anot klimatologo, tokių karštų dienų, kaip šią vasarą, tik daugės.

„Turime išmokti gyventi prie 30 laipsnių karščio“, – teigė klimatologas J. Kilpys.

Klimatologas pasakojo, kad XX a. Lietuvoje nebuvo tokio reiškinio kaip tropinė naktis, o šiuo metu jų tik daugėja. Tropinė naktis – kai naktį temperatūra kyla iki 20 laipsnių ir daugiau. „Lietuvai XX a. tai nebuvo būdinga. Lietuvoje nebuvo tokio reiškinio kaip tropinė naktis, – apie vis kartėjančias vasaras kalbėjo klimatologas. – Vilniuje iki 1990 metų nebuvo tokio dalyko kaip tropinė naktis. Niekada naktį temperatūra nebuvo pakilusi aukščiau nei 20 laipsnių. Dabar tai pasitaiko kas ketverius ar penkerius metus, bet anksčiau to apskritai nebūdavo.“

„DELFI diena“ laidos vedėjas Arnas Mazėtis klimatologo paklausė, ar tai reiškia, kad kitos tokios karštos vasaros sulauksime tik po ketverių ar penkerių metų? „Sunku pasakyti, kada atkeliaus kitas karštis. Tačiau tikrai nereikėtų tikėtis, kad kiekviena kita vasara bus tokia karšta arba dar karštesnė. Tikrai ne“, – kalbėjo klimatologas.

Deja, dar per anksti prognozuoti, kokia bus kita vasara, tačiau aišku, kad tropinis karštis Lietuvos dar nepaliks. „Ateinančios savaitės prognozės tokios, kad sekmadienį ir pirmadienį kiek atvės, tačiau vėliau vėl grįš tropinis karštis. Dienomis bus 30 laipsnių, o naktimis – 20“, – kalbėjo J. Kilpys.

Tiesa, ilgalaikė, net 30 metų, prognozė rodo, kad vasaros vis karštės. „Tokių karščių tikimybė tikrai didės. Mažės tikimybė sulaukti vėsios ir šaltos vasaros, didės tikimybė sulaukti karščio bangų“, – kalbėjo J. Kilpys.

O ar galime sulaukti dar karštesnės temperatūros nei šįmet? „Sunku pasakyti. Temperatūros rekordas Lietuvoje yra 37 laipsniai. Nemanau, kad viršysime šią temperatūrą, tačiau yra užfiksuota, kad dienų, kai yra 30 laipsnių, daugėja. Vilniuje jau dvylika metų iš eilės temperatūra pakyla iki 30 laipsnių“, – įvardijo klimatologas.

Beje, klimatologas teigė, kad ne tik ruduo, tikėtina, bus šiltesnis nei įprastai, bet ir žiema. Nors aklai tikėti šiomis prognozėmis nepatarė: „Ilgalaikės prognozės, nors sudaromos ir pusę metų į priekį, būna labai netikslios. Pasitvirtinimo procentas būna vos 55 procentai, tai reiškia „taip“ arba „ne“.

J. Kilpys pažymėjo, kad nors mes dažniausiai pastebime vis karštėjančias vasaras, iš tiesų kur kas labiau kinta žiemos. „Žiemos tampa trumpesnės, vis mažiau sniego dangos ir tas sniegas išsilaiko trumpiau“, – teigė klimatologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)