Teisingumo ministras atkreipė Seimo kontrolieriaus dėmesį, kad Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, kuris sulaukė daugiausiai kritikos iš Europos Tarybos Komiteto prieš kankinamus dėl asmens orumą žeminančių sąlygų, bus iškeldintas vėliausiai kitų metų pradžioje, o Alytaus pataisos namai bus rekonstruojami į kamerinio tipo patalpas, kur bus apgyvendinami probleminiai kaliniai. Pasak ministro, jau rugsėjį bus atidaromos kamerinio tipo patalpos Pravieniškių pataisos namuose, kur didžiulis dėmesys bus skiriamas nuteistųjų resocializacijai.

Kalbėdamas apie nuteistųjų užimtumą, teisingumo ministras pažymėjo, kad siekiant efektyvesnio nuteistųjų užimtumo bus reorganizuojama valstybės įmonė, vykdanti valstybės pavestas socialines funkcijas integruoti nuteistuosius, „Mūsų amatai“.

„Įmonei bus keliami uždaviniai aptarnauti pataisos įstaigų sistemą įdarbinant nuteistuosius“, - sakė ministras.

Seimo kontrolierius A. Normantas su teisingumo ministru aptarė kastų paplitimo problemas įkalinimo įstaigose bei probleminių kalinių apgyvendinimo kamerinio tipo patalpose klausimus. Atkreipdamas dėmesį į problemas įkalinimo įstaigose, Seimo kontrolierius pažymėjo, kad Kalėjimų departamentas turėtų dirbti efektyviau nagrinėjant nuteistųjų skundus.

„Labai dažnai nuteistųjų skunduose įvardijamos problemos, kurias išsprendus krizinių situacijų būtų mažiau“, - sakė A.Normantas.

Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis pažymėjo, kad visi pataisos įstaigų pareigūnai bus apmokomi papildomai, kuriami pareigūnų elgesio standartai, keliama jų kvalifikacija, o nuo kitų metų jų atlyginimo kėlimui numatyta ženkli suma.

„Mėginsime kelti ne tik darbuotojų kvalifikaciją, bet ir pasitikėjimą savimi, didinsime jų atlyginimus“, - sakė R.Krikštaponis.

Reaguodamas į Seimo kontrolieriaus rekomendacijas stiprinti Kalėjimų departamento veiklos efektyvumą, R. Krikštaponis atkreipė A. Normanto dėmesį, kad reformuojant Kalėjimų departamentą ypatingas dėmesys bus skiriamas probacijos tarnybų, prižiūrinčių asmenis, kuriems pritaikyta alternatyvi laisvės atėmimui bausmė, stiprinimui.