„Čia nėra istorinės tiesos aiškinimaisi. Čia yra anachronistinis vertinimas šiandieną labai didelio skaičiaus žmonių, kurie būtų įvardinti kaip praeityje priklausę nusikalstamai organizacijai. Kai kurie tų žmonių yra labai svarbiose pozicijose, net aukščiausioje Lietuvos valstybės pozicijoje“, – sakė V. Landsbergis.

Pasak jo, toks „urminis apkaltinimas dėl praeities klaidos“ neduoda jokios naudos – tik žalą.

„Tai visiškai atitinka senuosius KGB metodus – primesti priešui problemą, kad jie užsiiminėtų niekais, o nematytų, kas iš tikrųjų vyksta, kur yra pagrindiniai pavojai“, – sakė V. Landsbergis.

Konservatorių patriarchas teigė, kad siūlymą pateikę frakcijos nariai yra naivūs ir nelabai politiškai susivokiantys.

„Tai yra anachronizmas. Kiekvienas bent kiek politiškai mastantis žmogus iš karto pasakys, kad ta iniciatyva yra nukreipta į vieną žmogų. (...) Į patį aukščiausią. Niekas to nesupranta? Tai kur mes gyvename – vaikų darželyje?
Labai didelės valstybės labai didelė organizacija tik rankomis trina“, – sakė V. Landsbergis.

Siūlo susivokti laike

V. Landsbergiui nepatinka, kad projektas dėl LKP pripažinimo nusikalstama organizacija yra vadinamas konservatorių projektu. Jis pažymėjo, kad tai yra projektas, kurį pateikė du frakcijos nariai, iš kurių vieno narystė partijoje yra sustabdyta.

„Aš manau, kad Gabrielius teisingai padarė, kad atsiribojo nuo tos iniciatyvos. Tai turėtų būti svarstoma, pirmiausia, partijoje. Tiems iniciatoriams turėjo būti suprantama, kad viskas bus pakreipta taip, kad atrodytų, kad čia yra konservatorių partijos idėja. Tai yra pusantro partijos nario neapdairumas ir išsišokimas“, – sakė V. Landsbergis.

Kalbėdamas apie projekto turinį, jis pažymėjo, kad svarbu susivokti laike.

„Tie žmonės, kurie ėmėsi šios iniciatyvos, jie neapsvarstė išsamiai, apie ką jie iš tikrųjų kalba. Jie šiandien skelbia, kad kas nors praeityje buvo nusikaltėlis. Ar jis ir dabar yra nusikaltėlis?“, – retoriškai klausė V. Landsbergis.

Pasak jo, neadekvatu visus priklausius LKP vertinti vienodai.

„Labai daug žmonių buvo tos partijos nariais formaliai arba aktyviai, iš įsitikinimo arba dėl tam tikrų aplinkybių, tai yra labai skirtingi dalykai. Dabar sudėti visus į vieną maišą, kad praeityje jie priklausė nusikaltėlių organizacijai, tai yra neadekvatu“, – sakė V. Landsbergis.

Prof. Landsbergio mintis vadina nesusipratimu

Vienas iš įstatymo projekto iniciatorių Audronius Ažubalis tikino, kad jo ir L. Kasčiūno siūlymas niekaip neliečia „aukščiausio šalies asmens“.

„Tai yra visiškas nesusipratimas. Jeigu kas nors skaitėte šitą įstatymo projektą, tai pamatėte, kad pagal jokį straipsnį (tai neliečia D. Grybauskaitės). Aš labai nusivylęs, kad profesorius bando pakišti patį aukščiausią asmenį, kurį aš labai gerbiu, ir kurio darbai kalba patys už save, ir nieko bendro neturi su šituo įstatymu“, – sakė A. Ažubalis.

Pasak jo, įstatymo projekte yra kalbama apie LKP kaip juridinį asmenį ir apie tos partijos lyderius.

„Jei su LKP yra viskas tvarkoje, ir jos veiklos įvertinti mums nereikia, tai tada ir komunistų vaidmuo 1940 m. Lietuvos okupacijoje ir aneksijoje tampa teisingas, o mažiausiai nesmerktinas“, – sakė A. Ažubalis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Sovietų sąjungos, kurios pamatas buvo komunistinė ideologija, ir kurią valdė komunistų partija, iširimą pavadino didžiausia XX a. katastrofa.

„Nesugebėdami teisiškai įvertinti ir pasmerkti LKP, aš manau, kad mes antriname V. Putinui“, – sakė A. Ažubalis.

Pasak jo, komunistinė praeitis maitina dabartinę Kremliaus vadovybę.

„Daugelis Rusijoje priimamų vidaus ir užsienio politikos sprendimų yra paremti sovietinės diktatūros, paniekos demokratijai principais. Ar norime tai viešai palaikyti naudodami „nesiskaldykime“ formulę?“, – retoriškai klausė A. Ažubalis.

Siekia pripažinti nusikalstama organizacija

Kaip rašė BNS, L. Kasčiūnas ir A. Ažubalis parengė įstatymo projektą, kuriuo siūlo LKP pripažinti nusikalstama organizacija.

Pagal jų parengtą projektą, sovietmečiu vadovaujančias pareigas LKP ėję asmenys turėtų apie tai paskelbti kandidatuodami rinkimuose, taip pat dalyvaudami konkursuose į valstybės ar diplomatinę tarnybą.

G. Landsbergis teigė, kad partija atsiriboja nuo šios dviejų frakcijos narių iniciatyvos.