Savivaldybės kvietimai pasiekė ne visus

Paslaugų pirkimo pažymoje pažymėta, kad paslaugos tiekėją savivaldybė pasirinko apklaususi tris galimus tiekėjus: „Scuare production house“, „Nepilkas Vilkas“ ir MB „Olegas ir storas“. Tiesa, pasiūlymą pateikė tik pastaroji įmonė, tad savivaldybė rinkosi vieną iš vieno.

Įmonės „Nepilkas Vilkas“ atstovė Paulina DELFI patvirtino, kad tokį pasiūlymą įmonė gavo, tačiau tuo metu, anot jos, kompanijos atstovai buvo išvykę, todėl pasiūlymo taip ir nepateikė.

Vienas iš prodiusavimo įmonės „Scuare production house“ įkūrėjų, Laurynas Mataitis, apie pasiūlymą sužinojo tik po DELFI skambučio. Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyrius pasiūlymus įmonėms išsiuntė elektroniniu paštu, šiai įmonei skirtas laiškas įkrito į brukalų dėžutę. „Kažkodėl sistema šį laišką suprato kaip brukalą, net nemačiau šio laiško. Gal būčiau net sudalyvavęs“, – tik dabar, skaitydamas dar pavasarį gautą laišką, teigė L. Mataitis.

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus teigimu, pirkimo sąlygos nebuvo pažeistos. „Viešųjų pirkimų įstatymas numato pirkimą apklausos būdu, kai planuojamo pirkimo vertė ne didesnė nei 12 100 eurų su PVM (10 tūkst, atskaičius mokesčius). Šiuo atveju kaip ir reikalauja įstatymas buvo apklausti ne mažiau kaip trys tiekėjai, ir pasirašyta sutartis su MB „Olegas ir storas“, – teigė savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus atstovai.

Olegas Šurajevas

Savivaldybės atstovai kvietimą pateikti savo sąlygas įmonėms išsiuntė elektroniniu paštu. Viena jų nusprendė nedalyvauti, kita laiško nė nematė, o savo sąlygas pateikė tik O. Šurajevo atstovaujama įmonė, kuri ir laimėjo konkursą.

Kvietime teikti pasiūlymą buvo nurodyta, kad sutartį pasirašysiantis paslaugos tiekėjas įsipareigos ne trumpesnius nei minutės trukmės vaizdo įrašus pateikti kiekvieną mėnesio penktadienį arba kitu sutartu laiku. Buvo numatyta, kad paslaugos tiekėjas turi paruošti 4 vaizdo įrašus per mėnesį. Sutartis pasirašoma pusmečiui.

Sutartis buvo sudaryta 2018 m. gegužės 22-ąją, pasirašyta – gegužės 23 d.

Vilniaus miesto savivaldybės pateiktas pasiūlymas:

Apdoroja jau gautą medžiagą

Rankomis sukirtusi savivaldybė ir MB „Olegas ir storas“ projektą pradėjo dar gegužę. Tiesa, sutartį pasirašė ne pats bendrijos direktorius O. Šurajevas, o jo įgaliotas asmuo – Dominykas Noruišis.

Už R. Šimašiaus kasdienę veiklą (lankomus renginius, nuveiktus darbus, išspręstas miesto problemas, pamatytas parodas, įvykusius darbinius susitikimus ir panašiai) reklamuojančius vaizdo įrašus Vilniaus miesto savivaldybė O. Šurajevui sumokėjo 9583,20 Eur (neatskaičius PVM).

Kodėl buvo sutarta tokia suma, DELFI kalbintas O. Šurajevas teigia nežinantis. Esą sutartį pasirašė ne jis, o jo kolega, kuris ir derino detales, tad nežino, ar tai savivaldybės, ar jų pačių pasiūlymas: „Negaliu atsakyti, nes visą šitą projektą kuruoja mano kolega.“

O. Šurajevas DELFI teigė, kad jau sukūrė 6 vaizdo įrašus, kurie buvo patalpinti ne oficialiame Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus feisbuko puslapyje. Jis taip pat patvirtino, kad visi vaizdo įrašai, kaip buvo numatyta ir pateiktame pasiūlyme, kuriami tik apie patį R. Šimašių.

„Mums savivaldybė duoda medžiagą, atmetame tai, kas, mano nuomone, yra politinė propaganda, galime tai vadinti viešaisiais ryšiais, ir sudėliojame visa tai. Neteikiam kažkokios piaro (reklaminės – DELFI) konsultacijos. Jie duoda medžiagą, ką jie padarė, nuveikė per tam tikrą laiką, – DELFI pasakojo O. Šurajevas. – Tada vyksta scenarijaus tvirtinimas. Bet realiai kiek ten tos kūrybos yra...“

Olegas Šurajevas
Mums savivaldybė duoda medžiagą, atmetame tai, kas, mano nuomone, yra politinė propaganda, galime tai vadinti viešaisiais ryšiais, ir sudėliojame visa tai.

O. Šurajevas teigė, kad iš pradžių šis projektas jam atrodė kiek kitoks. „Kad bus savikritikos, meras kalbės apie problemas, kažkaip man po to buvo truputį liūdna, kad... Žodžiu, mes turėjome diskusijų su mero komanda. Viena nuomonė, kita nuomonė, – teigė O. Šurajevas. – Mano nuomonė kartais būna kitokia, bet vis tiek vyksta procesas.“

Nemano, kad tai susiję su politika

Išgirdęs klausimą, ar pirmą kartą turi tokių verslinių sąsajų su politika, O. Šurajevas teigė, kad visa tai – ne apie politiką. „Man atrodo, kad mes čia ne tiek apie politiką kalbame, mes kalbame apie pareigybes. Nes aš ne tiek su politiku susiduriu, kiek su institucijomis. Nes Vilniaus meras – institucijos dalis“, – tvirtino O. Šurajevas.

Jis pabrėžė, kad tai – pirmoji jo tokia sutartis: „Niekada nedirbome su valstybinėmis institucijomis. Šį kartą tai buvo komandinis sprendimas, kad darome, nes manėme ir manome, kad galima kiek kitaip ir kokybiškai parodyti mero veidą, nuoširdžią komunikaciją. Tokia idėja buvo. Na, aš nesu kažkoks patarėjas juodais piaro (reklaminės komunikacijos – DELFI) klausimais ar kaip čia teisingai išnaudoti kažkokį merą. Puikiai suprantu, kaip tai veikia, bet man atrodo, kad tai kiek atgyvenę, nes žmonės dabar supranta.“

Sutartis, kurią O. Šurajevas pasirašė su Vilniaus miesto savivaldybe – vieša. Pats O. Šurajevas teigia, kad viskas skaidru ir jis dar prieš apsirašydamas žinojo, kad tai vieša ir neturi, ko slėpti.

„Jei mes norėtumėme susitarti su meru jam padėti painfluencinti (padėti nuomonės formavimo procese – DELFI), tai nepasirašinėtumėme viešos sutarties. Čia akivaizdu, man atrodo. Mano santykis su savivaldybe akivaizdžiai skiriasi, kaip buvo užsakomas įrašas pas Užkalnį ir Vaitulionį“, – teigė O. Šurajevas. Jis įsitikinęs, kad skandalas dėl jo sąsajų su savivaldybe kilo po to, kai buvo pradėta garsiai kalbėti apie įrašus, kuriuos už tam tikrą sumą savo feisbuko paskyrose paviešino A. Užkalnis ir S. Vaitulionis.

Jei mes norėtumėme susitarti su meru jam padėti painfluencinti (padėti nuomonės formavimo procese – DELFI), tai nepasirašinėtumėme viešos sutarties. Čia akivaizdu, man atrodo.

Pats A. Užkalnis vėliau patvirtino, kad įrašas apie daugiabučių namų administratorių rinkimus buvo užsakytas, už jį jam buvo sumokėtas atlygis. Kilus šurmuliui A. Užkalnis nusprendė visą gautą sumą, kai tik ji bus pervesta į jo sąskaitą, paaukoti.

„Ten buvo pagauta už rankos, parodyta, kad nuomone yra prekiaujama, o tai yra labai šlykštu ir negražu auditorijos atžvilgiu ir šiaip nėra labai gerai žmogiškai neturėti savo nuomonės ir „varyti“ propagandą už pinigus. Na ir jie pagalvojo, kad paims Olego sutartį ir parodys, kad jis dirba su savivaldybe. Bet mes dirbame skaidriai, ataskaitos yra viešos, viskas yra aišku. Mūsų idėjos yra pakankamai aiškiai išdėstytos. Galima sutikti su tomis politinėmis tezėmis, galima nesutikti. Ką reiškia politinės... Nors taip, tai yra politinės tezės, nes viskas iš esmės yra politika, kai kalba eina apie viešąjį interesą“, – kalbėjo O. Šurajevas.

Atlygis nėra didelis

O. Šurajevo teigimu, užmokestis, kurį MB „Olegas ir storas“ gavo iš Vilniaus miesto savivaldybės – nėra didelis.

„Tie 8 tūkstančiai, kuriuos mes gauname, nes mes gauname 8 tūkstančius, atskaičiavus PVM. Čia yra už 8 vaizdo įrašus, – kalbėjo O. Šurajevas. – Tai yra ne agentūrinės kainos, bet tokia maža agentūrėlė kaip mes, gali sau leisti. Bet mums tai neapsimoka, dabar jau matome, kad tie 8 tūkst. jau kainuoja 20.“

„Vilniaus meras ir yra Vilniaus savivaldybė“

Pasidomėjus, ar pats O. Šurajevas šioje situacijoje, kai už savivaldybės pinigus reklamuojamas meras, neįžvelgia interesų konflikto, jis tai paneigė.

„Jūs norite atskirti Šimašių nuo savivaldybės ir pasakyti, kad jo viešas darbas negali būti naudojamas, jo darbai negali būti apmokami iš savivaldybės pinigų? Tai aišku, kad gali. Pagal įstatymus ir visus teisės aktus. Tai akivaizdu, – kalbėjo O. Šurajevas. – Kai jūs klausiate, iš karto atskiriate Viniaus merą nuo savivaldybės. Mano nuomone, tai neatskiriami dalykai. Vilniaus meras ir yra Vilniaus savivaldybė, ar aš ne taip suprantu teisės aktus?“

Remigijus Šimašius

Su politika susietas pasiūlymas jam abejonių nekėlė. „Savivaldybė yra politika – faktas. Aišku, man kilo daug klausimų. Bet kas mane motyvavo? Kad čia viskas daroma skaidriai. Aišku, kas užsako, apie ką šitas dalykas. Iš mano pusės savivaldybei buvo pasakyta, kad čia nėra joks lojalumas, nors tam tikrais atvejais palaikau. Aš, pavyzdžiui, labai palaikau Vilniaus miesto administraciją, – kalbėjo O. Šurajevas. – Tam tikruose sprendimuose palaikau ir merą, nors mano dalykai kai kur su jo nesutampa.“

Jo teigimu, jis ne kartą yra kritikavęs liberalus. „Paskutiniame įraše su Aušrine Armonaite aš aiškiai sakau, kad nebalsuočiau už liberalus, man atrodo, kad jie prisižaidė, – vardijo O. Šurajevas. – Bet tai nėra pagrindinis mano darbas. Neuždirbu iš nuomonės formavimo. Uždirbu iš savo verslų, kuriu kiną. Uždirbu iš savo talento, o ne nuomonės pardavinėjimo.“

Olegas Šurajevas
Iš mano pusės savivaldybei buvo pasakyta, kad čia nėra joks lojalumas, nors tam tikrais atvejais palaikau. Aš, pavyzdžiui, labai palaikau Vilniaus miesto administraciją.

O. Šurajevas teigė, kad jo nuomonė – visiškai subjektyvi ir jis tai esą visada pabrėžia.

„O kur čia asmeninių ir viešųjų interesų susikirtimas? Man atrodo, kad viskas labai aiškiai atskirta. Vienintelis atvejis, kuris mane kažkiek kliudo, bet čia jau įstatymas, kad šis dalykas, sutartis, kurią mes pasirašėme, yra iki 10 tūkst. eurų (jei pirkimo vertė neviršija šios sumos, konkursas neskelbiamas, pirkimas vykdomas apklausos būdu – DELFI). Man atrodo, kad reikėtų keisti šį įstatymą. Dabar neturėjau patirties su tais valstybiniais dalykais, supratau, kad šitoje vietoje yra keista korupcinė rizika, – kalbėjo O. Šurajevas. – Mūsų atveju taip nėra, nes mes kitokiu principu dirbame, bet tarkime sumokėti kažkam už kažkokias paslaugas... Bet mūsų įmonė ne vakar susikūrė, mes dirbame ilgai, nufilmavome filmą, padarėme daug epizodų, gal tūkstantį laidų epizodų, sėkmingų projektų padarėme. Mūsų įmonė dirba, tie 8 tūkst. yra tik keli procentai mūsų metinės apyvartos. Tai nėra rimti mūsų pinigai.“

„Faktas, kad tai susiję su mero rinkimais“

Ir nors iš pradžių O. Šurajevas teigė, kad šioje paslaugoje nėra jokių sąsajų su politika, vėliau tai patvirtino.

„Manau, kad taip, faktas, kad tai susiję su mero rinkimais. Tai yra tiesiog reakcija į tai, ką daro konkurentai, natūrali reakcija į aplinką. Emocija aplink Vilniaus merą labai dažnai būna nesąžininga, visos Vilniaus miesto problemos, kurios yra sisteminės ir jau nuo senų laikų, yra kabinamos ant šito žmogaus, ant vieno žmogaus, ant mero. Jis tampa tokiu atpirkimo ožiu“, – savo nuomonę apie R. Šimašių dėstė O. Šurajevas.

Jo teigimu, jis su kolegomis apskaičiavo, kad iki rinkimų nuo sutarties pasirašymo buvo likę kone metai, todėl ir sutiko imtis šio darbo: „Tai prasidėjo nuo gegužės, realiai likus metams iki rinkimų. Mes jau kalbėjom su „chebra“ ir toliau nelabai norėtumėme daryti prieš rinkimus.“

Olegas Šurajevas
Manau, kad taip, faktas, kad tai susiję su mero rinkimais.

Tiesa, kodėl vaizdo įrašai kuriami tik apie R. Šimašių, O. Šurajevas negalėjo atsakyti: „Čia jų reiktų intencijų klausti, savivaldybės, bet faktas, kad jie turėjo tai (artėjančius rinkimus – DELFI) omenyje, nereikia būti naiviam. Bet vėl, jei mes taip akcentus dedame, tokiu kampu... Man atrodo, akcentus reikia dėti įvairiapusiškai: kodėl jūs man tokius klausimus uždavinėjate dabar? Kodėl būtent šiuo metu, po viso skandalo, kai buvo įrodyta, kad Užkalnio ir Vaitulionio nuomonė buvo nupirkta? O manęs tai niekas nenupirks, nes mano verslas ir tai, ką aš darau, to yra visai kitokia esmė. Nesu influenceris (įtakos formuotojas – DELFI), čia jūs mane norite priskirti prie influencerių, nes jūsų, žiniasklaidos, toks tikslas – kabinti etiketes. Esu prodiuseris, padariau daug projektų, jie yra sėkmingi, rašau daug medžiagos, daug pasirodau, turiu įvairios veiklos. Knygą dabar išleisiu.“

O. Šurajevas teigė, kad nieko nereklamuoja, o jei ir atsiranda viena kita reklama, ją kruopščiai ir aiškiai pažymi. „Mano verslas ir mano talentai liks su manimi, o visos šitos etiketės, kurias man norite prikabinti, – kalbėjo O. Šurajevas. – Mano „Instagram“ nėra nė vieno reklaminio įrašo, arba, pavyzdžiui, kai darau reklaminius įrašus, aiškiai deklaruoju, kad tai reklaminis įrašas.“

O. Šurajevas teigia, kad yra visiškai nesusijęs su politine reklama. „Niekas su manimi niekada dėl politinės reklamos nebuvo susisiekęs, pinigų vokelyje niekada negavau, pasiūlymų gyvenime buvo, buvo iš įvairių politinių jėgų. Konservatoriai siūlė kažkada prieš rinkimus, bet irgi pakankamai oficialiai siūlė. Net jei ir sutikčiau, nematyčiau tame nieko blogo. Bet nesutikau, nes nesutampa požiūriai“, – kalbėjo O. Šurajevas.

Pokalbio metu O. Šurajevas pabrėžė, kad jau ruošia viso šio skandalo apžvalgą, kurioje esą atskleis visą tiesą: „Jūs šaunat sau į koją. Bet koks neteisingas informacijos paskleidimas bus išanalizuotas ir parodytas. Aš jau tai darau dabar. Kitą savaitę parodysiu vaizdo įrašą, kuris bus apie visą šitą istoriją: kodėl taip vyksta, kodėl žmonės taip daro, kodėl būtent dabar šita banga ir ką tai iliustruoja, man atrodo, kad tai pakankamai akivaizdu.“

Olegas Šurajevas
Emocija aplink Vilniaus merą labai dažnai būna nesąžininga, visos Vilniaus miesto problemos, kurios yra sisteminės ir jau nuo senų laikų, yra kabinamos ant šito žmogaus, ant vieno žmogaus, ant mero. Jis tampa tokiu atpirkimo ožiu.

Kritika Kauno merui

O. Šurajevas ne tik kuria užsakomuosius įrašus, bet ir toliau vysto savo projektus. Birželio pabaigoje savo feisbuko anketoje jis pasidalijo vaizdo įrašu: „Bet palyginkime: Visvaldas Matijošaitis vs. Šaltibarščiai.“

Pasidalydamas „YouTube“ nuoroda O. Šurajevas feisbuke rašė: „Šiandien palyginome Kauno merą ir šaltibarščius. Nes abudu Lietuvoje labai mėgstami, apie juos beveik nėra neigiamų atsiliepimų spaudoje, tik Kauno meras savo savo komunikacijai išleidžia 1000 kartų daugiau pinigų nei šaltiarščiai.“

Tuo metu, kai jis kritikavo lėšas, skiriamas Kauno mero komunikacijai, jau dirbo kartu su Vilniaus meru R. Šimašiumi.

„Pradėkime nuo to, kad Kauno savivaldybė komunikacijai išleidžia daugiau pinigų nei Vilnius, nors miestas yra mažesnis, – kalbėjo O. Šurajevas ir pridūrė, kad šio vaizdo įrašo tikslas buvo parodyti kitokią nuomonę. – Yra per mažai kritiškų straipsnių apie Visvaldą Matijošaitį.“

Tiesa, jis pridūrė, kad neturi nieko prieš V. Matijošaitį: „Aš negyvenu Kaune, bet man atrodo, kad tas balansas, kad Kaunas tvarkosi, o Vilnius toks blogas ir viskas su juo blogai – jis pakankamai perdėtas, mano asmenine nuomone.“

Anot O. Šurajevo, Kauno ir Vilniaus pavyzdys parodo, kad kuo daugiau lėšų bus skiriama komunikacijai, tuo miesto įvaizdis bus geresnis. „Vilniaus meras yra labai kritikuojamas, o Kauno meras mažiau kritikuojamas. Man šis balansas atrodo ganėtinai keistas“, – kalbėjo O. Šurajevas.

Sulaukė kritikos

Šią O. Šurajevo ir Vilniaus miesto savivaldybės sutartį feisbuke sukritikavo ir apžvalgininkas Audrius Bačiulis.

„Konkrečiau – Šimašius sumokėjo Šurajevui € 9583,2 už Vilniaus savivaldybės veiklos pagarbinimą. Už šituos pinigus Šurajevas pusę metų kas savaitę pagamins po 1 (vienos!) minutės trukmės filmuką apie tai, kaip puikiai Vilnių tvarko korupcijoje paskendusio Liberalų Sąjūdžio meras, vardan valdžios politiškai sanguliaujantis su koloradiniais vatnykais iš Tomaszewskio rinkimų akcijos“, – feisbuke rašė A. Bačiulis.

„Šimašius (na gerai, juridiškai Vilniaus savivaldybė) nupirko paslaugų iš Šurajevo už sumą, tik € 416,8 mažesnę nei suma, nuo kurios reikia skelbti viešąjį pirkimą. Kad aiškiau – babkės buvo sumokėtos konkrečiai iš Remygos Oležkai, be jokių ten b*** konkursų. Kaip tarp konkrečių čiuvakų ir turi būti, – savo įžvalgomis dalinosi A. Bačiulis. – Pamenat, prieš pora savaičių Tapinas užvirino skandalą, kad kažkoks buvęs socdemų viceministras darė babkes be konkursų iš konsultacijų senelių namams, nes visi pirkimai buvo mažesni, nei € 10 000? Tai va, su Vilniaus savivaldybės pirkimais iš UAB „Olegas ir storas“ (kas Olegas, tai kaip ir aišku, bet kas tas storas?) lygiai ta pati schema. Ko norėti – juk korupciniai liberalai – geriausi socdeminių bebrų mokiniai“, – teigė A. Bačiulis.

O. Šurajevas įsiliejo į diskusiją, kurią feisbuke pakurstė A. Bačiulis ir teigė, kad visą sandorį tvarkė ne jis, o jo kolega. „Tai čia iki 10 k įstatymas, be konkurso, tiesiog mano kolega pildė ir darė visus teisinius niuansus (ir pasirašinėjo sutartį). Aš tiesiog dirbau prie kitų darbų. Na, ir pasimečiau tvarkoje. Bet dabar jau išsiaiškinau, kaip čia veikia. Ir jo, manau, kad tas „under 10 k įstatymas“ (iki 10 tūkst. – DELFI). Turiu korupcijos rizikų, bet mūsų atveju, akivaizdu, ką mes deklaruojame ir ką darome. Ir kad čia nėra „slaptas“ mokestis už lojalumą. Jei jums taip atrodo – jūsų teisė, bet aš labai aiškiai deklaruoju savo vertybes ir man šioje vietoje viskas aišku“, – feisbuke, atsakydamas į A. Bačiulio diskusiją, teigė O. Šurajevas.

Olegas Šurajevas
Aš tiesiog dirbau prie kitų darbų. Na, ir pasimečiau tvarkoje. Bet dabar jau išsiaiškinau, kaip čia veikia.

Savivaldybė: Vilniaus miesto meras yra įsipareigojęs atsiskaityti už savo darbus

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai į DELFI klausimus atsakė Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vardu. Jų teigimu, pirkimas apklausos būdu buvo vykdomas pagal įstatymus.

„Viešųjų pirkimų įstatymas numato pirkimą apklausos būdu, kai planuojamo pirkimo vertė ne didesnė nei 12 100 eurų su PVM (10 tūkst. be PVM). Šiuo atveju, kaip ir reikalauja įstatymas, buvo apklausti ne mažiau kaip trys tiekėjai ir pasirašyta sutartis su MB „Olegas ir storas“. Vilniaus miesto savivaldybės iš įmonės „Olegas ir storas“ pirko vaizdo medžiagos filmavimo, montavimo, pagaminimo ir adaptavimo paslaugas“, – buvo rašoma DELFI pateiktame atsakyme.

Anot savivaldybės atstovų, nuolat ieškoma formų, kaip visuomenei pateikti teigiamus miesto pokyčius: „Vilniaus miesto meras yra įsipareigojęs atsiskaityti už savo darbus vilniečiams. Nuolat ieškome įvairių formų, kaip tai padaryti, kadangi mieste vyksta daugybė teigiamų pokyčių, ir vilniečiai turi teisę žinoti apie juos. Šiemet pasirinktas vaizdo ataskaitų formatas labai pasiteisino – matome peržiūrų skaičius, kurie svyruoja nuo keliolikos iki keliasdešimt tūkstančių, taip pat gauname viešų ir privačių teigiamų atsiliepimų apie tokį formatą.“