Septynis sovietų omonininkų nužudytus policijos ir muitinės pareigūnus antradienį Medininkų poste pagerbė premjeras Saulius Skvernelis, vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, pirmasis atkurtos Lietuvos faktinis vadovas Vytautas Landsbergis, Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius, tragediją išgyvenęs Tomas Šernas, žuvusiųjų artimieji, muitinės, Sienos apsaugos tarnybos atstovai.

Prie memorialo žuvusiems Medininkuose padėta gėlių, jie pagerbti tylos minute.

Premjeras Saulius Skvernelis, kreipdamasis į artimuosius, pabrėžė, kad pagrindinis uždavinys, ypač aukų artimiesiems, yra siekti, kad „kad nekiltų jokia abejonė, ar ta auka ginant atkurtą valstybę yra prasminga“.

„Pareigūnai, kurie paaukojo gyvybes, parodė, kad atkurtos valstybės institucijos buvo su žmonėmis, su tauta, su mūsų jauna valstybe. Šiandien labai svarbu, kad tai prisimintų jaunoji karta (...), svarbiausia, kad žmonės, kurie gimė po šios tragedijos, gimė nepriklausomoje, laisvoje Lietuvoje, prisimintų ir niekada to nepamirštų“, – sakė S. Skvernelis.

Jis pripažino, kad du dešimtmečius tirtos žudynių bylos rezultatas „negali būti tas, kuris tenkintų mus“.

„Tvirtybės ir tikėjimo, nes šis kraujas, pralietas Medininkų poste, yra labai prasmingas, labai svarbus, buvo vienas iš pamatų mūsų jaunos, atkurtos Lietuvos valstybės“, – pareigūnų artimiesiems linkėjo premjeras.

Pirmasis faktinis šalies vadovas Vytautas Landsbergis savo kalboje kritikavo Lietuvos teisėsaugos institucijas sakydamas, kad jos elgiasi „nevisai tinkamai“. V. Landsbergio pastabų sulaukė „atsainus organizavimas ir minimalios tyrimo jėgos, įkalčių pradanginimai, net liudijimų, stoka paprastų paieškų“, taip pat tai, jog pareigūnai neapklausė kai kurių svarbių liudytojų.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas taip pat svarstė, kad istorija, kai teisingumo išvengė dalis Medininkų žudynių vykdytojų, gali pasikartoti ir Sausio 13-osios byloje.

„Tai, kaip yra jau baigta, turbūt, byla dėl Medininkų, taip bus užbaigta ir Sausio 13-osios byla. Skaitau ir vėl matau tą patį nesusipratimą ar net norą užšluoti pėdsakus, užbaigti nemalonų dalyką – kažkam nemalonų. Mums tai yra garbės ir atsakomybės dalykas, neturime stengtis jo užšluoti“, – akcentavo V. Landsbergis.

Vertindamas Rusijos tyrimų komiteto sprendimą pradėti Lietuvos teisėjų ir prokurorų baudžiamąjį persekiojimą pagal straipsnį dėl „neabejotinai nekalto asmens patraukimo atsakomybėn“, jis ragino svarstyti, ar neverta atsakyti tuo pačiu ir Lietuvai bei inicijuoti baudžiamąsias bylas dėl Rusijos pareigūnų trukdymo vykdyti teisingumą.

„Mums reikia apsispręsti, ar mes įvardiname ir paliekame juos toliau pūti jų baloje, ar žengiame simetrišką atsaką, kuris, galbūt, bus labiau išgirstas pasaulyje“, – aiškino V. Landsbergis.

Vienintelis tragediją išgyvenęs tuometis muitinės pareigūnas, evangelikų reformatų dvasininkas Tomas Šernas prisiminė, kad žuvę kolegos, patyrę žiauriausią išpuolį, „buvo taikūs, mylėjo savo šeimas, turėjo planų gyvenime“.

„Todėl didžiausias paminklas jiems būtų, jei mes visi būtumėme trupučiuką kitais, siektumėme tos taikos, – sakė T. Šernas. – Reikalinga ne tik visų pareigūnų atsakomybė, bet ir visų mūsų, gyvenančių Lietuvoje: kaip mes bendraujame su užsieniečiais, kaip bendraujame būdami užsienyje atostogose, savo darbo vietoje, vienas su kitu“.

Ankstų antradienio rytą Vilniaus arkikatedros Šv. Kazimiero koplyčioje buvo aukojamos mišios, skirtos paminėti Medininkų žudynių 27-ąją sukaktį, vėliau vyks iškilmingi minėjimai Antakalnio kapinėse.

1991 metų liepos 31-ąją Medininkų pasienio poste prie sienos su Baltarusija sovietų omonininkai nužudė septynis Lietuvos pareigūnus – tai Mindaugas Balavakas, Algimantas Juozakas, Juozas Janonis, Algirdas Kazlauskas, Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius nuo šautinių žaizdų galvoje mirė ligoninėje rugpjūčio 2-ąją. Vienintelio sunkiai sužeisto muitinės pareigūno Tomo Šerno gyvybę medikams pavyko išgelbėti.

Dėl Medininkų žudynių nuteistas ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę atlieka buvęs OMON milicininkas Konstantinas Michailovas.

Dar tris omonininkus – Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlyniką ir Aleksandrą Ryžovą – Lietuvos teismai griežčiausia bausme nuteisė už akių, nes Rusija atsisako juos išduoti.

Primenant Medininkų žudynes sekmadienį jau vyko tradicinis bėgimas, pirmadienį surengtas atminimo vakaras Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčioje.