Nors buvęs Lietuvos liberalų sąjūdžio narys savo dalyvavimo LVŽS sąskrydyje nesureikšmino, ekspertai mano kitaip ir įžvelgia tam tikras politines europarlamentaro apsilankymo užuominas.

Politologai neatmeta galimybės, kad pastarasis europarlamentaro vizitas ir vis dažniau pasigirstančios jo žarstomos pagyros valdantiesiems gali būti ženklas, jog 2019 m. vyksiančioje kovoje dėl Vilniaus mero posto „valstiečiai“ gali remti būtent A. Guogos kandidatūrą.

Pats A. Guoga, tvirtindamas, kad ko kas neapsisprendė, ar konkuruos dėl mero kėdės, neatmeta galimybės, jog svarstytų įvairius „valstiečių“ pasiūlymus.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis portalui LRT.lt jau yra užsiminęs, kad LVŽS gali net neieškoti partinio kandidato Kaune ir remti Lietuvoje populiarų Visvaldą Matijošaitį.

Pasak ekspertų, tikėtina, kad įtakos sostinėje siekiantys „valstiečiai“, kaip ir laikinosios sostinės atveju, elgsis racionaliai ir sieks remti tokį kandidatą, kuris turi realius šansus laimėti Vilniuje.

Jų nuomone, „valstiečių“ partijoje tokių politikų, kurie galėtų dabar patraukti didžiausio Lietuvos miesto gyventojų dėmesį, beveik nėra. Sostinės mero rinkimuose žadantis dalyvauti „valstietis“ Tomas Tomilinas, pasak jų, vertybiniu ir ideologiniu atžvilgiu pernelyg nutolęs nuo didmiesčio gyventojų interesų. Tad, svarsto politologai, didelė tikimybė, kad „valstiečiai“ kandidato ieškos iš šalies, o populiariai kalbėti gebantis A. Guoga gali būti vienas realiausių kandidatų įgyti valdančiosios partijos paramą.

Tai, kad „valstiečių“ kandidatu galėtų tapti Vilniaus miesto rinkimuose, iš principo neatmeta ir pats A. Guoga. Nors europarlamentaras sako svarstantis ir galimybę po kadencijos pabaigos apskritai grįžti į aktyvų verslą, kartu pabrėžia, kad itin domisi Vilniaus miesto problemomis ir artėjančiais sostinės mero rinkimais.

Vilniui reikia proveržio, kad vėl ateityje aplenktume Kauną“, - kalbėjo A. Guoga.

Paklaustas, ar pats svarstytų galimybę tapti „valstiečių“ remiamu kandidatu Vilniaus miesto rinkimuose, politikas šios galimybės neatmetė ir pabrėžė, kad tiek su „valstiečių“ lyderiu R. Karbauskiu, tiek su LVŽS Vilniaus skyriaus vadovu ūkio ministro pareigas einančiu Virginijumi Sinkevičiumi jis puikiai sutaria. A. Guoga kartu užsiminė, kad susiklosčius situacijai galėtų svarstyti įvairius „valstiečių“ partijos pasiūlymus.

„Iš tikrųjų mes bendraujame gerai ir, reikia pripažinti, yra nemažai gerų darbų, kuriuos padarė „valstiečiai“. Gal yra kai kas ir nepasisekę, bet norisi prisidėti ir padėti savo idėjomis. Bet jei jie siūlytų vieną ar kitą poziciją, kur galėčiau būti jų kandidatas - tai visada yra svarstytina. Bet to sprendimo šiandien tikrai nėra. Ir to pasiūlymo nėra“, - Eltai kalbėjo A. Guoga.

Kartu politikas negailėjo pagyrų „valstiečių“ Vyriausybės darbui ir asmeniškai R. Karbauskiui. Jo nuomone, R. Karbauskis surinko puikų Ministrų kabinetą ir jau dabar galima matyti proveržį kovojant su korupcija šalyje. Pasak jo, dėl šių priežasčių jis nenustebtų, jei „valstiečiai“, kaip partijos sąskrydyje deklaravo partijos lyderiai, laimėtų ateinančius rinkimus.

„Jei viskas vyks taip ir toliau, jei mažės korupcija, - kodėl „valstiečiai“ neturėtų ir toliau laimėti rinkimų“, - apibendrino A. Guoga.

Kad A. Guoga galėtų įgyti „valstiečių“ paramą Vilniaus miesto rinkimuose, neneigė ir V. Sinkevičius. Pasak jo, nėra griežto užsibrėžimo kelti būtinai tik partinį kandidatą. V. Sinkevičius tvirtino, kad partija yra atvira ir nepartiniams kandidatams.

„Mes esame atviri, ir kiekvienas miestui turintis viziją, manau, kad tikrai galės vidiniuose skyriaus rinkimuose dalyvauti, pristatyti savo programą“, - Eltai sakė V. Sinkevičius.

„Galime turėti įdomius vidinius rinkimus Vilniaus mieste, o kandidatas bus partinis ar ne - mes neturime didelės preferencijos. Kol kas tik Tomas Tomilinas yra pasiskelbęs. Kitų kandidatų neturime“, - apibendrino V. Sinkevičius.

Tuo tarpu politologai pabrėžė, kad visiškai nenustebtų išgirdę, kad „valstiečių“ remiamu kandidatu Vilniaus mero rinkimuose tapo A. Guoga. Pasak jų, ne tik politiko apsilankymas „valstiečių“ sąskrydyje, bet ir pastaruoju metu iš europarlamentaro pasigirstanti retorika valdančiųjų atžvilgiu išduoda, kad ši galimybė yra realiai svarstoma jau dabar.

„Nemanau, kad tokie politikai kaip Guoga važinėtų į sąskrydžius tiesiog iš neturėjimo ką veikti. Tai tikrai nėra ta vieta, kurioje būtų smagus laiko praleidimas. Aš manau, kad čia labai aiškiai atsiskleidžia interesai. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad pastaruoju metu Antano Guogos retorika „valstiečių“ atžvilgiu yra pozityvi ir labai palanki. Tai rodo, kad jis bendradarbiavimo su „valstiečiais“ neatmeta“, - aiškino Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė.

Pasak jos, neatmestina tikimybė, kad ir „valstiečiai“, suprasdami ribotas savo partinių kandidatų galimybes varžytis Vilniuje, šią galimybę taip pat rimtai svarsto.

„Galbūt ir patys „valstiečiai“ svarsto, jog A. Guogos kandidatūra gali nebūti šūvis pro šalį. Nors Antanas Guoga ir yra rizikingas kandidatas, tačiau jis gali gana neblogai pakonkuruoti rinkimuose, jei tik pasirinks gerą rinkimų kampanijos strategiją. O „valstiečių“ parama gali duoti ir naudos, nes toli gražu ne visas Vilnius yra homogeniškas ir išimtinai balsuojantis už dešiniuosius, kaip kartais įsivaizduojama“, - kalbėjo R. Urbonaitė, pabrėždama, kad „valstiečiai“ ir europarlamentaras į bendradarbiavimą Vilniaus miesto mero rinkimuose gali pažiūrėti labai pragmatiškai, nepaisydami nei ideologijų, nei pažiūrų.

Panašios nuomonės buvo ir MRU docentas Virgis Valentinavičius. Jis taip pat pabrėžė, kad LVŽS partijai priklausantys kandidatai turi menkas galimybes laimėti mero rinkimus Vilniuje.

„T. Tomilinas, kaip seniai deklaravęs kovą su pasauliniu neoliberalizmu, yra labai stipriai ideologiškas ir nebent provincijoje galėtų ką nors laimėti. Bet Vilniuje tai padaryti būtų kur kas sunkiau. Šiuo metu tarp „valstiečių“ apskritai nėra pajėgaus kandidato į miesto merus“, - sakė MRU docentas.

Tai, pasak jo, viena iš priežasčių, kodėl jis nenustebtų išgirdęs, kad A. Guoga tapo „valstiečių“ kandidatu Vilniaus miesto mero rinkimuose.

„Tikrai nenustebčiau, nebent R. Karbauskis atras geresnį kandidatą. Dabar tokio nesimato“, - tvirtino V. Valentinavičius.

Politologas kartu pridūrė, kad tarp liberalią politiką tęsiančios „valstiečių“ vyriausybės ir A. Guogos nėra didelių pažiūrų skirtumų. Dėl šios priežasties, samprotavo MRU docentas, A. Guoga ir žarsto komplimentus Sauliaus Skvernelio darbui. Tai, pasak jo, dar vienas veiksnys, kodėl bendradarbiavimas tarp A. Guogos ir „valstiečių“ yra realus.

Galiausiai, akcentavo V. Valentinavičius, R. Karbauskis turi nemažai patyrimo rinkimuose naudoti populiarius visuomenės veikėjus, o A. Guoga tapti herojumi, keliančiu partijos reitingus. Politologas priminė, kad R. Karbauskis Seimo rinkimuose puikiai išnaudojo S. Skvernelio populiarumą, o A. Guoga tapo savotišku herojumi ir reitingų kėlėju Liberalų sąjūdžio partijoje.