Iš miesto ir rajono vadovų kukliausi skaičiai – Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus Rimanto Paužos deklaracijoje.

Valstybės tarnautojas, anksčiau turėjęs nuosavą verslą, pernai nurodė sukaupęs 8850 Eur vertės turto. Tiek vertas jo nekilnojamasis turtas. Nors asmenys, privalantieji deklaruoti turtą, turi nurodyti ir automobilių, juvelyrinių, meno dirbinių ar kitų privalomų registruoti daiktų vertę, taip pat deklaruoti jų vardu registruotus žemės sklypus, turimas akcijas bei santaupas, R. Paužos deklaracijoje eilutėse prie visų šitų gėrybių – nuliai.

Negana to, administracijos direktorių slegia dar ir 20 tūkst. eurų skola.

Ne ką turtingesnė ir jo sutuoktinė. Loretos Paužienės deklaracijoje vienintelis turtas – nekilnojamasis turtas, vertas lygiai tiek pat, kiek ir valdomas vyro – 8850 Eur. Tiesa, L. Paužienės kišenės bent jau nespaudžia įsipareigojimai bankams.

Iš darbo – tik nuostoliai

Paužų šeimos nekilnojamojo turto bendra vertė siekia 17700 Eur. Panevėžio nekilnojamojo turto skelbimuose už tokią sumą siūloma pirkti nebent vieno kambario butą Kniaudiškių gatvėje.

R. Pauža tvirtina gyvenantis kaip eilinis panevėžietis – nuo algos iki algos ir dar mokantis paskolą bankui. Anot direktoriaus, vienintelis jo ir sutuoktinės turtas – butas Biržuose, už kurį jiedu tebėra skolingi bankui. R. Pauža sako neturintis nei žemės sklypo, meno kūrinių ir juvelyrikos neperkantis, santaupų irgi nesukaupia, o važinėja ne savo, bet įmonės vardu registruotu automobiliu, todėl šio neprivalantis deklaruoti. R. Pauža yra įkūręs individualiąją įmonę – architektūros ir urbanistikos studiją, kuri veiklos nevykdo.

„Mano didžiausias turtas – vaikai. Į juos investuota, visos trys dukros išmokytos. Visa, ką per gyvenimą esu uždirbęs – iš privačios veiklos. Valstybės tarnyboje turtų nesukaupsi, čia gyveni nuo algos iki algos“, – teigė Savivaldybės administracijos vadovas.

R. Pauža valstybės tarnyboje skaičiuoja 14-a metų su pertraukomis. Yra dirbęs Šiaulių savivaldybėje pusantrų metų, vėliau aštuonetą metų vadovavo Panevėžio Architektūros ir urbanistikos skyriui, dar po porą metų triūsė Kazlų Rūdos ir Biržų savivaldybėse, o prieš metus paskirtas Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriumi.

„Minčių sugrįžti į verslą visada yra. Todėl ir palikta įmonė, kad turėčiau galimybę pereiti į kitą darbą“, – sako R. Pauža.

Architektas, valgantis valstybės tarnautojo duoną, teigia nebesiejantis ateities su karjera šioje srityje.

„Turėjau minčių kažką pakeisti, nuveikti. Dabar matau, kad mano lūkesčiams nebuvo lemta išsipildyti. Kliūčių ruožai šitame darbe tėra nervų ir sveikatos gadinimas. O dar ir papildomos išlaidos nemažos. Kasdien važinėju į darbą iš Biržų ir niekas degalų išlaidų nekompensuoja, o taip susidaro apie 300 Eur per mėnesį“, – skaičiuoja R. Pauža.

Turi gerus uošvius

Turtai bei materialiosios vertybės esą svetimos ir Panevėžio vicemerui, kurį laiką ragavusiam Seimo nario duonos, Petrui Luomanui. Politikas deklaravo turintis žemės sklypą, vertą 1600 Eur, bei šiek tiek – per 16 tūkst. Eur santaupų. Tačiau vicemeras pernai dar nebuvo atsiskaitęs su bankais – jiems skolingas daugiau nei 14 tūkst. Eur. Pagal oficialius duomenis, vicemeras neturi nei automobilio, nei nuosavos pastogės.

Jo sutuoktinė, muzikos pedagogė Vidmanta Luomanienė deklaravo 3000 Eur vertės automobilį ir šiek tiek – apie 3800 Eur santaupų. Deklaracijos duomenimis, moters finansinė padėtis dar prastesnė nei sutuoktinio, nes turinti paskolą, didesnę už visą pačios valdomą turtą. Pernai ji bankams buvo dar negrąžinusi per 9000 Eur.

Šiuo metu atostogaujantis ir į Makedoniją keliaujantis P. Luomanas juokauja turtų nesukaupęs, mat esantis pernelyg šykštus.

„Nesuprantu, kodėl žmonės per gyvenimą kaupia, kaupia, kad kažkam paliktų. Aš iš karto išleidžiu, kam reikia“, – aiškino kelionėje atsiliepęs politikas.

Ganėtinai kuklius skaičius savojoje deklaracijoje P. Luomanas aiškina geromis gyvenimo sąlygomis pas uošvius – su šeima įsikūręs jų namuose.

Vicemerui patinka hibridai

Panevėžio meras, architektas Rytis Račkauskas pernai deklaravo 137 961 Eur vertės turtą. Didžiausią jo dalį sudaro sukauptos santaupos – per 70 tūkst. Eur. Turimą nekilnojamąjį turtą meras įvertinęs 54 tūkst. Eur, taip pat nurodė esąs įsigijęs žemės sklypą už kiek daugiau nei 2000 Eur bei panašios vertės meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių ar kitų privalomų registruoti daiktų. Mero sąskaitoje – ir šiek tiek vertybinių popierių.

Iki 2015 m., kol laimėjo tiesioginius Panevėžio mero rinkimus, R. Račkauskas užsiėmė privačiu verslu – buvo įkūręs individualiąją architektūros įmonę „Improvizacija“, kurios veikla šiuo metu sustabdyta.

Pagal turto deklaraciją, per daugiau nei trejetą pastarųjų metų R. Račkausko turtas padidėjo vos 3 000 Eur.

Taip pat iš privataus verslo į politiką atėjusio vicemero Alekso Varnos visas turtas vertinamas 107 tūkst. Eur. Iš jų 49 662 Eur – santaupos banke. Vicemerui, atrodo, patinka brangūs automobiliai. Deklaracijoje politikas nurodo, jog jo transporto priemonė verta daugiau nei 35 tūkst. Eur. Naują hibridinį automobilį „Toyota“ A. Varna įsigijo 2016-aisiais.

Pagal valdomo turto vertę nuo vicemero nedaug atsilieka ir sutuoktinė. R. Varnienė deklaravusi 83 tūkst. Eur vertės turtą. Pusę šios sumos sudaro moters santaupos.

Į politiką A. Varna prieš trejetą metų nėrė iš verslo – 11 metų ėjo generalinio direktoriaus, vėliau – konsultanto pareigas įmonėje „Panoden“, užsiimančioje pakuočių gamyba.

„Visas sukauptas turtas – iš verslo laikų. Į Savivaldybę dirbti einama ne apie asmeninį pelną galvojant“, – sako A. Varna.

Investuoja į vertybinius popierius

Prie Panevėžio rajono vairo stovi ir eiliniam rinkėjui įspūdingas sumas deklaracijoje nurodę politikai, ir dar nespėjusieji turtų sukaupti, bet prasiskolinusieji bankams.

Rajono mero valstiečio Povilo Žagunio turtas vertinamas 484 tūkst. Eur. Iš jų piniginių santaupų rajono vadovas deklaravo sukaupęs per 149 tūkst. Eur. Didžiausią dalį mero turto sudaro vertybiniai popieriai. Jų vertė per porą metų šoktelėjo nuo 200 tūkst. Eur 2015-aisiais iki 300 tūkst. Eur. 2017 m.

Meras yra ne kartą sakęs, kad nematantis stabilesnės ir geresnės nišos investicijoms nei valstybės obligacijos.

„Nesu koks finansų makleris, nežinau, kur pasirinkti investuoti, man kol kas saugiausiai ir patikimiausiai atrodo Lietuvos vertybiniai popieriai“, – sako P. Žagunis.

Mero sutuoktinės deklaracijoje skaičiai kur kas kuklesni. Moteris deklaravusi kiek daugiau nei 53 tūkst. Eur vertės turtą, iš jų – apie 29 tūkst. Eur sudaro santaupos.

Pinigus valdo šeimos vyrai

Panevėžio rajono vicemeras socialdemokratas Antanas Pocius materialinėmis gėrybėmis nesišvaisto. Bendra jo turto vertė pernai siekė per 78 tūkst. Eur, tačiau mero pavaduotojas dar negrąžinęs daugiau nei 23 tūkst. Eur paskolos. A. Pociaus sutuoktinė deklaravo turinti šiek tiek – per 3000 Eur santaupų ir daugiau nieko.

Turtus šeimoje valdo ir rajono administracijos direktorius Eugenijus Lunskis. Jis deklaravo turintis nekilnojamojo turto, santaupų ir automobilį, kurie kartu sudėjus verti 37 tūkst. Eur. Tačiau dar pernai direktorius bankams buvo skolingas daugiau nei 15 tūkst. Eur. Jo sutuoktinė deklaravo turto visiškai neturinti.

Prasigyveno iš ūkio

Tarp Panevėžyje rinktų Seimo narių turtingiausias valstietis Petras Nevulis. Iki Seimo rinkimų žemę dirbęs ir ūkininkavęs politikas sukaupęs daugiau nei 324 tūkst. Eur vertės materialinių gėrybių. Deklaracijoje P. Nevulis nurodė, jog didžiausias jo turtas esanti žemė – šioji verta per 227 tūkst. Eur. Automobilių Seimo narys deklaravo turintis už daugiau nei 33 tūkst. Eur. P. Nevulis sako, kad tiek kainuoja šeimos trys lengvosios mašinos ir sunkvežimis.

Ūkininkaujantis Seimo narys vis dėlto irgi nėra laisvas nuo bankų. Politikas skolingas tiek, kiek eiliniam jo rinkėjui, kaimo žmogui, per gyvenimą vargu ar pavyktų sutaupyti – daugiau nei 223 tūkst. Eur. Ne ką kuklesni skaičiai ir ūkininkaujančio parlamentaro žmonos deklaracijoje. Jos valdomas turtas vertas daugiau nei 320 tūkst. Eur, bet moters finansiniai įsipareigojimai taip pat viršija 200 tūkst. Eur.

Išlaidauti neturi iš ko

Šimtatūkstantinę sumą siekia ir Seimo narės konservatorės Rasos Juknevičienės turtas. Jo bendra vertė – kiek daugiau nei 107 tūkst. Eur. Parlamentarė negali pasigirti nei brangiais sklypais, nei automobiliais ar solidžiomis santaupomis. Tik privalomas registruoti nekilnojamasis turtas, įvertintas 100 tūkst. Eur.

Parlamentarė šeimos turtą su sutuoktiniu pasidaliję po lygiai. Zenonas Juknevičius deklaravęs visko turintis tiek pat, kiek ir žmona, išskyrus santaupas. R. Juknevičienė nurodo susitaupiusi 1900 Eur, jos sutuoktinis juodai dienai nepasidėjęs nė euro.

Pasak daugiau nei 20 metų Seime dirbančios R. Juknevičienės, vienintelis jųdviejų užgyventas turtas – apie 1997-uosius statytas maždaug 100 kv. m namas Vilniuje.

„Kad pasistatytume namą, pardavėme butą, du sklypus, garažą. Nėra Seimo nario atlyginimas toks didelis. Reikia pragyventi, apsirengti, ypač moteriai. Neišlaidaudama nesiskundžiu, bet be papildomos veiklos Seimo narys turtų nesusikraus. Kiti turi šeimos verslus, jų gal kitoks gyvenimas, o aš gyvenu tik iš Seimo narės atlyginimo“, – teigė R. Juknevičienė.

Akcijos už simbolinę kainą

Iš žiniasklaidos į politiką su valstiečiais atėjęs, o dabar prie konservatorių besišliejantis parlamentaras Bronius Matelis deklaravo maždaug 78 tūkst. Eur vertės turtą. Daugiausia – per 45 tūkst. Eur vertas Seimo nario nekilnojamasis turtas.

Praėjusiais metais B. Matelis negalėjo pasidžiaugti laisve nuo skolų – parlamentaro negrąžinti įsiskolinimai siekė per 16 tūkst. Eur.

Išrinktas į Seimą B. Matelis oficialiai deklaravo atsisveikinęs su žiniasklaidos verslu – laikraštį leidžiančios įmonės akcijas perleidęs žmonai Liminai Matelienei. Pastarosios turto deklaracijoje nurodoma, kad ji valdanti vos 2896 Eur vertės akcijas. Visas L. Matelienės valdomas turtas, deklaracijos duomenimis, vertas kiek daugiau nei 42 tūkst. Eur.

Kukliausias tarp Panevėžyje rinktų Seimo narių – turtais negalintis pasigirti Povilas Urbšys. Politikas kartu su žmona butą įvertinę po 12934 Eur kiekvienam, dar abu deklaravo turintys žemės, kuri iš viso verta šiek tiek per 2000 Eur.

Antrą kadenciją Seime dirbantis P. Urbšys susitaupęs kiek daugiau nei 11 tūkst. Eur. ir važinėjantis beveik 6000 Eur vertės vieninteliu šeimos automobiliu.