„Vaikai negali būti siejami su kontroversiškomis organizacijomis, juo labiau dalyvauti jų renginiuose arba tapti kitų valstybių propagandos įrankiais. Užsienio reikalų ministerija savivaldybei nerekomendavo vykti į festivalį Rusijoje“, – rašoma pranešime.

Kaip teigiama pranešime, po pernykščio panašaus atvejo Plungėje ŠMM kartu su Užsienio reikalų, Krašto apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijomis, Valstybės saugumo departamentu (VSD), Lietuvos Šaulių sąjunga ir kitomis organizacijos parengė atmintinę tiems, kurie įgyvendina tarptautinius renginius vaikams ir jaunimui.

Atmintinėje informuojama, kaip atpažinti galimas grėsmes ir tinkamai į jas reaguoti, kad reikėtų atkreipti dėmesį, kas yra renginio organizatoriai, rėmėjai, kokia renginio programa ir tikslai. Atmintinė buvo išplatinta ir visoms savivaldybėms.

Meras problemos nemato

Plungės meras Audrius Klišonis jau ne pirmą kartą turi aiškintis dėl to, kad lietuviai vaikai važiuoja į Rusiją. Pernai Plungės vaikai lankėsi stovykloje, kurioje susitiko su Kremliaus propagandinės organizacijos „Naktiniai vilkai“ nariais. Tuomet meras sakė, kad susitikimas buvo netikėtas ir paprasčiausiai įvyko klaida.

DELFI pavyko išsiaiškinti, kad ir pats A. Klišonis yra susitikęs su šios organizacijos atstovais. Tiesa, meras neprisiminė, kada tai vyko. Tačiau, anot jo, tas susitikimas jam jokios įtakos nepadarė.

A. Klišonis mano, kad dėl kvietimo į festivalį „Novyj mir“ kilęs sujudimas tėra tik audra stiklinėje. Jis įsitikinęs, kad šis festivalis yra politinis ir kad vaikai yra įtraukiami į rusų propagandos tinklą.

Tuo metu DELFI kalbinti ekspertai mano, kad tokie ir panašūs festivaliai yra Rusijos įtakos skleidimo įrankis ir vaikai juose dalyvauti neturėtų.