Šiemet režisierius Arūnas Matelis pristatė filmą „Nuostabieji lūzeriai“, kuriame pasakoja apie dviračių lenktynių dalyvius, vadinamuosius gregorius, kurių pagrindinė misija yra padėti komandos lyderiui laimėti. Jie tarnauja paduodami jam maisto, vandens.

Dviračių sporte šie varžybų dalyviai puikiai supranta savo vaidmenį. Prezidento rinkimuose, pasak Vytauto Didžiojo universiteto politologo Lauro Bielinio, irgi būna tokių dalyvių, tačiau jie ne visada aiškiai supranta, kad yra dengėjai.

„Nors yra ir tokių, kurie tikrai yra įkalbami ir veikia tais tikslais – laimėjus jų dengiamam kandidatui jie gauna neblogas pozicijas, jiems atsilyginama gerais postais“, – sakė L. Bielinis.

Intriga dėl V. Ušacko

Intrigą, kokį vaidmenį rinkimuose užims V. Ušackas sukėlė pasklidusi informacija, kad galimai jo rinkimų štabui galėtų vadovauti Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

V. Ušackas yra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD)narys. P. Mačiulis yra V. Matijošaičio judėjimo „Vieningas Kaunas“ narys. O V. Matijošaičiui, kaip merui, simpatijų neslepia valstiečiai-žalieji, savo partiniame laikraštyje netgi skyrę vietos pozityvaus turinio interviu su juo.

Pats V. Ušackas nei patvirtina, nei paneigia to, kad P. Mačiulis gali būti jo pagalbininku prezidento rinkimuose.

„Aš nesu paskelbęs apie savo kandidatavimą, planuoju tai padaryti per artimiausius du mėnesius. Rinkimų kampanija, atrodo, prasideda tik lapkritį. Kol nesu paskelbęs apie savo kandidatavimą, tai neturiu nei štabo, nei vadovo“, – sakė jis.

V. Ušackas neneigia, kad pažįsta P. Mačiulį, sako, kad jie yra seni draugai, bendraminčiai.

„Kai dalyvausiu rinkiminėje kampanijoje, be abejonės jį svarstysiu kaip vieną iš galimų sau artimiausių bendražygių. Šiuo metu nesu paskelbęs dalyvauti rinkimuose, neturiu štabo, neturiu kur ką kviesti.“, – sakė jis.

V. Ušackas yra pareiškęs, kad planuoja dalyvauti prezidento rinkimuose, ir galutinai apsispręs vasaros pabaigoje.

Jis sako, kad sieks „būti visų Lietuvos piliečių kandidatu nepriklausomai nuo partiškumo“.

„Jeigu TS-LKD rems mane, būsiu dėkingas. Jeigu kitos partijos arba judėjimai siūlys savo paramą, aš taip pat svarstysiu. Klausimus, susijusius su štabu ir kitais dalykais, spręsiu, kai prasidės rinkimų kampanija“, – sakė V. Ušackas.

Su pačiu P. Mačiuliu DELFI nepavyko susisiekti.

Kelia klausimą dėl tikrųjų intencijų

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Šarūnas Liekis pabrėžia, kad kalbos dėl P. Mačiulio kol kas nėra patvirtintos, tai – tik spekuliacijos.

„Ko gero, kol kas visi dėliojasi vaidmenimis. Kažkas bus pagrindiniai kandidatai, o kažkas – dubleriai. Ir V. Ušackas gali taikyti į dublerio poziciją“, – sakė Š. Liekis.

L. Bielinis nemano, kad V. Ušackas tai darytų sąmoningai.

„Galbūt, jam tai ištiks pačiam to netgi nenorint. Visko gali būti. Ar jis pats apsiima vaidinti štai tokį vaidmenį, aš abejočiau. Žinodamas jo ambicijas, jo politinius resursus ir politinio gyvenimo istoriją, aš nemanyčiau, kad jis pasitenkintų antru planu, būti kažkieno dengėju“, – sakė L. Bielinis.

Jo manymu, V. Ušackas siekia suburti aplink save kuo platesnį frontą – ir dešiniuosius, ir neturinčius aiškios ideologijos, bet su aiškia ūkine platforma – kaip V. Matijošaičio „Vieningas Kaunas“.

Reitinguose buvo pokyčių

Birželio 19-27 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ naujienų portalo DELFI užsakymu atlikta apklausa, už kurį kandidatą į prezidentus žmonės atiduotų savo balsą, jeigu rinkimai vyktų jau ateinantį sekmadienį, pateikė staigmenų. Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis iškrito iš pirmojo trejetuko, jo vietą užėmė V. Ušackas, kurio bendras reitingas nepasikeitė.

Plačiau su paskutinės „Spinter tyrimų“ apklausos rezultatais galima susipažinti čia.

L. Bielinis teigė, kad šiuo metu dar anksti tvirtinti, kad visus kandidatus prezidento rinkimuose jau esame identifikavę viešai.

„Kol nebus galutinio kandidatų sąrašo, to galime abejoti ir laukti žvaigždės nusileidžiančios iš dangaus“, – sakė politologas.