VMI nuolat skelbia politikų, tarnautojų ir kitų gyventojų turto deklaracijas, kuriose šie privalo nurodyti nekilnojamojo turto, kelių transporto priemonių, akcijų, pinigų ir kito turto vertę.

Tačiau prie R. Karbauskio pavardės skyriuje „kelių transporto priemonių vertė“ neįrašytas joks skaičius, nors kitoje deklaracijoje jis nurodęs, kad prabangų amerikietišką visureigį pirko už 105,7 tūkst. Eur.

Išgirdęs klausimą apie savo automobilį, įstatymų leidėjas R. Karbauskis kiek sutriko ir sakė manęs, kad pagal galiojančius teisės aktus šioje deklaracijoje jo deklaruoti nereikia.

Paklaustas, kodėl VMI deklaracijoje nėra nurodyta automobilio vertė, R. Karbauskis labai nustebo, kad automobilį šioje deklaracijoje apskritai reikia deklaruoti.

„Man niekas pastabų dėl šito nereiškė. Aš visada tikrinuosi, man atrodo, kad mašinų niekada nerašo į turto deklaraciją. Čia gera pastaba, aš visą laiką turėjau mašiną, visą laiką deklaravau ją interesų deklaracijoje, o dėl šitos deklaracijos man pastabų niekas niekada nereiškė“, – DELFI sakė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar nėra automobilio pardavęs, R. Karbauskis tikino, kad tikrai ne, o deklaracijoje jo nenurodė tik dėl to, kad manė, jog nereikia.

„Ne, nepardaviau. Jeigu aš būčiau pardavęs, turėčiau išbraukti iš interesų deklaracijos. Bet kadangi aš turiu, tai neišbraukiau. Man truputį keista, kiek prisimenu, niekada nebuvo, kad reikia traukti autotransporto priemones, bet aš dabar jau pasimečiau.

Neturiu intereso nieko slėpti, tai yra akivaizdu, nes deklaruoju kitoje deklaracijoje. Bet jeigu pažiūrėsite mano ankstesnes deklaracijas, irgi matysite, kad ten mašinos nėra. Tikrai jokio tikslo nebuvo ką nors slėpti, galbūt kažkokia klaida“, – DELFI tikino LŽVS pirmininkas.

R. Karbauskis kiek vėliau DELFI patikino, kad deklaraciją papildys ir sąmoningai nesiekė nuslėpti savo turimo automobilio.

VMI: automobilį deklaruoti privaloma

Gyventojų turto deklaravimo įstatymas priimtas dar 1996 m. Pastarąjį kartą jis keistas 2017 m. pabaigoje ir 2018 m. pradžioje, kai R. Karbauskis jau buvo šios kadencijos Seimo narys.

DELFI kreipėsi į VMI, norėdami patikslinti, ar gyventojų turto deklaracijoje privaloma deklaruoti transporto priemones. VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė teigė, kad deklaruoti privaloma gyventojui ir jo šeimos nariams nuosavybės teise priklausantį turimą turtą, taigi ir automobilį.

Politikai ir jų šeimos nariai, taip pat daugelis kitų asmenų, privalo deklaruoti šį turimą turtą: nekilnojamąjį daiktą, įskaitant nebaigtą statyti statinį; kilnojamąjį daiktą, jeigu šios rūšies daiktui privaloma teisinė registracija (automobiliai registruojami privalomai); pinigines lėšas, jeigu jų bendra suma viršija 1,5 tūkst. Eur; pasiskolintas ir paskolintas lėšas, kurių suma viršija 1,5 tūkst. Eur; meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieneto vertė viršija 1,5 tūkst. Eur ir kt.

Įstatyme taip pat numatyta VMI teisė tikrinti tokio turto įsigijimo šaltinių kilmę ir duomenų apie deklaruotą turtą skelbimas VMI interneto svetainėje.

Anot VMI atstovės, privaloma deklaruoti ir Lietuvoje, ir užsienio valstybėse esantį išvardytą turtą.

VMI atkreipia dėmesį, kad gyventojų turto (šeimos) deklaracijas teikiantys asmenys yra patys atsakingi už pateiktą informaciją ir jos tikslumą. Duomenys gali būti tikslinami už penkerius praėjusius kalendorinius metus, visgi, deklaracijas pateikti laiku vengiantiems, iš viso jų nepateikusiems, ar neteisingai duomenis nurodžiusiems asmenims numatyta ir administracinė atsakomybė.