Anot JAV apygardos teismo teisėjos Virginios Kendall, N. Venckienė tvirtina, kad jai iškelti kaltinimai yra politiškai motyvuoti ir neatitinka teisinių kriterijų. V. Kendall taip pat sakė, kad N. Venckienei nepavyko įrodyti, jog Lietuvos teisėsaugai trūko galimų priežasčių jai apkaltinti, ir kad įrodymai, kuriuos pateikė jos advokatai, nerodo, kad buvo pažeistos N. Venckienės pilietinės teisės.

N. Venckienės advokatai apskundė šį sprendimą ir vienas iš jų pareiškė esąs tikras, kad N. Venckienė, kuri yra laikoma JAV federaliniame kalėjime nuo vasario mėnesio, kai pasidavė pareigūnams, liks Čikagoje, kol 7-asis JAV apygardos apeliacinis teismas išnagrinės jos bylą.

N. Venckienė gyveno atokiuose šiaurės vakariniuose Čikagos priemiesčiuose, kur dirbo floriste.

„Teisėja mano mamai iš esmės paskelbė mirties nuosprendį“, – po teismo posėdžio per ašaras sakė jos sūnus Karolis Venckus. Jis pridūrė, kad „kad nėra visiškai jokių galimybių“, kad N. Venckienė Lietuvoje sulauks sąžiningo teismo. „Garantuoju, kad jie pripažins ją kalta ir skirs jai griežčiausią bausmę“, – sakė 19 metų K.Venckus.

Jis taip pat sakė manantis, kad Lietuvos teisėsauga jo motinai iškels papildomų kaltinimų. Vienu metu per teismo posėdį N. Venckienė vos nenualpo ir teisėja liepė padaryti 10 minučių pertrauką, nors N. Venckienė tam prieštaravo.

N. Venckienė iš Lietuvos pabėgo 2013 metais, bijodama, kaip skelbiama, dėl savo gyvybės. Jos teigimu, ji padėjo atskleisti aukštų sluoksnių korupciją, susijusią su jos 4 metų dukterėčios tvirkinimu 2008 metais. Tokie pareiškimai sukėlė įvykius, per kuriuos Lietuvoje įtartinomis aplinkybėmis mirė keturi žmonės. Tuo pačiu metu teisėja dirbusi N. Venckienė Lietuvoje spėjo padaryti politinę karjerą: ji buvo pradėjusi vadovauti opozicinei partijai ir buvo išrinkta į šalies parlamentą.

Lietuvos teisėsauga taip pat teigia, kad N. Venckienė fiziškai kovojo su policija, kuri bandė paimti mažą mergaitę iš N. Venckienės globos. Lietuvoje ji taip pat kaltinama tuo, jog žemino teismą ir nepakluso teismo nurodymams.

N. Venckienė ir jos advokatai tvirtina, kad šie kaltinimai tėra nusižengimai ir yra sufabrikuoti. Ji laikosi pozicijos, kad grįžus į Lietuvą, teisėsauga ją nubaus ir gali nužudyti.

Federaliniai prokurorai sako, kad laikosi su Lietuva sudarytos sutarties, kuri ragina JAV valstybės sekretorių nustatyti, ar ekstradicija yra teisėta. Valstybės departamentas pritartė N. Venckienės ekstradicijai. Tačiau N. Venckienės advokatai tikina, kad Valstybės departamento sprendimas neturi teisėjo galios ir kad Lietuvos prokurorai bando „prikelti pasibaigusius senaties terminus“ N. Venckienės veiklai, kuri Jungtinėse Valstijose atitinka Pirmųjų Konstitucijos pataisų žmogaus teises. Jie taip pat pažymi, kad N. Venckienė buvo tapusi „mažiausiai vieno bandymo nužudyti taikiniu“.

Per paaiškinimą, kuris truko visą valandą, V. Kendall, remdamasi precedento teise ir sutarties formuluote, šiuo argumentus atmetė.

Be to, N. Venckienės advokatai rodė įstatymo projektus, kuriuos praėjusį mėnesį pristatė JAV Atstovų rūmų nariai, respublikonas iš Ilinojaus 14-osios apygardos Randy Hultgrenas ir respublikonas iš Naujojo Džersio 4-osios apygardos Chrisas Smithas, raginę sustabdyti N. Venckienės ekstradiciją, kol bus išnagrinėtas jos prašymas gauti politinį prieglobstį JAV. V. Kendall nusprendė, kad nelauks, kol šiuos įstatymo projektus patvirtins Kongresas. „Teismas aklai nespėlios, kada ir kaip Kongresas imsis veiksmų“, – pareiškė ji.