V. Pranckietis pabrėžė, kad rudens sesijoje Seimas gali siekti atmesti prezidentės Dalios Grybauskaitės veto dėl gydymo įstaigų reformos bei analogiškai pasielgti, jei prezidentūra nuspręstų vetuoti referendumo pataisų įstatymą.

V. Pranckietis, trečiadienį kalbėdamas „Žinių radijui“, stebėjosi D. Grybauskaitės sprendimu vetuoti gydymo įstaigų reformą. Pasak jo, nei Seimo Teisės departamentas, nei Teisės ir teisėtvarkos komitetas nebuvo išsakęs nuomonės, kad projektas gali prieštarauti Konstitucijai. V. Pranckietis tvirtino, kad įstatymas buvo derintas ir su prezidentūra.

„Tie projektai buvo derinami ir su prezidentūros specialistais, ir išankstinių tokių nuostatų nebuvo, bet galutinėje atsirado, tai kelia įvairių minčių“, - sako V. Pranckietis ir ragino gilintis į priežastis, kodėl prezidentė siūlomą reformą vetavo.

V. Pranckietis pabrėžė, kad sprendžiant dėl tolesnių veiksmų, reikia siekti suderinti Seimo ir prezidentės pozicijas.

„Bet, žinoma, yra įmanomas variantas ir atmesti veto (prezidentės veto dėl gydymo įstaigų. - ELTA)“, - sakė Seimo vadovas.

V. Pranckietis atviravo, kad dėl referendumo pataisų įstatymo atitikties Konstitucijai jam kilo minčių, jog ši valdančiųjų iniciatyva gali prieštarauti Konstitucijai. Tačiau, pabrėžė V. Pranckietis, valdantieji yra pasirengę patys kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo.

Seimo pirmininkas sakė, kad planuojamas referendumas dėl dvigubos pilietybės yra patekęs į patinę situaciją. Valdančiųjų siekį nuleisti kartelę referendumui, viena vertus, kritikuoja Konstitucijos ekspertai ir prezidentė, kita vertus, valdantieji tvirtina, kad referendumą organizuojant, nenuleidus kartelės, jis tiesiog neįvyks.

„Esame tokioje patinėje situacijoje, kada mūsų pačių reglamentuojantys dokumentai mus varžo“, - apibendrino V. Pranckietis.