Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas - vienas didžiausių renginių, sutraukiantis didelę dalį jaunųjų lietuvių lyderių, jį finansuoja daug valstybės institucijų, įmonių, privačių rėmėjų, todėl negali likti jokių abejonių dėl tokiam tikslui skiriamų lėšų tinkamo panaudojimo, ataskaitos turi būti skelbiamos viešai, aiškiai atsakant į visus finansavimo skaidrumo klausimus“, - sakė Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas.

Žurnalistas Andrius Tapinas šią savaitę viešai paskelbė, kad nuo renginio organizatorių šalinasi Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga, kurios naujai išrinkta valdyba kelia klausimą dėl jau keletą metų organizuojamų suvažiavimų finansavimo skaidrumo.

Pagal pirminę informaciją, kyla abejonių dėl valstybės institucijų ir įmonių skiriamų paramos lėšų tinkamo panaudojimo, nes viešai nėra pateikiama jokių duomenų apie gautas lėšas, jų panaudojimą, nevykdomos audito procedūros.

Pasak komisijos narės Rūtos Miliūtės, specialų posėdį planuojama šaukti liepos 18 dieną. Jame tikimasi sulaukti PLJ susitikimo organizatorių, su jais nesutariančių PLJ sąjungos vadovų, finansinę paramą skyrusių valstybės institucijų ir įmonių, taip pat jaunimo politiką formuojančių ir įgyvendinančių institucijų atstovų. Darbotvarkėje bus formuojami klausimai dėl susistemintų duomenų apie skiriamą paramą, jos šaltinių, panaudojimo būdų. Tikimasi, kad tai paskatins diskusiją dėl sisteminio valstybės požiūrio į jaunimo renginių rėmimą valstybės lėšomis.